Voedselzekerheid

0

Wereldwijd leven er 925 miljoen wereldbewoners honger, met name in sub-Sahara Afrika en Azië. Er lijden 2 miljard mensen aan zogenaamde 'verborgen honger';een chronisch tekort aan essentiële voedingsstoffen (vitamines en mineralen) zoals jodium, vitamine A en ijzer. Ondervoeding belemmert de persoonlijke ontwikkeling van mensen en vormt, onder andere door verlies aan arbeids- productiviteit, een barrière voor economische ontwikkeling. Ironisch genoeg is overgewicht wereldwijd ook een steeds groter probleem; 1,5 miljard mensen lijden aan overgewicht en lopen daardoor gezondheidsrisico's. Naar verwachting zullen in 2015 meer dan 700 miljoen mensen kampen met zwaarlijvigheid (ernstig overgewicht) tegenover bijna 700 miljoen mensen met honger.

Verschillende experts voorspellen dat het op termijn nog moeilijker zal worden om alle wereldbewoners te voeden Dit komt onder andere door de snelle groei van de wereldbevolking en de toenemende consumptie van vlees en eiwitrijke producten. Daarnaast is klimaatverandering één van de factoren die de voedselproductie zal belemmeren. Bovendien zullen cruciale ingrediënten voor de landbouw, zoals land, fosfor en water, steeds schaarser worden.

Deze ontwikkelingen leiden tot de vraag hoe de wereldbevolking in de toekomst gevoed kan worden. Dit kennisdossier biedt een analyse van het mondiale voedselvraagstuk, nu en in de toekomst
Verschenen in
Genre
Mens & Maatschappij
Aantal pagina’s
46
Laatste editie
22 augustus 2014
Uitgeverij
NCDO
ISBN
9789074612289

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic