Waar is de tolerantie gebleven?

0

De status van tolerantie in de moderne politiek; de opkomst van theocratische dwang; de terugkeer naar op heilige schriften gebaseerde rechtssystemen: wij dachten dat dit verhaal allang achter ons lag, maar het is er ineens weer. Het verbrijzelt onze zelfvoldaanheid van na de Verlichting en het belaagt ons.
Wat zou onze grootste historicus Johan Huizinga hiervan hebben gevonden? In de veertigste Huizinga-lezing gaat de Britse historicus Simon Schama in op het verhaal van onze tijd en het werk van Huizinga. Onder meer aan de hand van de theorie?n van John Milton en John Locke onderzoekt hij waar de grenzen van tolerantie liggen in de hedendaagse samenleving. Geldt absolute vrijheid ook voor wie die vrijheid bedreigt?
Simon Schama (Londen, 1945, twaalf dagen na het overlijden van Johan Huizinga) is hoogleraar geschiedenis en kunstgeschiedenis aan Columbia University. Hij publiceerde veelgeprezen boeken over onder meer Nederland in de Gouden Eeuw en over de patriottenstrijd.
Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
40
Laatste editie
14 december 2011
Uitgeverij
Bert Bakker
ISBN
9789035137608
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic