Wat veteranen vertellen

0

Unieke interviews met veteranen van VN- en NAVO-missies en met hun voorgangers die in de Tweede Wereldoorlog, Nederlands-Indië, Korea en Nieuw-Guinea hebben gevochten.
'Wat veteranen vertellen: verschillende perspectieven op op verhalen over ervaringen tijdens militaire operaties' is een publicatie die gebaseerd is op een selectie biografische interviews over ervaringen tijdens militaire operaties is een publicatie die gebaseerd is op een selectie biografische interviews met veteranen. Deze maakt deel uit van het Interviewproject Nederlandse Veteranen, een initiatief van het veteraneninstituut in Doorn, dat tot doel heeft 1000 interviews te verzamelen. Net als hun voorgangers in de Tweede Wereldoorlog, Nederlands-Indië, Korea en Nieuw-Guinea hebben veteranen van recentere missies in de Balkan, Irak en Afghanistan ervaringen die ver af staan van de alledaagse werkelijkheid in Nederland. Daarom is het belangrijk hun ervaringen te documenteren.
De bijdragen van onderzoekers vanuit verschillende disciplines geeft een veelzijdig en openhartig beeld van wat veteranen meemaken. Ondanks de grote verschillen tussen deze militaire operaties komen in de interviews telkens dezelfde thema’s terug: de manier waarop men aankijkt tegen de vaak onbekende wereld waarin men terechtkomt, de omgang met morele dilemma’s, de verwerking van traumatische ervaringen en de moeilijkheden om hier met ‘buitenstaanders’ over te praten.
'Wat veteranen vertellen' is ook een voorbeeld van een “Verrijkte publicatie”, waarin de digitale versie van het boek verrijkt is met audiofragmenten uit de interviews. Lezen van het artikel kan dus gecombineerd worden met luisteren naar wat veteranen te vertellen hebben. Dit kan door de te surfen naar de website www.watveteranenvertellen.nl. met ‘buitenstaanders’ over te praten. Onderzoekers vanuit verschillende disciplines laten hun licht daarover schijnen. Dat levert een boeiend en veelzijdig beeld op van veteranen en hun ervaringen.
Wat veteranen vertellen verschijnt ook als e-book met de unieke mogelijkheid om interviewfragmenten te beluisteren (ISBN 9789048513277).
•Harry van den Berg is emeritus universitair hoofddocent Methodologie van Sociaal Wetenschappelijk Onderzoek aan de Vrije Universiteit Amsterdam.
•Stef Scagliola is militair historica en coördinatrice van het interviewproject Nederlandse Veteranen bij het Veteraneninstituut in Doorn.
•Fred Wester is hoogleraar Communicatiewetenschap aan de Radboud Universiteit Nijmegen.
Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
325
Laatste editie
29 oktober 2010
Uitgeverij
Pallas Publications
ISBN
9789085550341
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic