Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban Reading Challenge - veelgestelde vragen

Ga naar de Hebban Reading Challenge

Wat houdt de Hebban Reading Challenge precies in?

De Hebban Reading Challenge is een leuke manier om je te helpen bij een van je goede voornemens (meer tijd vrij maken om mooie boeken te lezen). De challenge is geen wedstrijd met andere lezers. Het is jouw persoonlijke uitdaging om jouw leesdoel te halen. Je kunt je aanmelden vanaf half november, de voortgangsbalk begint te tellen vanaf 1 januari. Je kunt het hele jaar door instappen, al is het alleen al om je te laten inspireren door de Hebban-redactie en andere lezers, bijvoorbeeld door de verschillende categorieën die we hebben samengesteld in een persoonlijke checklist.

Hoe vul ik mijn Challenge in?

Hebban inspireert je met onder andere 52 knotsgekke categoriën. Daar móet je niks mee. De Hebban Reading Challenge heeft als primair doel om jouw jaar in aantal boeken bij te houden. De checklist kan ervoor zorgen dat je misschien wat avontuurlijker gaat lezen en al een heleboel voorpret hebt voor het lezen. Geniet ervan, laat je inspireren, ontdek geweldige titels, maar lees vooral wat jij graag wilt. We bieden ook regelmatig speciale winacties voor Challenge-deelnemers aan, maar ook daar kun je gewoon aan meedoen als je niet in de aangeboden thema's leest. Wel is daarvoor een deelname aan de Challenge een voorwaarde.

Hoe bepaal ik mijn juiste leesdoel?

Dat is een goede vraag. Je blijft waarschijnlijk het meest gemotiveerd als je een realistisch en haalbaar doel stelt. Las je het afgelopen jaar met pijn en moeite twintig boeken, dan is dat gewoon een mooi uitgangspunt. Las je er twintig maar denk je dat je er ook 25 of 30 zou kunnen of heel graag zou willen lezen, dan vul je dat aantal in. Je kunt je persoonlijke Challenge gedurende het jaar naar boven en naar beneden bijstellen.

Hoe helpt Hebban mij met het behalen van mijn leesdoel?

Allereerst door je doorlopend te voorzien van leuke, bijzondere, mooie of spannende leestips. Daarnaast zijn de vele lezers op Hebban altijd bereid om je te helpen om van je Reading Challenge een bijzondere ervaring te maken. Deel je leesplezier met elkaar!

Hoe zet ik een boek op mijn Challenge?

Je kiest voor 'Wil ik lezen' of 'Gelezen' en krijgt dan een venstertje waarin je gevraagd wordt of het voor de Challenge is. Je kunt dit vinkje ook altijd weer uitzetten per boek. Ben je het vergeten in het menu'tje aan te vinken, dan kun je dat altijd nog doen via het menu op de boekpagina. Daar staan de Challenges die jij bent aangegaan in om aan te vinken.

Kunnen ook Engelstalige boeken meetellen voor de Challenge?

Jazeker, je kunt ook alle Engelstalige boeken afvinken voor je Challenge. Je Challenge leeslijst kan een mix zijn van Engels en Nederlands, dat maakt niet uit. Alle boeken die op Hebban staan kun je gebruiken voor je Challenge. Staat een boek niet op Hebban en wil je hem toch graag meetellen voor de Challenge, voeg het boek dan toe en beland meteen op de werkende boekpagina. Er zijn wat restricties op het invoeren, maar Nederlandse en Engelse fictie kan altijd.

Waar kan ik alle inspiratie vinden?

Alle artikelen, thema's, winacties en meer vind je op het Hebban Reading Challenge 2023-kanaal.

Ik wil graag volgens de #boekperweek challenge op twitter lezen

Dat kun je mooi doen door je leesdoel op 52 te zetten op Hebban en elke week je gelezen boek met deze hashtag van de bibliotheken te delen op Twitter op Facebook. Op Hebban heb je dan aan het einde van het jaar je 52 gelezen boeken op een rij staan.

Kan ik ook meedoen via de Hebban Boeken App?

Jazeker! Je kunt vanaf 1 januari ook in de app de challenge aangaan en boeken als Gelezen voor de Challenge aanmerken. Ga naar de boekpagina in de app, klik op Gelezen en vink de Challenge aan.

Wil ik lezen - anders dan op de site kun je in de app ook niet vooraf ingeven of je een boek wilt gaan lezen voor de challenge. Boeken toevoegen aan je 'wil ik lezen'-challengelijstje kan dus alleen op de site.

In de app kun je door middel van een filter (Reading Challenge) op je 'Wil ik lezen' en 'Gelezen' plank direct zien welke boeken je hebt aangemerkt om te lezen voor je challenge en welke je al hebt gelezen voor je challenge.

Wie wint er?

Jij! Of je Challenge nu 10 boeken groot is of 100, jij wint, want je hebt plezier en bent lekker aan het lezen. Heb je je Challenge niet gehaald? Jammer, maar je wint toch, want je hebt plezier gehad. Kies volgend jaar een wat lagere Challenge of ga op zoek naar manieren om meer leestijd voor jezelf te creeëren. De Hebban Reading Challenge gaat niet om winnen, het gaat niet om zo veel mogelijk boeken lezen of meer dan een ander, het gaat om geweldig veel plezier hebben.