Wereld van verschil, Een

0

Het opmerkelijke levensverhaal van de Vlaamse missionaris Roger Vandesteene
Christendom en spiritualiteit van de indianen: hoe zijn ze te verenigen?

Als Vlaamse missionaris naar Canada trekken om indianen te bekeren en er begraven worden als een opperhoofd. Hoe heeft oblaat Roger Vandersteene die eer verdiend?

Pater Vandersteene, ‘Steentje’ voor de vrienden, kwam in 1946 aan bij de Cree-indianen van Noord-Alberta. Hij tekende hun taal op, liet zich op artistiek vlak inspireren en bracht het tot medicijnman. Uit zijn christelijke traditie en uit de Cree-spiritualiteit distilleerde hij een nieuwe religieuze realiteit. Want hij begreep dat het niet zijn taak was de indianen onze westerse beschaving op te dringen. Toen Vandersteene in 1976 stierf, was hij zo sterk in hun ziel doorgedrongen dat hij stierf als indiaan onder de indianen.

Dit doorleefde boek vertelt het opmerkelijke levensverhaal van een van de meest bekende Vlaamse missionarissen uit de periode na de Tweede Wereldoorlog. Een diep en eerlijk portret gebaseerd op interviews met Vandersteenes vrienden, collega’s en familieleden. Het resultaat van jarenlang onderzoek naar de theologische, antropologische en linguïstische opvattingen van een man die op het vlak van interculturaliteit zijn tijd ver vooruit was.

Earle H. Waugh is professor in de Geschiedenis van religies aan de universiteit van Alberta (Canada). ULRICH LIBBRECHT, de mentor van de Nederlandse vertaling, verzorgt de inleiding.

Met vele illustraties uit privé-collecties.
Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
343
Laatste editie
07 juni 2005
Uitgeverij
Davidsfonds
ISBN
9789058263414
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic