Zwarte-kousenvrijage

0

Je bent 17, zeg 18 jaar oud. Het is daarbij ook nog 1938; een jaar, dat 1938, dat zich bevindt midden in een periode bekend als 'de crisisjaren', ook wel beter bekend als 'de grote depressie'. Je bent werkloos, samen met nog zo'n 400.000 lotgenoten. Je zit de hele dag thuis samen met nog zo'n 400.000 lotgenoten. Jouw situatie, als één van de 400.000, is dus niet erg uniek, zo lijkt het. Hoewel enige uniciteit is er wel; je bent onderdeel van een strenggereformeerde familie. Een gezin waarin je de hele dag wordt bestookt met: 'ledigheid is des duivels oorkussen'. Een hele sterke was in die tijd: 'doe wat je hand te doen vindt; doe het met volle inzet' en wat te denken van: 'zes dagen zult gij arbeiden, de zevende dag zult gij rusten'. Een gezin, zoals bijna bij al die gereformeerde families, waarin men leefde voor het hiernamaals; ze leefden zogezegd om dood te gaan.
Als je dan de kans krijgt op een baantje als inwonende knecht bij een tuinder van hetzelfde geloof, voor een weekloon van bijna niks, dan pak je dat baantje met beide handen aan. Dat die tuinder naar later blijkt een dief en een hoerenloper is, dat neem je voor lief. Alles went. Alles is beter dan thuis te zitten tussen een stel zwartkousen, die jou je werkloosheid kwalijk nemen.
Je start in het arbeidsproces is twijfelachtig te noemen. Het is in ieder geval geen start van een veelbelovende zoon van een laten we zeggen humaan denkende familie. Het verdere verloop van de merkwaardige carrière van die 17-jarige ken ik enigszins uit de eerste hand; hij was mijn buurtgenoot, noem het voor mijn part een oudere vriend. Ik veroordeel zijn handelen niet. Opgeschreven heb ik zijn, en soms mijn, belevenissen; gemengd met verhalen van anderen. Soms is het waar, vaak is de waarheid twijfelachtig. Beschreven wordt een mentaliteit; hoe men destijds dacht en handelde in de periode '35 tot laten we zeggen '60 van de vorige eeuw.
Verschenen in
Genre
Literatuur & Romans
Aantal pagina’s
251
Laatste editie
28 april 2015
Uitgeverij
U2pi BV
ISBN
9789087595036

Steun je favoriete boekhandel

Bestel je boeken op Hebban bij Libris of Blz. en steun een boekhandel bij jou in de buurt. Vanaf €15,- gratis bezorgd.

Bestel het boek bij Libris vanaf 17,50
Bestel het boek bij Blz. vanaf 17,50
bestellen
bestellen
bestellen
Proxisbestellen
Boeken.combestellen

  Klik hier voor een overzicht van alle aanbieders

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic