Thema & leestips
Bij mij thuis
Bij mij thuis lezen we elke avond voor het slapengaan. Bij mij thuis kun je heel ver over de stad uitkijken. Bij mij thuis vieren we het Suikerfeest. Bij mij thuis wonen twee mama’s. Bij mij thuis eten we elke vrijdag patat. Bij mij thuis zijn alle deuren breed genoeg voor de rolstoel van mijn broertje.
Hoe is het bij jou thuis? Wat maakt jouw huis een thuis?
Bij iedereen is het thuis anders. Deze Kinderboekenweek vieren we thuis in alle vormen, met alle verschillen en gelijkenissen. Boeken wakkeren het gesprek aan over het thema Bij mij thuis. Boeken zijn een onuitputtelijke bron van verschillende gezichtspunten. We kunnen zo veel van elkaar leren, lees mee!
Voor de Kinderboekenweek van 2023 stelde een comité een lijst samen met daarop twintig boeken die passen bij het thema Bij mij thuis. Deze boeken staan centraal tijdens de Kinderboekenweek, zowel thuis als op school.

De wereld op één moment door Ben Lerwill, geïllustreerd door Alette Straathof en vertaald door Maria van Donkelaar
Elf kinderen, ergens op de wereld. Op hetzelfde moment. In Mexico zit Javier te ontbijten, is het voor Esther in Ghana lunchtijd en ligt Suzi in Australië lekker te slapen. Een kleurrijke, verrassende reis in één enkele dag.
Samen gaan bouwen door Oliver Jeffers, vertaald door Mirjam Hoekstra
Een vader en zijn dochter bouwen hun leven samen. Met speciale materialen maken ze herinneringen om te koesteren en een huis om zich in thuis te voelen. Ze houden elkaar met liefde warm. Ik bouw jouw toekomst en jij die van mij.
Bij ons in de straat door Koos Meinderts en Annette Fienieg
In dit feestelijke prentenboek vol vrolijke figuren stellen Koos Meinders en Annette Fienig hun buren aan je voor: Tante Truitje, Cowboy Henkie, Kleine Jantje Hens aan Dek en nog zeven anderen. En op nummer elf? Daar wonen ze zelf.
Gebakken rijst met van alles en nog wat! door Reza Kartosen-Wong en Chee-Han Kartosen-Wong, geïllustreerd door Maria Koutamanis
Er is een kookwedstrijd op school! Yuna gaat Gebakken Rijst Met Van Alles En Nog Wat maken, maar in haar héééle huis is geen rijstkorrel te vinden! Ze roept de hulp in van Louise, Omar en Simone.
Samen zijn we thuis door Stephanie Parsley Ledyard, geïllustreerd door Chris Sasaki en vertaald door Jaap Robben
Verhuizen kan best spannend zijn, om de plek die je altijd thuis hebt genoemd te verlaten. Maar het gezin uit dit prentenboek komt erachter dat het vooral de mensen om je heen zijn die zorgen dat je je echt thuis voelt.
Dit is mijn huis door Isabelle de Ridder
In dit boek leer je meer over allerlei soorten huizen, van vroeger en nu, dichtbij en aan de andere kant van de wereld.

Mijn grote geweldige familie door Adam & Charlotte Guillain
Een hartverwarmend prentenboek dat gesprekken kan starten en gezinnen kan doen stilstaan bij alle soorten thuissituaties.
Iedereen telt door Kristin Roskifte, vertaald door Sylvia Vanden Heede
Sla dit unieke kijk- en zoekboek open. Tel en volg personages, ontdek wat hen beweegt en hoe hun verhalen met elkaar verweven raken. Elke gedetailleerde kijkplaat is een feest voor het oog!
Tien minuten verhalen voor kinderen van 7-8 jaar door Selma Noort en Natascha Stenvert
In elk verhaal gebeurt er iets grappigs in het samengestelde gezin met zes kinderen, een inwonende opa en hun huisdieren.
Hier zijn Ari en Loek door Yvonne de Vries, vertaald door Jeska Verstegen
De moeder van Ari en de vader van Loek zijn verliefd op elkaar en hebben besloten samen in een huis te gaan wonen. Nu zijn ze volgens Loek een ‘samengezin’. Ben je dan een beetje zus en een beetje broer van elkaar? Wie mag er boven in het stapelbed slapen? En kun je een cavia eigenlijk delen?
Dit gebeurde allemaal echt door Joukje Akveld en Kees de Boer
Cees verheugt zich erop een boek te lezen in de tuin, maar dan begint het rumoer en kabaal om haar heen. Muziekje aan, gezellig! Oordopjes, koptelefoons… niets houdt de herrie tegen. Wat nu? En wat doet die hijskraan met sloopkogel eigenlijk voor de deur?
Beste broers door Jowi Schmitz, geïllustreerd door Chuck Groenink
Raf en Robbie verhuizen met hun ouders vanuit de drukke stad naar de boerderij van hun opa en oma. Niemand let op ze. En ook niet op opa, die een toren in het bos bouwt. Als oma opeens ziek wordt, moeten Raf en Robbie opa in de gaten houden. En hem redden.

Groetjes uit Zeerijp door Lysette van Geel, geïllustreerd door Iris Boter
Chrisje kijkt uit naar haar laatste basisschooljaar: de afscheidsmusical, een supergezellige klas en Chrisjes eerste verkering. Maar door een aardbeving sluit de school en moet ze naar een wildvreemde klas.
Kinderen van ver door Martine Letterie en Saskia Halfmouw
Samuel, Tamar, Azad en Fatima zijn doodgewone kinderen. Tot er oorlog uitbreekt en ze alles en iedereen die ze kennen moeten achterlaten. In dit voorleesboek beschrijft Martine Letterie het leven van vier kinderen die met hun familie moesten vluchten voor oorlog en geweld.
Ik denk dat ik ontvoerd ben door Pim Lammers, geïllustreerd door Sarah van Dongen
Gedichten over de bijzondere band met broers, zussen, vaders, moeders, opa’s, oma’s, ooms en tantes. Over traditionele of juist heel moderne families. Over de gesprekken die je hebt tijdens het eten. Maar ook over stiekem verliefd zijn of over een oudere broer die ineens de deur van de badkamer voor je neus op slot doet.
Hotel Bonbien door Enne Koens, geïllustreerd door Katrien Holland
Siri is tien en woont in Frankrijk. Haar ouders runnen een hotel voor gasten die op doorreis zijn naar het zonnige zuiden. Siri vindt het de mooiste plek op aarde en wil er nooit meer weg. Maar wanneer haar ouders steeds vaker ruzie maken, is ze bang dat ze gaan scheiden en het hotel moeten verkopen.
Mijn jaar in een tent door Tiny Fisscher, geïllustreerd door Sophie Pluim
Voor een challenge-week op school wil de elfjarige Zwaan geld ophalen voor kinderen in vluchtelingenkampen. Als uitdaging kiest ze ervoor om in een tent in de achtertuin te gaan slapen. Dat terwijl ze worstelt met allerlei angsten.
De meestervervalser door Annemarie Jongbloed, geïllustreerd door Wendy Panders
Bij Bilal thuis zijn ze arm. Wanneer hij Sterre ontmoet, moedigt ze hem aan mee te doen aan een tekenwedstrijd. Maar hij kan niet zomaar goed tekenen, hij kan ook perfect kunstwerken namaken. En dat valt de verkeerde mensen op: Bilal wordt gedwongen om beroemde schilderijen te vervalsen …
Het Ministerie van Oplossingen en het veel te volle huis door Sanne Rooseboom, geïllustreerd door Mark Janssen
Nina en Alfa vinden allerlei merkwaardige schatten op school. Die komen uit een huis in het bos dat zo vol met spullen staat, dat de deur niet meer opengaat. De meester van groep 3, die er is opgegroeid, is er wanhopig van. Dit is een zaak voor het Ministerie van Oplossingen!
De jongen met negen wensen door Helen Rutter, vertaald door Mijke van Leersum en Joyce Sengers-Bekkers
Leo heeft het de laatste tijd niet zo makkelijk. Tot hij zijn grote voetbalheld ontmoet, die hem negen wensen aanbiedt. Ineens lijkt het leven hem weer toe te lachen. Maar zijn de wensen wel écht zo fantastisch als Leo denkt? Of zit geluk soms in een klein hoekje?

Hoe voed ik mijn ouders op? door Stine Jensen en Frank Meester, geïllustreerd door Hugo van Look
Grappig handboek voor elk kind dat zijn ouders weleens een lesje wil leren. Allerlei probleemouders komen aan bod, zoals de telefoonouder, de overwerkte ouder, de te-jong-gekleed-ouder, de ruzie-ouder, de mijn-kind-is-hyper-intelligent-ouder en zo nog 15 onuitstaanbare vaders en moeders.
Op bezoek in een boek
Een flat, een grot, een tent, een boot: in kinderboeken kom je ontzettend veel verschillende huizen tegen. Op deze speciale Kinderboekenweek-poster rond het thema 'Bij mij thuis' zijn 24 boeken verzameld waarin verschillende soorten huizen voorkomen.
Download en print de poster om hem in je klaslokaal, boekwinkel, bibliotheek of thuis aan de muur te hangen en nodig kinderen uit voor een bezoek aan een boek!
De poster komt uit de jaarlijkse Kinderboekenweekkrant, waar nog veel meer mooie boekentips in staan. Je kunt de krant gratis afhalen in boekwinkels en bibliotheken. Het ontwerp is van Bas Maliepaard.


