Waterdruppels

0

De editie presenteert een vrijwel onbekend facet van het oeuvre van Albert Bontridder en Marcel Wauters. In de jaren zeventig en negentig bezorgden beide kunstenaars drie bibliofiele uitgaven met teksten en tekeningen. “Voor een waterdruppel 3” (1975), “Vingerknippen naar een vlinder “(1975) en “Groeten van Mijnheer en Mevrouw Ledepop” (1990) bundelen gedichten van Bontridder en tekeningen van Wauters.
Gezien de literatuurhistorische betekenis van beide dichters belicht deze facsimile-editie een uniek samenwerkingsverband. Voor een studie van de naoorlogse literatuur in Vlaanderen is het van belang dergelijke multimediale artistieke projecten onder de aandacht te brengen. Voor de hedendaagse lezer is de editie van woord en beeld een revelatie.
Na de wetenschappelijk onderbouwde tekstedities met de experimentele poëzie van Albert Bontridder en Marcel Wauters wordt met deze uitgave het gezamenlijke kunstproject weer zichtbaar gemaakt.

Albert Bontridder (1921) zette zijn eerste voetstappen als dichter in 1936. In 1945 werd hij redactielid van het vernieuwende tijdschrift “Tijd en Mens”, waarbij o.m. ook Hugo Claus, Louis Paul, Ben Cami en Jan Walravens betrokken waren. Naast dichtbundels publiceerde hij over architectuur, op het vlak waarvan hij eveneens belangrijk werk leverde.
Ook Marcel Wauters (1921) speelde als dichter een belangrijke rol in het literaire experiment dat zich ontwikkelde in en rond het tijdschrift “Tijd en Mens”. Maar hij ontwierp ook tekeningen en exposeerde zijn schilderijen en collages in binnen- en buitenland.

Deze editie werd samengesteld door Yves T’Sjoen, hoofddocent moderne Nederlandse letterkunde aan de Univeriteit Gent, en Els van Damme, medewerkster moderne Nederlandse letterkunde aan de Vakgroep Letterkunde van de Universiteit Gent. Beide editeurs maken deel uit van de recent opgerichte onderzoeksgroep Teksteditie Literatuur in Vlaanderen (UGent).
Verschenen in
Genre
Poëzie
Aantal pagina’s
336
Laatste editie
08 december 2014
Uitgeverij
Poëziecentrum
ISBN
9789056551056

Steun je favoriete boekhandel

Bestel je boeken op Hebban bij Libris of Blz. en steun een boekhandel bij jou in de buurt. Vanaf €15,- gratis bezorgd.

Bestel het boek bij Libris vanaf 29,99
Bestel het boek bij Blz. vanaf 29,99
bestellen
bestellen
bestellen
Proxisbestellen
Boeken.combestellen

  Klik hier voor een overzicht van alle aanbieders

Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic