Wie is er bang voor de lijkwade van Turijn?

0


Wie is er bang voor de lijkwade van Turijn?
In de eerste plaats de katholieke kerk!
Geen enkele relikwie kan de vergelijking doorstaan met de lijkwade van Turijn, het linnen waarin Jezus van Nazareth werd begraven. Het linnen bewaart op natuurlijke of miraculeuze wijze een onwaarschijnlijk correcte afdruk van de gekruisigde. Bovendien is er geen relikwie die door zoveel wetenschappers getest werd, zonder een doorbraak te forceren.
Voor de doorsnee gelovige is de lijkwade een bewijs van de verrijzenis. Omdat alleen een God dit wonder kon verrichten. Voor dwarsliggers bewijst het dat de gekruisigde nog leefde toen hij in zijn lijkwade gewikkeld werd en dat hij dus zijn kruisiging overleefde. Van dit dilemma getuigt de vaak dubieuze omgang van christenen en kerken met de lijkwade van Turijn.
Sterker, de katholieke kerk en het Vaticaan verkiezen eerder een vervalsing, te situeren in de 14de eeuw, dan dat ze de authenticiteit van de lijkwade erkennen. Omdat een authentieke lijkwade zo dicht bij Christus komt dat ze het oudste christelijke dogma bedreigt: zijn verrijzenis. Tot een zo ingrijpende confrontatie is het Vaticaan niet bereid. Alsof niemand nog banger is voor de lijkwade dan de kerk zelf.
MARK HEIRMAN (1947) publiceerde twaalf boeken over politiek en religie, cultuur en beschaving. De franciscaanse belofte werd uitgeroepen tot het beste religieuze boek 2011.
Van de auteur van het
beste religieuze boek 2011!
Verschenen in
Genre
Mens & Maatschappij
Laatste editie
26 januari 2012
Uitgeverij
Houtekiet
ISBN
9789089242082
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic