Wilhelmina formeert

0

Moeilijke kabinetsformaties zijn van alle tijden. Wilhelmina formeert is een reconstructie van de kabinetsformatie van 1907-1908. Een verhaal over politieke verdeeldheid, politieke ego's en een invloedrijke koningin.
De kabinetsformatie van 1907-1908, een bij vlagen vermakelijke episode uit onze parlementaire geschiedenis, werpt een interessant licht op de werking van het Nederlandse constitutionele bestel. Evenals nu was er grote politieke verdeeldheid, die gecompliceerd werd door het ontbreken van een duidelijke parlementaire meerderheid. In die situatie kon de jonge koningin Wilhelmina een doorslaggevende rol spelen bij de formatie, die leidde tot het door haar gewenste kabinet. Het ging ten koste van de beroemdste staatsman van zijn tijd, oud-premier Abraham Kuyper.In het boek gaat de auteur in op de overeenkomsten en verschillen tussen toen en nu. Een belangrijk verschil was het ontbreken van vrijwel elke publiciteit tijdens de formatieperiode. Anders dan nu stond de publieke opinie daardoor buitenspel.
Over de auteur(s):
Dr. Jan de Bruijn is sinds 1993 hoogleraar politieke geschiedenis aan de Vrije Universiteit te Amsterdam.
Hij schreef eerder een boek over de kabinetsformatie van 1901. Tot zijn recente publicaties behoren Het boetekleed ontsiert de man niet. Abraham Kuyper en de Lintjesaffaire (2005) en Abraham Kuyper. Een beeldbiografie (2008).
In de media
'Beschrijft op samelijke wijze de totstandkomiong van het confessionele winderheidskabinet (...) De Bruijn geeft aan de hand van dagboeken en andere archiefstukken een prachtige inkijk in een formatie met thrillerachtige trekjes' - Piet H. de Jong, Nederlands Dagblad (20-05-2011)
'De Bruijn laat mooi zien hoe Wilhelmina het proces naar haar hand zette.' - Trouw (28-05-2011)
'Deze publicatie van Kuyper-kenner Jan de Bruijn is actueel in het licht van de discussie over de rol van het staatshoofd bij kabinetsformaties. Koningin Beatrix kan er wat van, maar haar grootmoeder ging veel verder.' - Syb Wynia, Elsevier (21-05-2011)
'Een juweeltje.' -Thomas Lepeltak, Business Class
Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
192
Laatste editie
03 mei 2011
Uitgeverij
Uitgeverij Boom
ISBN
9789461053008
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic