Vrouwen naast de troon

, ,

0

Louise-Marie, Marie-Henriette, Elisabeth, Astrid, Fabiola, Paola…We kennen wellicht wel de namen van de Belgische koninginnen, maar weten we ook wie ze werkelijk zijn? Over de echtgenotes van de Belgische koningen zijn immers vooral vrome verhalen verteld waardoor die koninginnen buitengewone en soms zelfs sprookjesachtige proporties kregen toegemeten. De auteurs van dit boek prikken die mythes door. Koningin betekent in België gemalin van de koning. Over het statuut van koningin staat niets vermeld in de Belgische grondwet. Koninginnen worden verondersteld in de schaduw van de koning te leven en de voortzetting van de erfelijke monarchie te verzekeren. De twee eerste Belgische koninginnen leidden inderdaad een teruggetrokken bestaan, maar met koningin Elisabeth veranderde dat. Zij en de andere koninginnen van de twintigste eeuw traden meer op de voorgrond.
Wie zijn deze vrouwen? Wat is hun familiale achtergrond? Hoe zijn ze de echtgenoot van de kroonprins of de koning geworden? Hoe vullen ze hun taak in? Al deze vragen en meer worden beantwoord via zes waarheidsgetrouwe portretten van zes vrouwen die mee de geschiedenis van de Belgische monarchie hebben bepaald.
Misjoe Verleyen studeerde geschiedenis aan de K.U.Leuven. Ze was redacteur bij Knack.
Mark Van den Wijngaert is emeritus hoogleraar Hedendaagse Geschiedenis aan de KUBrussel. Hij publiceerde over de Duitse bezetting, de Belgische politieke geschiedenis, de monarchie en de internationale geschiedenis na 1950.
Lieve Beullens is historica en verslaggever bij het Vlaams parlement. Zij publiceerde over de Belgische politieke geschiedenis en de monarchie.
Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
222
Laatste editie
14 oktober 2009
Uitgeverij
Houtekiet
ISBN
9789089240668
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic