Hebban in het kort

Hebban is een lezerscommunity, een website voor en door lezers. Een online ontmoetingsplek voor gelijkgezinden die elkaar graag helpen aan hun volgende favoriete boek. Hebban is er voor liefhebbers van alle genres. Of je nu vooral nagelbijtend spannende thrillers, kennisverrijkende non-fictie of alleen mooie literaire romans leest of liever weg zwijmelt bij een feelgoodboek. Op Hebban vindt elke lezer inspiratie voor een onuitputtelijke 'Wil ik lezen'-lijst.

De onafhankelijke redactie houdt lezers op de hoogte van nieuwe boeken en auteurs met achtergrondartikelen, lijstjes, recensies en interviews op de site en in verschillende nieuwsbrieven.

Hebban is er voor lezers die graag hun leeservaringen delen met andere lezers, voor lezers die het leuk vinden om samen te lezen in een van de vele leesclubs die we organiseren, maar ook voor lezers die vooral geïnformeerd willen blijven en het leuk of handig vinden om de boeken die ze hebben gelezen of nog willen lezen ergens op één plek bij te houden.

Op Hebban bepaal je zelf waarvan je op de hoogte gehouden wilt worden. Van nieuws van je lokale boekhandel en recensies van bevriende lezers tot de nieuwste boeken van je favoriete auteurs. De dagelijkse lunchupdate houdt je op de hoogte van nieuwe artikelen, activiteiten en giveaways.

De Hebban Reading Challenge helpt jou je leesdoelstelling voor het jaar te halen. Want we weten allemaal dat, hoe graag je ook leest, de verleidingen om dat niet te doen soms te groot zijn. Onze Reading Challenge is een mooie stok achter de deur om te blijven lezen. En of je nu vijf boeken wilt lezen of honderd, met elkaar zorgen we ervoor dat we onze persoonlijke leesdoelen bereiken.

Lees hier waarom het zo leuk is om deel uit te maken van de Hebban community.

We hopen je te mogen begroeten als nieuw lid!

SanderLindyDebbieAnoukMartijn

Sander, Lindy, Debbie, Anouk en Martijn

PS Wist je dat Hebban ook een fijne app heeft?

MAAK NU EEN GRATIS ACCOUNT AAN

Historie

'Hebben alle vogels nesten begonnen behalve ik en jij’, schreef een Vlaamse monnik rond 1100 in het Nederlands van zijn tijd: Hebban olla vogala nestas hagunnan hinase hic enda thu? De monnik testte zo zijn pen in de kantlijn van een bijbel. Zijn krabbel is een van de oudste geschreven zinnetjes in het Nederlands.

Hebban is een initiatief van investeerder Cees Wessels en opende in 2014 haar virtuele deuren. De populaire thrillersite Crimezone.nl werd in datzelfde jaar overgenomen en geïntegreerd in de site. Sinds 2021 maakt Hebban deel uit van de CPNB, de organisatie die al decennialang het lezen van boeken stimuleert met landelijke campagnes en evenementen zoals de Boekenweek en de Kinderboekenweek.

Lezers op Hebban kiezen jaarlijks de Hebban 1000, de duizend mooiste boeken aller tijden, naar voorbeeld van de NPO Radio 2 Top 2000. Hebban reikt jaarlijks prijzen uit voor het beste Nederlandstalige debuut (de Hebban Debuutprijs) en de beste Nederlandstalige thriller (de Hebban Thrillerprijs).