Wat depressie met je doet

1

Een depressie raakt het diepste van je zijn. Voor iemand die nooit depressief is geweest, is het moeilijk voor te stellen hoe verlammend een depressie kan zijn. Maar het is werkelijkheid voor mensen die aan deze ziekte lijden en een schrikbeeld voor hen die ooit een depressie aan den lijve hebben ervaren.
Dit nieuwe deel in de populaire serie 'Wat ... met je doet' geeft in begrijpelijke taal grondige informatie over de actuele inzichten in depressie. Is depressie eigenlijk wel een ziekte? Hoe kan een depressie het beste behandeld worden? Tegelijk besteedt het in een vijftal diepte-interviews veel aandacht aan het persoonlijke verhaal en aan wat het, ook voor de nabije omgeving, betekent om depressief te zijn. Bovendien bespreekt het aan de hand van de huidige wetenschappelijke kennis diepgaand het verband tussen geloof en depressie (Maakt depressie ongelovig? Maakt geloof depressief?) en tussen geloof en suïcide (Beschermt geloof tegen suïcide? Is suïcide zonde?).
Aan het slot van het boek staat de auteur stil bij geluk. Geluk bestaat niet uit grote, onbereikbare dingen, maar uit eenvoudige dingen binnen handbereik, uit de kunst van geven en ontvangen. Juist in de woestijn van de depressie kan een klein beetje geven en ontvangen heel troostvol zijn.
Arie Jan de Lely werkt als psychiater bij Eleos, stichting voor gereformeerde geestelijke gezondheidszorg. Hij heeft wetenschappelijk onderzoek gedaan naar depressie bij bevindelijk gereformeerden. De serie 'Wat ... met je doet' staat onder eind redactie van Kees Roest.
Verschenen in
Genre
Gezondheid & Psychologie
Aantal pagina’s
156
Laatste editie
22 augustus 2012
Uitgeverij
Boekencentrum
ISBN
9789023921509

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic