Zolang er nog tranen zijn

12

Artikelen 2
Hamburg, 13 mei 1939. Negenhonderd en dertig Duitse joden, onder wie Hannelore Klein en haar ouders, schepen zich in aan boord van de St. Louis. Ze hebben duur betaald voor wat wellicht de laatste kans is om te ontkomen aan de pogroms van het naziregime. Twee weken later, in de vroege ochtend van 27 mei, bereikt het schip Havana, de gedroomde asielhaven – maar de Cubaanse regering weigert de passagiers toe te laten. Er volgen eindeloze onderhandelingen, waar de hele wereld zich mee bemoeit, zonder resultaat. Het schip keert terug en Hannelore zal haar twaalfde verjaardag op zee moeten vieren.

Uiteindelijk verklaren België, Frankrijk, Nederland en Engeland zich bereid de vluchtelingen op hun grondgebied toe te laten. De familie Klein treft het slecht, zij belandt in Nederland en krijgt onderdak in het Amsterdamse Lloyd Hotel. Het is slechts een tussenstap in een noodlottige reis die zal voeren langs o.a. Westerbork, Theresienstadt, Auschwitz en Mauthausen. Alleen Hannelore overleeft. Na een maandenlange terugreis, helemaal alleen door Duitsland en Frankrijk, belandt ze ten slotte in haar ‘thuishaven’ Amsterdam.
Verschenen in
Genre
Literaire non-fictie
Aantal pagina’s
176
Laatste editie
21 april 2015
Uitgeverij
Singel Uitgevers
ISBN
9789038800530 , 9789038800547


Artikelen over Zolang er nog tranen zijn

Een week van herinnering
06 mei 2015 1 like
Het is 70 jaar geleden
04 mei 2015 3 likes
  Meer artikelen

Steun je favoriete boekhandel

Bestel je boeken op Hebban bij Libris of Blz. en steun een boekhandel bij jou in de buurt. Vanaf €15,- gratis bezorgd.

Bestel het boek bij Libris vanaf 12,50 Bestel het ebook bij Libris voor 9,99
Bestel het boek bij Blz. vanaf 12,50 Bestel het ebook bij Blz. voor 9,99
bestellen
bestellen
bestellen
Proxisbestellen
Boeken.combestellen

  Klik hier voor een overzicht van alle aanbiedersHebban recensie

    Koen Driessens Hebban Recensent

Holocaust-herinneringen van moeder Arnon Grunberg

door Koen Driessens op 13-05-2015

"Het belangrijkste effect van mijn schrijverschap (…) is de uitgave van dit boek", schrijft Arnon Grunberg in het nawoord van het boek van zijn moeder, Hannelore Grünberg-Klein. Zij had eind jaren tachtig, louter voor zichzelf, "om er vanaf te zijn", haar oorlogservaringen als kind te schrift gesteld. Voordat haar zoon doorbrak als auteur in 1994 had zij één keer vergeefs het manuscript bij een...


Lezersrecensies (1)

zolang er nog tranen zijn

door: Claar van Lieshout 1 like
Op 13 mei 1939 vertrekt de oceaanstomer St.Louis met aan boord 937 Joodse vluchtelingen uit Hamburg naar Cuba, ze bereiken de bestemming maar de passagiers mogen niet aan land. Ze worden op 6 juni gedwongen te vertrekken. In 1976 verscheen de film ‘Voyage of damned’ daarmee werd de...

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic