Waar vier wegen samenkomen

8

Artikelen 1 Lijsten 2

Waar vier wegen samenkomen is een vernuftig geconstrueerde familieroman, die zich afspeelt in Noord-Finland en een periode van honderd jaar beslaat. We volgen de vier eenzame levens van Maria, Lahja, Kaarina en Onni uit Kuusamo, het dorp waar vier wegen samenkomen.
Maria is de dorpsvroedvrouw die haar in 1890 afgelegde vroedvrouweneed gestand doet door met de fiets naar alle uithoeken van de plattelandsgemeente te rijden. Haar onafhankelijke geest maakt haar een vreemde eend in de bijt. Haar buitenechtelijke dochter Lahja probeert de ontbrekende passie in haar huwelijk met Onni te compenseren door materiële eisen te stellen. Onni wordt op zijn beurt verteerd door het verlangen naar de liefde en passie van een man. Het is aan Onni's en Lahja's schoondochter, Kaarina, om tientallen jaren later aan de ontmoeting van deze vier wegen betekenis te geven.

Waar vier wegen samenkomen is een verhaal over kleine mensen, grote gebouwen en (het leiden van) dubbele levens. Het is een fijngevoelig portret van mensen die worstelen met hun dromen in een omgeving die allergisch is voor verandering. Nooit eerder heeft een boek waarin zoveel onuitgesproken blijft, zozeer tot de verbeelding gesproken.

Tommi Kinnunen (1973)is een Finse auteur en docent literatuur. Naast romans schrijft hij ook toneelstukken en cabaret. Waar vier wegen samenkomen is zijn debuutroman. Dit debuut stond na verschijnen maandenlang op nummer 1 in de Finse bestsellerslijst. Ook kreeg het een shortlist nominatie voor de Finlandia Fiction Price. De rechten zijn reeds verkocht aan twaalf landen.

'Het duurt slechts een paar pagina's om door te krijgen dat je iets buitengewoons in je handen hebt; tegen het einde ben je ervan overtuigd dat dit het geval is. Een prozadebuut is zelden zo krachtig en overtuigend.'
HELSINGIN SANOMAT

'Waar vier wegen samenkomen is een onopgesmukte, doch provocerende roman.'
SAVON SANOMAT

'Tommi Kinnunen schrijft briljant.'
KOTILIESI

'Kinnunens eerste roman is een volwassen en ruig boek. (...) Als opinievorming via een roman mogelijk is, dan slaagt Waar vier wegen samenkomen hierin met verve.'
TURUN SANOMAT

Verschenen in
Genre
Literatuur & Romans
Aantal pagina’s
256
Laatste editie
31 maart 2015
Uitgeverij
Prometheus
ISBN
9789044627985 , 9789044627992


Artikelen over Waar vier wegen samenkomen

  Meer artikelen

Lezersrecensies (2)

Ontroerend familieverhaal.

door: Janneke Reijenga 1 like
Het boek beschrijft het leven van 4 generaties in Finland. Het verhaal speelt tussen 1895 en 1996. Heel mooi geschreven. Ik ging van de karakters houden.(zelfs van de verschrikkelijk nare schoonmoeder) . Dit was voor het eerst dat ik iets van deze schrijver las, maar het smaakt naar meer.

Een bijzonder familieverhaal

door: Anne Oerlemans 2 likes
De debuutroman van Tommi Kinnunen speelt zich af in een dorpje in Noord-Finland waar vier wegen samenkomen. De Finse auteur en docent literatuur construeert een familieroman die honderd jaar bestrijkt. Het eenzame leven van vier generaties levert een bijzonder maar ingewikkeld familieverhaal...

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Favoriet van


Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic