Wat is mondelinge geschiedenis?

,

0

Geen enkele 'vertelling' kan je in direct contact met het verleden brengen. Niet één mens, en dus ook niet één historicus, is in staat herinneringen zomaar als onaangeroerde dingen op te graven.
De juiste werkwijze van mondelinge geschiedenis bestaat niet: uiteenlopende thema's en interviewsituaties vragen altijd weer om een eigen benadering.
Als historicus ben je onvermijdelijk in je geschiedschrijving aanwezig: door je eigen keuzes en interpretaties. En in mondelinge geschiedenis ben je zelfs actief betrokken bij het ontstaan van de bron.
Dit boek handelt over mondelinge geschiedenis. Wil je mensen laten vertellen over hun verleden, over welke ervaringen en gebeurtenissen dan ook, dan vind je hier een houvast, niet het minst om vervolgens op een doordachte manier aan de slag te gaan met de verhalen die je zelf tot stand hebt laten komen. Of je een student bent of een onderzoeker, een journalist of een therapeut, een theatermaker of erfgoedconsulent, dit boek zal een handreiking zijn, niet alleen bij de praktische uitvoering van mondelinge geschiedenis maar ook bij de reflecties die je daarbij hoort te maken.
Over de auteurs:
JAN BLEYEN is doctor in de geschiedenis. Hij is onder meer auteur van Doodgeboren. Een mondelinge geschiedenis van rouw (2012). Zijn interesse als mondeling historicus gaat uit naar verlies en hoe in lichamelijke handelingen betekenissen tot stand komen.
LEEN VAN MOLLE is hoogleraar sociale geschiedenis aan de K.U.Leuven en doceert er Mondelinge Geschiedenis. Zij publiceert vooral over de rurale samenleving en gender in de negentiende en twintigste eeuw.
Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
172
Laatste editie
19 oktober 2012
Uitgeverij
Uitgeverij Acco C.V.
ISBN
9789033485541

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic