Welkom in Darfur, dit is ons leven

,

0

Als gevolg van de huidige burgeroorlog in Darfur, Soedan, sloegen sinds 2003 bijna 3 miljoen burgers op de vlucht en kwamen zo'n 300.000 mensen om het leven. "Welkom in Darfur, dit is ons leven" geeft in woord en beeld een idee van hoe het is om dat conflict aan den lijve te ondervinden. Journalist Elwin Verheggen en fotograaf Jan-Joseph Stok reisden twee keer naar Darfur, met de rebellen mee. Met gevaar voor eigen leven tekenden zij ter plekke de verhalen op van burgerslachtoffers. Ze ontmoetten er onder anderen marktkoopvrouw Aziza Tahir (28) die met haar baby ternauwernood een regeringsbombardement overleefde midden op een drukke dorpsmarkt. Twaalf dorpelingen, onder wie zes buitenspelende kinderen tussen vijf en elf jaar, kwamen om door de vliegtuigbommen op haar dorp Shegeg Karo. Hun tweede reis verliep anders dan gepland. Wekenlang zaten ze met de rebellen klem in een offensief, waarbij rebellencommandant Djadullah Chatty uiteindelijk zou sneuvelen. Met hem trokken ze eerder een week op en bezochten ze zijn gezin.
"Welkom in Darfur, dit is ons leven" geeft de mensen in de burgeroorlog een gezicht. Met verhalen, schitterende foto's en de benodigde achtergrondinformatie weet dit boek op een unieke manier een lastig conflict uit te leggen.
Door de manier waarop de auteurs reisden, dicht op het conflict, kregen ze een kijk op het leven van de mensen in Darfur zoals maar weinig journalisten hebben gekregen.
Jan-Joseph Stok over dit boek: 'Als fotograaf ben ik in veel conflictgebieden in Afrika geweest, maar de urgentie van de situatie in Darfur heeft me zwaar geraakt. Overal waar we kwamen, wilden de mensen op de foto. Misschien hun manier om te zeggen: ik ben gefotografeerd, dus ik besta en leef. Dat laatste is niet elke dag vanzelfsprekend in Darfur. Een boek is voor mij een bevestiging dat we de Darfuri niet vergeten. Zodat mensen kunnen zien wat daar dag-in, dag-uit gebeurt en wat maar door blijft gaan. Een persoonlijke getuigenis en tegelijkertijd een oproep: een boek dat mensen bewust moet maken van de situatie en hen hopelijk ook stimuleert iets te gaan doen.'
'Welkom in Darfur, dit is ons leven' kwam tot stand in samenwerking met Stichting Vluchteling, en met steun van de Nationale Postcode Loterij.
Verschenen in
Genre
Reizen & Talen , Literaire non-fictie
Aantal pagina’s
111
Laatste editie
22 december 2009
Uitgeverij
Stichting LM Publishers
ISBN
9789460220722

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic