Over de Boekenweek

De Boekenweek is het bekendste jaarlijkse feest in de boekhandel en bibliotheek rondom het Nederlandstalige boek.

Wanneer is de Boekenweek in 2023?

De Boekenweek in 2023 vindt plaats van zaterdag 11 maart tot en met zondag 19 maart 2023. Op de vooravond van de Boekenweek, 10 maart, vindt het traditionele Boekenbal plaats.

Wanneer was de Boekenweek 2022?

De Boekenweek ging van start op zaterdag 9 april tot en met maandag 18 april. Boekenweek 2022 was door de onzekere situatie rondom het coronavirus met een maand uitgesteld: daarom werd die dit jaar gehouden van 9 tot en met 18 april. De Boekenweek eindigde dit jaar niet op de traditionele zondag, maar op Tweede Paasdag. Tijdens de 10 dagen van de Boekenweek krijgen lezers het Boekenweekgeschenk cadeau in de boekhandel, bij besteding van € 15 aan Nederlandstalige boeken. Het Boekenweekessay ligt voor € 5 in de winkel.

Wanneer krijg je het Boekenweekgeschenk?

Het Boekenweekgeschenk krijgen lezers tijdens de Boekenweek bij besteding van € 15 aan Nederlandstalige boeken cadeau van de boekhandel. Het Boekenweekessay ligt voor € 5 in de winkel. Er zal ook een Friese editie van het Boekenweekgeschenk verschijnen.

Wie organiseert de Boekenweek en het Boekenbal?

De Boekenweek en het Boekenbal worden georganiseerd door Stichting CPNB. Aan de vooravond van de Boekenweek vindt het traditionele Boekenbal plaats. Op dit exclusieve feest viert schrijvend en uitgevend Nederland de start van de Boekenweek.

Waar werd het Boekenbal 2022 gehouden?

Aan de vooravond van de Boekenweek vond het traditionele Boekenbal plaats. Op dit exclusieve feest viert schrijvend en uitgevend Nederland het begin van de Boekenweek. Door de onzekere situatie rond het coronavirus besloot CPNB het feest een maand te verplaatsen. Het Internationaal Theater Amsterdam is normaal gesproken de vast plek van het Boekenbal. Echter was de locatie nu niet beschikbaar op de gewenste nieuwe datum. Daardoor was het feest op 8 april dit keer in de nachtclub Escape aan het Rembrandtplein in Amsterdam.

Wie schreef het Boekenweekgeschenk en Boekenweekessay van 2022?

Ilja Leonard Pfeijffer en Marieke Lucas Rijneveld zijn uitgeroepen tot auteurs van de Boekenweek van 2022! Ilja Leonard Pfeijffer schreef Boekenweekgeschenk en Marieke Lucas Rijneveld schreef het Boekenweekessay.

Ilja Leonard Pfeijffer: ‘Het Boekenweekgeschenk is een instituut, uniek in de wereld, met een glorieuze traditie. Het is werkelijk een eer om het te mogen schrijven. Het was al langere tijd een wens die ik stiekem koesterde om ooit gevraagd te worden en dat het nu zover is, beschouw ik als een mijlpaal in mijn carrière. Mijn moeder spaart Boekenweekgeschenken. Haar verzameling, vanaf het eerste Boekenweekgeschenk van 1930, is compleet. Het vooruitzicht dat er een boekje van mij in dat rijtje zal staan in haar kast, ontroert me. Omdat ik de verantwoordelijkheid die mijn moeder en de schitterende, lange traditie mij oplegden op mijn schouders voelde drukken, heb ik het als mijn plicht beschouwd het beste te maken wat ik op dit moment in mij heb. Ik heb het boek met opzet heel nadrukkelijk speciaal toegespitst op de gelegenheid: het sluit aan bij het thema van de eerste liefde, het gaat over het belang van verhalen en het is een ode aan al die boekhandelaren en bibliothecarissen die in anonimiteit de spil vormen van het boekenbedrijf en van onze literaire cultuur.’

Marieke Lucas Rijneveld: ‘Toen ik werd gevraagd voor het Boekenweekessay, maakte ik een vreugdedansje om mijn schrijftafel. Wat een heerlijkheid en wat een enorme eer om dit te mogen doen! En wat een feest om dit avontuur aan te mogen gaan samen met mijn zeer gewaardeerde collega Ilja Leonard Pfeijffer. Bij het horen van het thema Eerste liefde, wist ik meteen waar ik het essay aan wilde wijden. Ik wil de liefde vieren, in al haar facetten, in al haar verschijningen!’

Wat was het thema van de Boekenweek 2022?

Het thema van de 87ste Boekenweek was eerste liefde. Een eerste liefde overspoelt je met gevoelens en verlangens die je eerder nog niet kende, die je niet kon vermoeden. Een nieuwe wereld vol behoeften, driften, onzekerheden en twijfels openbaart zich aan je en om woorden te geven aan die emoties, wenden we ons telkens weer tot de dichters en schrijvers. Zij geven woorden aan de liefde, in al haar schoonheid en complexiteit. Eerste liefdes blijven je hele leven nagalmen en blijven zorgen voor een warm gevoel, een lichte verwarring of regelrechte heimwee.

Waarom werd de Boekenweek verplaatst?

Door de aanhoudende onzekerheid over de coronasituatie werd de Boekenweek 2022 een maand verzet: deze vond dit jaar plaats van 9 t/m 18 april. De Boekenweek eindigde dit jaar niet op de traditionele zondag, maar op Tweede Paasdag. Stichting CPNB nam dit besluit in het licht van de huidige coronamaatregelen, waarbij slechts een beperkt aantal bezoekers per vierkante meter was toegestaan. De Boekenweek komt beter tot zijn recht wanneer boekhandel en bibliotheek op volle sterkte open zijn!

Reacties op: Over de Boekenweek


Gesponsorde boeken