Walpurgisnacht

1

In Walpurgisnacht schildert Gustav Meyrink in apocalyptische beelden de ondergang van de oude, versteende adel op de Praagse burcht, de Hradschin, en de geboorte van een nieuwe adeldom: die van de bezielde, vrije geest, gesymboliseerd door het koningspaar van de arme violist Ottokar en zijn geliefde Polyxena. Van oudsher is de nacht van 30 april op 1 mei Walpurgisnacht, de heksensabbat, waarbij de demonen worden vrijgelaten. Gustav Meyrink vergroot dit thema tot kosmisch-apocalyptische dimensies: de chaotische omwenteling die vooraf gaat aan de wederopstanding van het zuivere innerlijke leven, verpersoonlijkt in de tot koning gekroonde, arme vialist Ottokar en zijn geliefde Polyxena. Op indringende en vaak komische wijze schildert Meyrink de ondergang van de oude, potsierlijke adel, die door de furie van de spoken van het Boheemse verleden uit hun Praagse burcht, de Hradschin, wordt verjaagd. Mythe en realiteit versmelten tot een fantastische vertelling die, hoewel in 1915 geschreven, aan actualiteit nog niets heeft ingeboet. De innerlijke revolte van de vrije, zich eeuwig verjongende geest in de mens – in de roman verbeeld door de figuur van de keizerlijke lijfarts, bijgenaamd ‘de pinguin’ – blijkt het enige passende antwoord op de overal om zich heen grijpende razendsnelle veranderingen in een op drift geraakte samenleving. Met het uitkomen van Walpurgisnacht bij de Rozenkruis Pers zijn nu alle romans van Gustav Meyrink in Nederlandse vertaling verkrijgbaar.
Verschenen in
Genre
Religie & Spiritualiteit
Aantal pagina’s
190
Laatste editie
29 juli 2006
Uitgeverij
Uitgeverij De Rozekruis Pers
ISBN
9789067322300 , 9789067326155
Bestel dit ebook vanaf  €10,00 bijAdvertentie

Lezersrecensies (1)

Praag - magisch realistisch

door: Johannes 1 like
Zoals in bijna al zijn werk zoekt Gustav Meyerink (1868) naar de grenzen van het begrijpelijke. Der Golem (1915) is veruit het bekendste werk, maar in heel het oeuvre is Walpurgisnacht, de nacht van 30 april op 1 mei, het meest realistisch. De vertelling is in Praag, tijdens de Eerste Wereldoorlog...

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic