Vuil van de reis

0

De geschiedenis van Europa is even rijk als duister. We koesteren onze cultuurschatten en presenteren ze trots aan de miljoenen toeristen die erop afkomen: de Akropolis, het Louvre, de grachtengordel, het Forum Romanum. Maar hoe gaan we om met de smetten op ons verleden?

Voor het antwoord gaat onderzoeksjournalist Frank van Hoorn op reis. Dwars door Europa, langs de plekken waar de geest van de oude dictators nog rondwaart. De villa van de wrede keizer Tiberius op Capri was al bij de Romeinen een topattractie, reizen in het spoor van Napoleon is de gewoonste zaak van de wereld. Geen probleem: dode geschiedenis. Maar wat doet en deed Italië met haar Mussolini-toeristen? Hoe wordt Franco herdacht in Spanje? Wat weten we van ‘dictatoerisme’ in Albanië, in Oostenrijk, in Duitsland? Van Hoorns reis eindigt in het Wit-Rusland van Aleksandr Loekasjenko, ‘de laatste dictator van Europa’, die net als veel van zijn voorgangers graag toeristen naar zijn heilstaat ziet afreizen. Vuil van de reis is een even meeslepende als verrassende zoektocht naar het stilzwijgende verbond tussen dictatuur en toerisme.
Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
174
Laatste editie
20 mei 2011
Uitgeverij
Veen, L.J.
ISBN
9789020466607
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic