Watergeus

0

In deze historische roman verhaalt Jaap ter Haar over Jacob Simonsz de Rijk, een Amsterdamse korenkoopman die in de loop van de geschiedenis admiraal van Veere werd. De hoofdpersoon is in 1566 net getrouwd met de nicht van P.C. Hooft als de Beeldenstorm losbarst. Oorlog is slecht voor zaken, zeker als de koopman beschuldigd wordt van oproer. De Rijk vestigt zich in Dantzig, rust daar een schip uit en zeilt ermee naar de geuzenvloot. Zo maakt hij in 1572 de inname van Den Briel mee. Hij verkoopt buit in Engeland en koopt er kruit en kanonnen voor. Hij wordt tot admiraal benoemd, gevangen genomen door de Spanjaarden en op het schavot bevrijd door muitende soldaten.
Historische fictie van de bovenste plank over een bijna vergeten figuur uit de Nederlandse geschiedenis.
Jaap ter Haar (1922-1998) werd vermaard vanwege zijn populaire kinderboeken als Saskia en Jeroen maar ook vanwege zijn historische reeks in vier delen De geschiedenis van de Lage Landen. Ter Haar is een rasverteller die de historie tot een spannend leesavontuur maakt.
Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
256
Laatste editie
29 november 2008
Uitgeverij
VCL/West-Friesland
ISBN
9789020529210
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic