HOME BOEKENWEEKGESCHENK EN DICHTBUNDEL 25 BOEKENTIPS ACTIVITEITEN OVER DE BOEKENWEEK

OVER DE BOEKENWEEK

Sinds 1932 is de Boekenweek hét jaarlijkse feest van het boek dat gevierd wordt in en met boekhandels, uitgeverijen, auteurs, bibliotheken en de media. De Boekenweek is ontstaan om zoveel mogelijk mensen te inspireren nieuwe boeken te kopen. Het is het mooiste en grootste jaarlijkse boekenfeest van Nederland, waarbij we de liefde voor het boek vieren. Het doel en het belang van de Boekenweek staat, na al die jaren, nog steeds als een huis.

Tijdens de Boekenweek inspireren we lezers met boekentips en activiteiten in boekhandel en bibliotheek. De 89e editie van de Boekenweek vindt plaats van zaterdag 16 tot en met 24 maart 2024 en heeft als thema 'Bij ons in de familie'. Het Boekenweekgeschenk Gezinsverpakking wordt daarom geschreven door de grootste schrijversfamilie van Nederland: de familie Chabot.

Wanneer is de Boekenweek in 2024?

De Boekenweek in 2024 vindt plaats van zaterdag 16 maart tot en met zondag 24 maart 2024.

Wie schrijven het Boekenweekgeschenk en de thema-uitgave in 2024?

De familie Chabot schrijft dit jaar het Boekenweekgeschenk Gezinsverpakking. De thema-uitgave is dit jaar een poëziebundel van Bart Chabot. In Ooievaarsblues verzamelt hij zijn mooiste poëzie over het familievelen. Met twee nieuwe gedichten: 'Metaalmoeheid' en 'Black Cadillac'.

Wat is het thema van de Boekenweek 2024?

Het thema van de Boekenweek 2024 is 'Bij ons in de familie'. Iedereen maakt deel uit van een familie. Alles is familie, al is familie soms niet alles en kun je elkaar ook kwijtraken. Denk aan familie en de verhalen komen los. De literatuur staat dan ook bol van de familieverhalen.

Het Boekenweekthema werkt dit jaar door in de auteurskeuze van zowel het Boekenweekgeschenk als de thema-uitgave. Met de 25 Boekenweektips helpen we de lezer kiezen uit de mooiste boeken over familie.

Wanneer en waar is het Boekenbal 2024?

Op vrijdag 15 maart 2024 vindt het 72e Boekenbal plaats in het Internationaal Theater Amsterdam.

Wanneer krijg je het Boekenweekgeschenk?

Het Boekenweekgeschenk krijgen lezers tijdens de Boekenweek bij besteding van € 15 aan Nederlandstalige boeken cadeau van de boekhandel. De thema-uitgave ligt voor € 5 in de winkel. Er zal ook een Friese editie van het Boekenweekgeschenk verschijnen.

Wie organiseert de Boekenweek en het Boekenbal?

De Boekenweek en het Boekenbal worden georganiseerd door Stichting CPNB. Aan de vooravond van de Boekenweek vindt het traditionele Boekenbal plaats. Op dit exclusieve feest viert schrijvend en uitgevend Nederland de start van de Boekenweek.

Komt er weer een NS Vrij Reizen Dag met het Boekenweekgeschenk?

Meer dan twintig jaar was NS hoofdsponsor van de Boekenweek en konden lezers gratis met de trein reizen op de laatste zondag van de Boekenweek, met het Boekenweekgeschenk. Door corona is de Vrij Reizen Dag de afgelopen jaren niet doorgegaan en deze komt ook niet meer terug. CPNB en NS kiezen voor een nieuwe invulling van de samenwerking.

Reizen met de trein is tijd voor jezelf. Tijd om te verdwijnen in een goed boek bijvoorbeeld. Want in de trein kun je je reistijd invullen zoals jij wil. NS blijft reizigers daarom inspireren met lezen, zoals met Zomerlezen en de NS Publieksprijs.

Wie schreven voorgaande jaren het geschenk en essay?

Bekijk hier de lijst van Boekenweekthema's, geschenken en essays door de jaren heen.

De partners van de Boekenweek