TIPS VAN HET LEESTEAM

De (niet) enge dieren

Sophie Corrigan

Hadia: In dit boek laten ze je zien dat je niet alle roddels moet geloven over dieren. Want ze geven je 38 dieren als voorbeeld. Eerst geven ze je twee bladzijdes over wat wij zeggen, zoals 'Een kat heeft negen levens' en dan zeggen ze op de volgende bladzijde dat een kat geen negen levens heeft, maar super lenig is. Dit boek vind ik persoonlijk een heel educatief boek en leerzaam. De dieren zien er zo veel liever uit. Alleen wat wel een beetje jammer is dat ik (best veel) weetjes kende, maar dat is niet erg of zo, dus daarom geef ik het een negen.

Amari en de Nachtwachters

B.B. Alston

Tem: Het boek gaat over Amari die altijd heeft gedacht dat haar vermiste broer Quinten nog leeft. Op een dag vindt ze een koffer waar een uitnodiging in zit om naar het Bureau voor Bovennatuurlijke Zaken te komen voor een test. Daar komt ze achter de waarheid van de vermissing van haar broer. Amari en de Nachtwachters is een fantasierijk en avontuurlijk boek waarin veel magische dingen gebeuren. Er staan weinig illustraties in, alleen bij het begin van een hoofdstuk. In het begin krijgt ze oogdruppels waardoor ze röntgenzicht krijgt en daarna kwam de buurvrouw aan de deur en kwam ze erachter dat ze een heks was. Het boek wordt zo verteld dat je het eigenlijk zelf meemaakt, althans dat heb ik in ieder geval. Het boek is een aanrader voor kinderen die van boeken houden die in een andere wereld afspelen en het is een aanrader voor kinderen die van magische boeken houden.

Dwars & Co

Rico Hop en Bas Schel

Sverre: Ik vind dit boek echt geweldig. Het is best een dik boek, meer dan 300 bladzijden, maar dat is helemaal niet erg, want hij is superleuk en er zitten ook wel tekeningen in, waardoor het best snel leest. Ik vind 'm vooral zo leuk omdat hij heeeel grappig is en het over gekke wezentjes gaat, de dwarsliggers. Er zitten heel veel grappige woorden in die de dwarsliggers gebruiken, zoals bijvoorbeeld een talkie walkie, een graaflepel of een paallamp en achteropzak. Achterin het boek staat een woordenlijst met al deze woorden. Je moet dit boek dus lezen als je van grappige boeken houdt, maar ook van spanning en avontuur.

Het meisje dat kon vliegen

Victoria Forester

Lizzy: Het boek gaat over een meisje dat Piper heet. Piper heeft een geheime kracht; ze kan vliegen. Haar ouders willen geheimhouden dat Piper kan vliegen want het is levensgevaarlijk, vinden zij. Maar ze kunnen Piper niet tegenhouden, ze moet gewoon vliegen. Ze maakt een spannend avontuur mee op haar school, een school voor kinderen met een speciale gave. Het is een boek vol met spanning en avontuur waardoor je maar door wil blijven lezen. Ben je benieuwd hoe dit af gaat lopen voor Piper? Kies dan zelf ook voor dit leuke boek. Alvast veel leesplezier!!!

Race naar de maan

Bill Doyle en Sarah Sax

Azra: Dit boek is heel leuk voor kinderen die van tekenen houden. Jij probeert te ontsnappen uit het boek door codes te vinden, raadsels op te lossen. Verder is het een grappig boek over de ruimte. Met allemaal leuke weetjes over de maan en hoe je in verschillende situaties om moet gaan om te overleven.

Een gek drankje

Rian Visser en Lars Deltrap

Mia: Grappig en een beetje zielig. Blitz, een bewoner van planeet bol NUL, is ziek geworden. Zijn vriend Priet vond Flutsie op een andere planeet en probeert te helpen met een drank, maar Blitz wordt zo klein dat hij op de rug van zijn vriend Priet moet vliegen naar planeet Aarde en daar andere dieren helpen. Blitz gaat terug naar een normale maat, maar nou moeten ze terug naar (planeet) bol NUL, hoe kan dit gebeuren?? Dat is aan jou om te ondekken!!!

Miljonairskind

Ilona de Lange

Mert: Zilver heeft een groot geheim... zijn ouders hebben niet zo lang geleden de loterij gewonnen! Zij zijn nu dus multimiljonair!!!! Zilver en Lennon wonen in een normaal huis, tenminste dat lijkt van buiten zo. Het huis heeft een ondergrondse verdieping met allerlei leuke kamers zoals de kartbaan en de sloopruimte. Echter, gebeuren de laatste tijd vreemde dingen… alles gaat fout! Typerend aan dit boek: spannend, fantasie en humor. Als je dit boek niet hebt gelezen, dan mis je heel veel leesplezier! Gauw lezen dus!

De zomer waarin ik in een caravan woonde

Evelien Feltzer

Anne-Roos: Het boek De zomer waarin ik in een caravan woonde van Evelien Feltzer is een heel mooi en bijzonder boek over verhuizen, familie en vriendschap! Juno verhuist naar Drenthe omdat haar ouders daar een camping hebben gekocht maar dat vindt ze helemaal niet leuk! Ze is van plan alleen maar in de caravan te blijven en niet meer met haar vader te praten. Totdat er ‘s nachts een caravan in brand staat waardoor ze wel naar buiten moet en alles anders wordt. Het verhaal zou ook in het echt gebeurd kunnen zijn en is spannend waardoor je wil blijven lezen. De voorkant van het boek is erg mooi en ook zit er een plattegrond van de camping in waardoor je weet hoe de camping eruit ziet. Hou je van avontuur en realistische verhalen? Lees dan dit boek en kom erachter hoe het afloopt met Juno!

De jongen die iedereen laat lachen

Helen Rutter

Hadia: Dit boek gaat over een elfjarige jongen die Billie Pieters heet, maar er zit hem iets dwars. Hij wil cabaretier worden, maar hij stottert heel veel. Op school praat hij zo min mogelijk, zodat hij ook niet veel stottert. Zijn moppen vertelt hij dan ook alleen tegen zijn oma. Persoonlijk vind ik dit een best leuk boek. En het helpt ook als kinderen zich onzeker voelen, want dan weten ze dat ze niet alleen zijn. Leuk is ook dat de moppen aan het begin van elk hoofdstuk steeds een link hebben met de inhoud van dat hoofdstuk. Leuk weetje: schrijfster Helen Rutter is zelf met een cabaretier getrouwd en heeft zelf ook wat stand up comedy-ervaring.

Roljoch

Maarten Kuipers en Emanuel Wiemans

Mert: De vader van Mats werkt bij een autofabriek waar auto’s worden gemaakt met robotarmen. Terwijl zijn vader bezig was met het ontwerpen van nieuwe auto’s, werd hij door oom Windolf beschuldigd van diefstal. Daardoor belandde de vader van Mats in de gevangenis en moest Mats met zijn moeder bij oom Windolf intrekken. De auto die de vader van Mats aan het ontwerpen was, bevindt zich in de garage van oom Windolf. Omdat de vader van Mats jarig is, wil Mats hem in de gevangenis bezoeken. Echter heeft oom Windolf daar geen tijd voor. Dus pakt Mats midden in de nacht de auto van oom Windolf en probeert hij naar de gevangenis te rijden. Onderweg komen veel problemen hem tegemoet. Benieuwd of hij de gevangenis bereikt? Lees dan dit spannende boek!

HET LEESTEAM AAN HET WERK

HEBBAN