Weg! De ongelooflijke ontsnapping op 14 mei 1940 uit de haven van Scheveningen

2

Nadat op 14 mei 1940 bekend is gemaakt dat Nederland capituleert voor de Duitse invallers, proberen veel joodse gezinnen via de haven van Scheveningen naar Engeland te ontkomen. De vissers zien er niets in om uit te varen, maar datzelfde moment start ineens de motor van reddingsboot De Zeemanshoop. Vier studenten blijken het schip te hebben gekaapt. Zij willen zich aansluiten bij het Britse leger en vinden het geen probleem om anderen mee te nemen.
Het leidt tot een bizarre ontsnapping van meer dan veertig personen van wie de meesten joods zijn. Het bescheiden scheepje kan zoveel passagiers nauwelijks aan. Onderweg ontstaan bovendien motorproblemen en lijkt de hoeveelheid brandstof niet toereikend te zijn. Zelfs dreigt muiterij uit te breken, omdat enkele opvarenden de riskante tocht inmiddels als pure zelfmoord beschouwen; ze zijn in paniek en willen terug.
Toch lukt het de overkant van de Noordzee te bereiken, dankzij een Brits konvooi dat de groep aan boord neemt. De tocht van de Zeemanshoop zorgt ervoor dat de joodse vluchtelingen de Tweede Wereldoorlog overleven.
Weg! reconstrueert aan de hand van archiefmateriaal en tal van ge--tuigenissen van opvarenden wat zich precies heeft afgespeeld. Ook zijn de laatste drie betrokkenen geïnterviewd die in 2014 nog in leven waren: student Karel Dahmen, de joodse vluchteling Loet Velmans en Scheveninger Tinus Rog.

Verschenen in
Genre
Thrillers & Spanning
Laatste editie
16 mei 2015
Uitgeverij
Scriptum
ISBN
9789055949632 , 9789463190015
Advertentie

Hebban recensie

    Willem van Hartskamp Hebban Recensent

Hoop bestaat: De Zeemanshoop!

door Willem van Hartskamp op 28-07-2015

"Een ongelooflijke ontsnapping met een ongekend resultaat: dankzij de reis met De Zeemanshoop blijven Joodse vluchtelingen uit handen van de nazi's en overleeft vrijwel iedereen de oorlog." Met de woorden: "We varen door!" begon De Zeemanshoop aan zijn gevaarlijke reis over de Noordzee ... op weg naar Engeland.

Oud-journalist (Haagse Courant) en schrijver Danny Verbaan heeft met Weg! een prachtig...


Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic