Griffels en Penselen 2023

De Griffels en Penselen worden jaarlijks uitgereikt door een vakjury en vormen de belangrijkste prijzen voor het Nederlandse kinderboek. De Griffels worden toegekend aan de beste kinder- en jeugdliteratuur en de Penselen aan de mooist geïllustreerde prentenboeken. Het doel hiervan is aandacht vestigen op alle prachtige kinderboeken die in Nederland worden gemaakt en uitgegeven. Samen bekronen de Griffels en Penselen de allerbeste kinderboeken per categorie, zoals prentenboeken of poëzie.  

Op 21 juni 2023 zijn de Zilveren Griffels uitgereikt. Uit de oorspronkelijk Nederlandstalige bekroningen werden op 28 september, voorafgaand aan de Kinderboekenweek, de Gouden Griffel en het Gouden Penseel bekendgemaakt. Deze prijs wordt uitgereikt tijdens het Kinderboekenbal. De Kinderboekenweek is van 4 tot en met 15 oktober.

Gouden Griffel en Gouden Penseel 2023

Zilveren Griffels 2023

Heksje Hazel door Phoebe Wahl, vertaald door Nicolette Hoekmeijer

Heksje Hazel is een allerliefst heksje dat altijd paraat staat om haar grote en kleine bosvrienden te helpen. Maar als de hulst aan de bomen hangt en het mos bedekt is met een dik pak sneeuw, krijgt zij dan wel de hulp die ze op dat moment nodig heeft?

Lees een fragment

Schildpad en ik door Marit Törnqvist

Een kleine jongen sluit vriendschap met een schildpad die zijn opa uit een ver land voor hem heeft meegenomen. Nu heeft hij een vriend die er altijd voor hem is! Maar schildpad blijft groeien en groeien en wordt een blok aan zijn been. Schildpad moet weg, maar kunnen de twee wel zonder elkaar?

Lees een fragment

Misjka door Edward van de Vendel en Anoush Elman

Als Roya en haar familie eindelijk een huis krijgen in Nederland, vindt Roya dat er ook een huisdier bij hoort. Aan dwergkonijntje Misjka vertelt ze over de vlucht uit haar land. En dan verdwijnt Misjka opeens. Geïllustreerd door Annet Schaap.

Lees een fragment

De weg naar terug door Mathilde Stein

Het rustige leven van cavia Pluis wordt overhoop gegooid door Pluk, ook een cavia. O nee, sorry: een ninjavia! Hij durft de kooi uit en laat Pluis zien dat er ook een BUITEN is. Maar waarom is Pluk soms opeens zo stil? Waar komt hij eigenlijk vandaan?

Lees een fragment

De kaarten van madame Petrova door Marjolein Hof

Silke en haar tweelingbroer Janis zijn gevlucht uit angst voor de voorspelling van waarzegster madame Petrova. Silke wil zich aansluiten bij een echtpaar dat langs markten reist en leren hoe ze zelf kaarten kan leggen, maar Janis vertrouwt het niet. Geïllustreerd door Annette Fienieg.

Lees een fragment

Kinderen van het drijfzand door Efua Traoré, vertaald door Tjalling Bos

Simi brengt haar zomervakantie door bij haar grootmoeder in een afgelegen Nigeriaans dorpje zonder elektriciteit. Een stem lokt Simi het drijfzand in en ze zinkt weg naar een verborgen wereld. Hoe dun is de grens tussen mythen en werkelijkheid?

Lees een fragment

De zoon van de berentemmer door Xavier-Laurent Petit, vertaald door Leny van Grootel

Ciprian en zijn familie moeten uit Roemenië vertrekken, ze laten de beer achter en vluchten met twee mannen naar Parijs. De reis is ongelofelijk duur en hun schuld blijft zich verdubbelen. Tot Ciprian ontdekt een groot schaaktalent te hebben.

Lees een fragment

Patroon door Marco Kunst

Mylo en Mees vuren een kogel af met niets anders dan een hamer en een tang. Het gaat gruwelijk mis, Mees krijgt de kogel in zijn hoofd en sterft. Mylo moet verder leven met een enorm schuldgevoel en gaat samen met zijn opa hij op reis naar Amerika. De reis die bevrijdend zou moeten zijn, legt echter een gruwelijk geheim bloot.

Lees een fragment

Vandaag houd ik mijn spreekbeurt over de anaconda door Bibi Dumon Tak

Dieren houden in dit boek vol feitjes spreekbeurten over andere dieren. Sommige dieren hebben elkaar nog nooit gezien, anderen kennen elkaar juist heel goed. Ook is er na afloop gelegenheid tot het stellen van vragen. Geïllustreerd door Annemarie van Haeringen.

Lees een fragment

Briljante plannen door Geert-Jan Roebers

Planten zijn zo braaf nog niet, en ze zijn ook nog eens een stuk sterker en slimmer dan ze lijken. Soms zijn ze lief en behulpzaam, maar soms zijn ze juist ook heel sluw of gemeen. En wat zou er met ons gebeuren als ze er helemaal niet zouden zijn? Geïllustreerd door Margot Westerman.

Lees een fragment

Applaus voor mijn vinger door Erik van Os

Een boek vol hedendaagse gedichten over school, liefdesverdriet, bemoeizuchtige leraren en onmogelijke ouders, maar ook over opgroeien in een ingewikkelde wereld. Grappige en gevoelige poëzie over thema's die dicht bij jongeren staan. Geïllustreerd door Jan Jutte.

Lees een fragment

Heel de wereld wordt wakker door Jaap Robben

Een verzamelbundel met de 333 mooiste Nederlandse en Vlaamse gedichten voor kinderen, geschreven tussen 1990 en nu. Laat je tijdens het lezen inspireren en dompel je onder in een wereld van taal vol humor, verrassingen, emotie en schoonheid. Geïllustreerd door Sebastiaan Van Doninck.

Lees een fragment

Zilveren Penselen 2023

Gedachten denken door Hanneke Siemensma

Hoe werken gedachten en kunnen we ze sturen? Kun je ze doen verdwijnen of ze juist vasthouden? Dat vraagt Noor zich af. Gedachten zijn noodzakelijke, vervelende én heerlijke dingen. Een prentenboek om voor te lezen en samen over te filosoferen. Geschreven door Annelies Beck.

Lees een fragment

Klein in de grote stad door Sydney Smith

Een kind dwaalt in dit prijswinnende prentenboek helemaal alleen door een grote stad, maar hij is vastberaden. De andere mensen merken hem niet op, het is razend druk en overal toeteren auto's en klinken harde geluiden. Zal hij vinden wie hij zoekt? Vertaald door Edward van de Vendel.

Lees een fragment

Project Barnabus door The Fan Brothers

In een wereld vol Perfecte Maatjes is Barnabus een Mislukt Project. Hij woont in een donker hoekje in het laboratorium, maar hoopt ooit buiten op het gras te kunnen zitten. Op een dag vindt hij de kracht zijn droom waar te maken en begint hij aan een gevaarlijk avontuur. Vertaald door Manon Smits.

Lees een fragment

Misjka door Annet Schaap

Als Roya en haar familie eindelijk een huis krijgen in Nederland, vindt Roya dat er ook een huisdier bij hoort. Het wordt een schattig dwergkonijntje. Aan Misjka vertelt ze over de vlucht uit haar land, al weet ze daar niet alles meer van. En dan verdwijnt Misjka opeens. Geschreven door Edward van de Vendel en Anoush Elman.

Lees een fragment

Ze hadden hun schaapjes geteld door Marieke Nelissen

Gili wil net als haar broers herder worden, maar zij hebben zo hun twijfels. Tot overmaat van ramp laat ze op een koude decembernacht haar lievelingsschaap uit de kudde ontsnappen. In de uitgestrekte heuvels van Bethlehem gaat ze op zoek. Geschreven door Ben Lindelauf.

Lees een fragment

Bliksemkind door Martijn van der Linden

Yoko wordt tijdens het noodweer geraakt door de bliksem. Als ze bijkomt, heeft ze een steen in haar hand waarmee ze mensen kan genezen. Zieke mensen stromen toe en het geld stroomt binnen. Maar Yoko raakt uitgeput van de lange dagen en narigheid. Geschreven door Hans Hagen.

Lees een fragment

Een kleine geschiedenis van de mens door dierenogen door Djenné Fila

Dertig dieren uit de wereldgeschiedenis komen aan het woord. Ieder van hen staat in relatie tot de mens, van gedomesticeerde alpaca's naar een orka die zijn vrijheid terugkrijgt en van heilige koeien tot pandadiplomatie. Geschreven door Joukje Akveld.

Lees een fragment

Ons lichaam door Joëlle Jolivet

Blader door de flappen waaronder de geheimen van ons lichaam verstopt zijn. Het begint met de spierwegen, het zenuwstelsel, de bloedvaten en het skelet. Daarna volgt een reis door onze organen, hersenen en voortplantingssysteem. In dit leerzame overzicht vind je alle delen van ons lichaam. Vertaald door Agnes Brunt.

Lees een fragment