Wolken, blauwige raadsels

0

‘Poëzie is een alleseter. (…) Alles tussen hemel en aarde kan in een gedicht een plaats krijgen.’ Het is weinigen gegund om met dat gegeven een gedicht te schrijven over haar, ‘een dierlijk aandenken’, of over de intimiteit van een neus. Hans Magnus Enzensberger kan dat als geen ander. Een simpele koelkast wordt daarbij ‘een sneeuwwit altaar’ dat menig geloof aan het wankelen brengt.
Humor, ironie en zelfrelativering zijn ooit ver weg. Het leven mag dan een stuk zeep zijn waarbij je je eeuwig afvraagt ‘wie of war er met ons dobbelt’, al met al zijn we aanbeland op een ‘tamelijk gunstige dwaalster’.
Ten slotte nog deze raad. Als je het even niet meer ziet zitten, kijk dan naar de wolken, ‘de vluchtigste aller kunstwerken’, en geef je psyche, ‘die eeuwige zeurkous’, geen schijn van kans.
René Smeets maakte een keuze uit de drie laatste bundels van de grandioze meester-dichter H.M. Enzensberger en vertaalde ze voortreffelijk.

Verschenen in
Genre
Poëzie
Aantal pagina’s
112
Laatste editie
09 oktober 2015
Uitgeverij
P Uitgeverij
ISBN
9789491455803

Steun je favoriete boekhandel

Bestel je boeken op Hebban bij Libris of Blz. en steun een boekhandel bij jou in de buurt. Vanaf €15,- gratis bezorgd.

Bestel het boek bij Libris vanaf 23,00
Bestel het boek bij Blz. vanaf 23,00
bestellen
bestellen
bestellen
Proxisbestellen

  Klik hier voor een overzicht van alle aanbieders

Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic