Thematitels Gi-ga-groen

In bomen klimmen en diersporen zoeken in het bos, zandkastelen maken of vliegeren op het strand, een hut bouwen of picknicken in het park of vogels spotten en een moestuintje maken in je eigen tuin. De natuur is overal om ons heen. Buiten is er van alles te ontdekken en te doen. Wil jij weten hoe een panda, tijger of ijsbeer leeft? Of ben je juist nieuwsgierig naar de dieren in de zee of diep onder de grond? Wil je alles leren over planten, bloemen en kruiden? En ben je benieuwd hoe je de natuur en het klimaat een handje kan helpen? Er zijn heel veel boeken die jou helpen een echte natuurheld te worden.

Een comité stelde een lijst samen met titels die passen bij het thema Gi-ga-groen. Deze titels staan centraal tijdens de campagne en in de lessen van de Kinderboekenweek 2022. Leer bijzondere dierenweetjes in informatieve boeken, dompel je onder in spannende verhalen over woeste buitenavonturen of verwonder je over prachtige natuurillustraties in prentenboeken. Kom daarna mee naar buiten. De Kinderboekenweek 2022 is Gi-ga-groen

Groep 1 en 2

Een erg grappig verhaal over een eekhoorn die enorm verbaasd is over de wisseling van de seizoenen. EEKHOORN IS BOOS! Gisteren zaten er heel veel mooie blaadjes aan zijn boom, maar vandaag? Vandaag zijn er een paar weg! Ze zijn vast gestolen, en dat betekent... DAT ER EEN BLAADJESDIEF RONDLOOPT!
Met je blote voeten op het gras, op je buik liggen kijken naar een mier, luisteren naar het gezoem van insecten, het plukken van de eerste rijpe framboos: buiten is er altijd iets te zien, horen, ruiken of proeven. Natuur is overal, in het bos, het park, je eigen tuin of balkon.
Anansi ziet lekkere banaantjes hangen. Hij klimt in de boom en dan… worden ze weggekaapt door Olifant. Anansi daagt haar uit voor een potje touwtrekken. Olifant stemt toe, ze is immers de sterkste van het woud. Maar Anansi heeft een plannetje bedacht om iedereen op het verkeerde been te zetten!
Hoe is het mogelijk dat een klein zaadje het begin van zo'n grote boom kan zijn? Reis mee door de seizoenen en de jaren en zie hoe een zaadje eerst verandert in een klein boompje, en uiteindelijk in een machtige boom met takken en wortels die de hele pagina vullen?
Heer Hermelijn begint een moestuin. Zaadjes in de grond. Gietertje water. Beetje mest. Veel geduld. Hoe moeilijk kan het zijn? Tja … dat valt toch nog niet mee met al die mollen, al die muizen al die duiven, rupsen, luizen. Maar gelukkig krijgt hij hulp van Kereltje Konijn …

Groep 3 en 4

Wist je dat zeeotters elkaars hand vasthouden, net als mensen? Dat heremietkreeften een huis hebben? En dat vlinders op tijd naar bed moeten? In Het Schitterende Samen Boek viert Yuval Zommer hoe de mens en de natuur op de meest bijzondere wijze verbonden zijn. Want we horen allemaal bij de natuur en de natuur hoort bij ons allemaal.
Midden in de stad, in het park, staat een boom die met gemak boven alle andere uittorent. Wat de mensen niet weten, maar de dieren allemaal wel, is dat in de stam van die boom een oor zit. Een oor dat echt luistert… Een ontroerend verhaal met adembenemende illustraties.
Luisterboek
Er was eens een tijger die sliep in een echt bed. Moeilijk te geloven? Toch is het zo! Bibi Dumon Tak schreef een meeslepend boek voor beginnende lezers met waar gebeurde verhalen en alles wat je móét weten als je een beetje wilt kunnen meepraten over tijgers. Met betoverende, natuurgetrouwe illustraties.
Luisterboek
Een leerrijk boek vol prachtige foto’s waarin je de grootste geheimen van het bos ontdekt. De natuur is prachtig! Sommige bomen helpen elkaar op afstand, talloze prachtige dieren.. Stap maar mee door het betoverede bos! Voor natuurliefhebbers vanaf 5 jaar.
Denk jij er weleens over na wat er met je afval gebeurt zodra de vuilnislieden het hebben opgehaald? Dit boek laat je zien hoe afval ontstaat, waar het naartoe gaat én wat wij kunnen doen om de hoeveelheid afval te verminderen. Dit informatieve en optimistische prentenboek legt op eenvoudige wijze aan jonge kinderen uit wat recycling is.

Groep 5 en 6

’Hij dacht aan mama, die ene keer in de bus toen ze zei: 'Beloof dat je niet het bos ingaat, beloof het.' Hij had het beloofd. Maar Rinke was in het bos en ze ging iets heel stoms en gevaarlijks doen.’
Luisterboek Ebook
Reptielen zijn superhelden. Zelfs in de extreemste gebieden kunnen deze oersterke dieren overleven. Hoe? Daar hebben ze heel slimme trucs voor ontwikkeld! Maar reptielen zijn niet alleen interessant vanwege hun coole gadgets. Ze zijn heel belangrijk voor de natuur. Hoog tijd dus om deze dieren van dichtbij te leren kennen!
In dit derde deel van de stoere serie Kalle-boeken duikt onze held op in Suriname. Hij is er samen met zijn moeder om zijn ‘stomme zus’ op te zoeken die stage in een ziekenhuis loopt. Kalles moeder heeft voor haar kinderen een jungletocht georganiseerd. Terwijl zijn zus giechelend met de gids een speciale rondleiding in een marrondorpje krijgt, vlucht Kalle voor een reuzenspin.
Op een ochtend ontdekt Lucy dat alle volwassenen 's nachts zijn verdwenen. Ze besluit op onderzoek uit te gaan. Dan ziet Lucy midden in de nacht vier wezens rondkruipen in haar slaapkamer: Het zijn De Knerpers. En zij weten precies wat er aan de hand is..
Dit omdraaiboek neemt je mee naar de uiteindes van onze aardbol: de polen. Begin op de Noordpool en leer over de natuur daar - inclusief de gevolgen van klimaatverandering voor de ijskappen en de dieren. Keer het boek om en je bent op de Zuidpool, op het continent Antarctica.

Groep 7 en 8

Van honingbij tot hagelslag laat de oorsprong zien van ons dagelijks voedsel, namelijk: de plant. Van zaadje tot kiem, via stengel en blad naar een bloeiende, vruchtdragende plant. Maar ook de wortels, knollen en bollen worden niet vergeten en de cyclus is rond als we weer de grond induiken voor de schimmels.
Ebook
Palmen op de Noordpool is een eerlijk maar ook grappig boek over ons klimaat. Wetenschappers laten zien dat klimaatverandering van alle tijden is, maar dat de opwarming van nu toch echt een ander verhaal is. Hoe zit het nu precies met die ijsberen, orkanen en overstromingen?
Een ontroerende roman over vijf broers die alles op alles zetten om hun gezin bij elkaar te houden Voor Noa, Robbe, Kees, Dook en kleuter Tibbe is het elke dag broerdag. Ze zijn onafscheidelijk en het maakt ze helemaal niets uit dat ze niet allemaal dezelfde ouders hebben. Samen bouwen ze hutten en ravotten ze in het bos – en als een van hen in de problemen zit, kan hij rekenen op de rest. Ze horen bij elkaar, wat er ook gebeurt.
Ebook
Superspannende jeugdroman over vier kinderen die na een vliegtuigcrash in het Amazonewoud belanden. De jungle blijkt een meedogenloze, maar tegelijk ook betoverende plek. Dan vinden ze een kaart waarop een mysterieuze stad staat aangegeven.
Luisterboek Ebook
Beperkte oplage:
Eekhoorn Ula en Bizon Kuba zijn twee vrienden uit het laatste Europese oerbos in Polen. Een mysterieuze brief is het vertreksein voor een wervelende reis door acht nationale parken. Van het Amerikaanse Yellowstone tot de Afrikaanse Namibwoestijn. Ontdek welke dieren er wonen en leer over de natuurverschijnselen. Een combinatie van een verhaal in stripvorm met interessante weetjes.
Aanvullende titel:
Dierenexpert en ontdekkingsreiziger Tim Flannery heeft het boek geschreven waar hij als kind al over droomde, dat je de meest bijzondere wonderen van de natuur laat zien. Ga op reis door bossen, graslanden, woestijnen, de lucht en het water. Je komt alles te weten over honderden dieren. Zo word jij vanzelf een natuurliefhebber.

Reacties op: Thematitels Gi-ga-groen


Kinderboekenweek 2022 | Thematitels

op 31 augustus 2022 door Hebban Crew 21 boeken 0 volgers 0 reacties

Gesponsorde boeken