HOME BOEKENWEEKGESCHENK EN DICHTBUNDEL 25 BOEKENTIPS ACTIVITEITEN BOEKENWEEK 2025 FAMILIECHALLENGE OVER DE BOEKENWEEK

25 BOEKENTIPS

Deze inspiratielijst met 25 boekentips is samengesteld door uitgevers in samenwerking met een panel van boekverkopers. Laat je inspireren en kom tijdens de Boekenweek langs bij je favoriete boekhandel. Van 16 tot en met 24 maart 2024 krijg je daar het Boekenweekgeschenk Gezinsverpakking cadeau bij aankoop van boeken ter waarde van minimaal € 15.

BEKIJK HET BOEKENWEEKGESCHENK

Yellowface van R.F. Kuang, vertaald door Hi-en Montijn

Auteurs June Hayward en Athena Liu debuteren in hetzelfde jaar. Maar terwijl Athena uitgroeit tot publiekslieveling, flopt de carrière van June. Wanneer June getuige is van Athena's onverwachte dood, steelt ze impulsief haar net voltooide meesterwerk.

Alles wat beweegt van Susan Smit

Als de Amerikaanse pionier van de moderne dans tart Isadora Duncan de normen en wetten van haar tijd, zowel in haar kunst als in haar persoonlijke leven. Wanneer ze zwanger raakt van een gehuwde man, verschuilt ze zich in 1906 enkele maanden in een villa in Noordwijk aan Zee.

Beneden in het dal van Paolo Cognetti, vertaald door Yond Boeke en Patty Krone

Fredo en Luigi zijn twee heel verschillende broers. Wanneer Fredo na vele jaren terugkomt naar Italië, heeft dat alles te maken met de dood van hun vader en diens lege, oude huis, ver weg van alles.

Bloedlijn van Simone van der Vlugt

Koning Willem II is verwikkeld in een machtsstrijd met West-Friesland wanneer hij vader wordt van twee zoons: de wettige Floris en de bastaard Alard. Jaren later brengt het lot de twee jongemannen samen om de familie-eer te redden.

De overstroming van Michael McDowell, vertaald door Jeske Nelissen

Perdido, het stadje waar de rijke familie Caskey de scepter zwaait, wordt in 1919 getroffen door een overstroming. Enige dagen later verschijnt Elinor, een vrouw met een mysterieus verleden en een duister plan.

De showman van Simon Shuster, vertaald door Janet Limonard en Rob de Ridder

Dit gedetailleerd portret van Volodymyr Zelensky is gebaseerd op vier jaar verslaggeving, uitvoerige reizen met de president naar het front en tientallen interviews met hem en de mensen om hem heen.

De spionne van Tess Gerritsen, vertaald door Els Franci-Ekeler

Wanneer voormalig spion Maggie Bird een lichaam op haar oprit vindt, weet ze dat iemand achter haar aan zit. Ze richt zich tot haar oude vriendenkring, allemaal gepensioneerde CIA-agenten. De Martini Club-leden bezitten nog steeds een paar handige skills.

Design Your Own Life van Michael Pilarczyk

Dit boek bevat waardevolle lessen om je eigen koers te varen, speciaal voor jongeren, met praktische tips en oefeningen. Ontdek hoe je een positieve mindset ontwikkelt, leert omgaan met stress en rust in je hoofd vindt.

Ga als een rivier van Shelley Read, vertaald door Mieke Trouw-Luyckx

Op een koele herfstochtend in 1948 zet een toevallige ontmoeting het leven van de zeventienjarige Victoria op de kop. Binnenkort zal ze gedwongen zijn om diep de natuur in te vluchten en haar leven achter zich te laten.

Ga je erover schrijven? van Herman Koch

Herman Koch beschrijft hoe hij omgaat met zijn diagnose en blikt daarbij terug op ijkmomenten in zijn leven. Hij besluit eigenlijk meteen dat hij de kanker een zo beperkt mogelijke rol in zijn leven wil laten spelen: 'Ik zou niets doen.'

Het boek dat iedereen van wie je houdt* zou moeten lezen van Philippa Perry, vertaald door Maaike Post en Arjen Mulder

Hoe ga je om met de belangrijkste relaties in je leven? Als de verhoudingen goed zijn, kun je ook beter omgaan met de andere problemen om te gaan die op je pad komen.

Het meisje met de halve ster van Judith Visser

Het is mei 1940 en Rotterdam staat in brand. De half-Joodse Debra ontmoet een jonge wolf wanneer de Rotterdamse Diergaarde wordt getroffen door bommen. Twee opgejaagde zielen vinden elkaar in het diepst van hun wanhoop.

Het xoanon van Jan van Aken

Beaujon leidt in Constantinopel een comfortabel leven, maar dat verandert als hij betrokken raakt bij een aanslag op een antiek monument, waarbij een onschatbaar voorwerp uit de oudheid zou zijn buitgemaakt. Beaujon kan zich niet langer afzijdig houden.

Hoe overleef ik alles wat ik niemand vertel? van Francine Oomen

Volwassen zijn in deze tijd, hoe doe je dat? Doe je het alleen, of durf je het samen? Na vijfentwintig jaar 'Hoe overleef ik' is er nu het eerste deel voor de volwassen geworden lezers van toen.

Ik beloof je dat ik honderd word van Peter R. de Vries en Royce de Vries

Het logboek van Peter R. de Vries, over de laatste anderhalf jaar van zijn leven, wordt afgewisseld met fragmenten uit het dagboek van zijn zoon Royce, die vertelt over de familieman Peter, een betrokken vader en opa.

In de mist van Golden Gate Park van Murat Isik

Metin gaat studeren in San Francisco en is vastbesloten zijn oude zelf achter zich te laten. Een paar weken na zijn aankomst, vinden de aanslagen van 11 september plaats. Hij stort zich op het keuzevak Creative Writing en ontmoet de mysterieuze Joan.

Je bent prachtig van Ann Napolitano, vertaald door Maya Denneman

Wanneer de introverte William trouwt met de bruisende Julia, wordt hij als vanzelf opgenomen in haar chaotische, liefdevolle familie. Als de duisternis uit zijn verleden naar boven komt, brengt dat Julia's plannen in gevaar.

Leer me alles wat je weet van Hanna Bervoets

Daniel leidt een bewogen leven. Wanneer haar reputatie verslechtert, voelt ze zich in het nauw gedreven. En nu is Daniel dood. Jodie, haar grote liefde, wil weten waarom en gaat te raden bij de mensen die haar het beste kenden.

Lessen van Ian McEwan, vertaald door Harm Damsma en Niek Miedema

Als zijn vrouw Alissa plotsklaps verdwenen is en Roland met hun vier maanden oude zoontje achterblijft, gaat hij niet alleen op zoek naar haar, maar ook naar het waarom van zijn rusteloze bestaan.

Luister van Sacha Bronwasser

De eenentwintigjarige M. vertrekt in 1989 halsoverkop naar Parijs en gaat aan de slag als au pair. Om grip te krijgen op het leven, schrijft ze. Pas een half mensenleven later komt het verslag van haar leven terecht bij Flo, de persoon die haar vlucht veroorzaakte.

Moederland van Milouska Meulens

In de donkerste periode van haar leven wil Milouska Meulens weten wie ze echt is en waar ze thuis is: vaderland of moederland? Die vragen kan ze alleen beantwoorden als ze weet waar ze vandaan komt en stopt met vluchten.

Nirwana van Tommy Wieringa

Gevierd kunstenaar Hugo Adema stamt uit een roemruchte familie. Wanneer zijn vroegere gouvernante overlijdt, duiken in haar huis de verloren gewaande dagboeken van zijn grootvader Willem Adema op, die een ontstellend licht werpen op diens oorlogsjaren.

Spiegeldagen van Mark H. Stokmans

Drie jaar na het overlijden van zijn opa en de verdwijning van diens vrouw Pepa krijgt Ruben Kruijssen de opdracht de Alquerías, het familiehuis in Spanje, te verkopen. Eenmaal terug in de streek van zijn jeugd komen er vele herinneringen boven.

Vergeten Nederland van Gerard Kamp

Spontane foto's van mensen en hun omgeving waren zeldzaam aan het eind van de 19e en begin van de 20e eeuw. Maar fotografen als Jacob Olie en James Higson legden zich juist toe op het fotograferen van het leven van alledag.

Alle zondaars zullen bloeden van S.A. Cosby, vertaald door Henk Moerdijk

Titus Crown is de eerste zwarte sheriff van Charon County. Na de moord op een onderwijzeres wordt de dader, een zwarte oud-leerling, doodgeschoten door Titus' hulpsherrifs voor hij kan ingrijpen. Verschijnt 26 maart.

De partners van de Boekenweek