Meer dan 4,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×


Luister naar de podcast Tigri Tories

In de vierdelige podcast Tigri Tories duiken schrijver Raoul de Jong en oud-nieuwslezeres en onderzoeker Noraly Beyer in een schatkist vol Nederlandstalige Surinaamse literatuur die voor veel Nederlanders én Surinamers nog onbekend is.

Literatuur van toonaangevende schrijvers die perspectieven biedt op wat het betekent mens te zijn, deuren opent naar onbekende hoofdstukken in onze geschiedenis en niet alleen onze boekenkasten, maar ook onze levens verrijkt. De podcast is een eerbetoon aan de schrijvers die elke Nederlander en Surinamer zouden moeten kennen.  

Daar kan Raoul de Jong over meepraten sinds hij zijn Surinaamse vader leerde kennen toen hij 29 jaar was. Noraly is van de generatie van Raouls vader. Zij heeft Surinaamse ouders en raakte daardoor al vroeg vertrouwd met Surinaamse verhalen. Die Surinaamse verhalen heten Tigri Tories, verhalen van de tijger. Want waarom zouden we enkel naar de verhalen van de jager luisteren, en nooit naar die van de tijger zelf?

>> Lees meer

Aflevering 1

De serie wordt afgetrapt met Boto banja, het boekenweekessay van 2023, geschreven door De Jong zelf. In gesprek met Noraly Beyer deelt hij wat hem inspireerde om op zoek te gaan naar de vergeten en verbannen stemmen uit Suriname. Hij vertelt ons over de reis die hij maakte, de verhalen die hij met zich meedroeg en de verhalen die hij weer mee terug nam zodat wij ze ook zouden leren kennen.

Aflevering 2

De tweede aflevering gaat over de verhalenbundel Anangsieh Tories. De verhalen zijn geschreven door Anton de Kom, de enige Surinamer die tot op heden een plek in de Nederlandse canon heeft weten te bemachtigen met zijn beroemdste werk Wij slaven van Suriname. Hoewel Anangsieh Tories een verzameling is van de verhalen die De Kom zijn kinderen vertelden voor het slapengaan, kunnen jong en oud leren van de avonturen van de listige West-Afrikaanse spin (die iedereen altijd te slim af wist te zijn).

Aan tafel zitten De Koms achterkleinzoon, secretaris van de Anton de Kom Stichting en voorzitter van GroenLinks in Amsterdam, Vincent de Kom en Marcella van der Kruk, uitgever non-fictie van Atlas Contact. Ook spraken de hosts met kunstenaar Ken Doorson en kinderboekenschrijver Edward van den Vendel. Gerda Havertong leest fragmenten uit het werk voor.

Aflevering 3

De derde aflevering draait om De speelse revolutie, een grap van auteur en theatermaker Thea Doelwijt. In dit werk voert zij jongeren op die met humor en speelsheid een revolutie weten te ontketenen die de wereld verandert. Niet veel later vond deze ook daadwerkelijk plaats. Hoeveel hiervan is te danken aan het werk van Doelwijt en welke rol speelde zij zelf in deze roerige tijden? 

Thea’s levenspartner Marijke van Geest en Rita Rahman, schrijver, politica en voorzitter van de Werkgroep Caraïbische Letteren schuiven aan voor het gesprek. De fragmenten uit het werk worden voorgelezen door acteur Mathieu Wijdeven.

Aflevering 4

De serie sluit af met Atman van Leo Ferrier. In deze debuutroman pleit Ferrier voor een eigen Surinaamse cultuur waarin plek is voor zowel haar schaduwkanten als alle mooie facetten waaruit zij bestaat. Hiermee is het boek een aansporing voor Surinamers om de eigen identiteit onafhankelijk van Nederland vorm te geven. Tegelijkertijd is het voor Nederlanders een herinnering dat er ook veel te leren valt van Suriname. 

Het boek wordt besproken met schrijver Maurits de Bruijn en journalist Anton JieSamFoek, één van de beste vrienden van Leo Ferrier. De Surinaamse schrijver Kevin Headley leest vanuit Paramaribo fragmenten voor. 

 

Reacties op: Luister naar de podcast Tigri Tories


Raoul de Jong

Raoul de Jong

Raoul de Jong (1984) schreef voor Vrij Nederland, Het Parool en NRC Handelsb...