Meer dan 4,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×


Winnaars Kinderjury 2023: Thomas van Grinsven & Rutger Vink en Kevin Hassing

Thomas van Grinsven & Rutger Vink hebben met hun boek 'De avonturen van Rutger, Thomas en Paco: De Tijdmachine' de Kinderjury 2023 gewonnen in de leeftijdscategorie 6 tot en met 9 jaar. In de categorie 10 tot en met 12 jaar wint Kevin Hassing met 'Mus & kapitein Kwaadbaard en de amorfe'. De Kinderjury is de belangrijkste publieksprijs voor kinderboeken.

In een volle Bibliotheek Rotterdam kregen de winnaars hun prijs overhandigd uit de handen van presentator Rachel Rosier (bekend van Zapp) en Frederique, Teun en Romé van het Kinderboeken Leesteam. Voor het eerst konden kinderen na de twee Stemweken, waarin op alle boeken uit 2022 kon worden gestemd, nog een keer stemmen op hun favoriet uit de daaruit voortgekomen Top 3 van beide leeftijdscategorieën. De online stembus sloot pas tijdens de uitreiking en het was dus tot het allerlaatste moment spannend wie er zou winnen.   Terwijl de genomineerde auteurs in spanning aan het wachten waren totdat de BiebBoys en Leesteamlid Abel vanuit de control room de stemmen telden, genoten de kinderen in de zaal van een interactief optreden van cabaretier Andries Tunru en een workshop applaudiseren van percussiegroep Batucando. De uitreiking was tijdens schooltijd en werd live uitgezonden via de website van Kidsweek – op deze manier konden klassen live meekijken naar de ontknoping.

Winnaar 6 tot en met 9 jaar

De Tijdmachine

Thomas van Grinsven & Rutger Vink

Geïllustreerd door Sabine van der Stadt

De magische halsband
     (79)

De tijdmachine is het superspannende vervolg op het eerste deel van de avonturen van = Thomas, Rutger en hun hond Paco. De katachtige Professnor blijft onze helden dwarszitten. In dit tweede deel stuurt hij de drie via een tijdmachine naar het verleden. Zo komen ze terecht in de tijd van de Egyptenaren, de dinosaurussen, de Vikingen en nog veel meer. Hoe moeten Rutger, Thomas en Paco weer terugreizen naar het heden? En zal het lukken om de Professnor voor eens en voor altijd uit te schakelen?

Over de auteurs
Rutger Vink (Furtjuh), Thomas van Grinsven (Gewoon Thomas) en hond Paco vormen met z’n drieën een liefdevol gezin. Op hun sociale mediakanalen delen ze al jarenlang familievriendelijke content met leuke en originele challenges. Hun kinderboekenserie De avonturen van Rutger, Thomas en Paco wordt uitgegeven door Kosmos Uitgevers. Het eerste boek, De Magische Halsband, won vorig jaar de Kinderjury 2022 in de leeftijdscategorie 6 t/m 9 jaar. Het tweede deel, De Tijdmachine, is het bestverkochte oorspronkelijk Nederlandstalige boek van 2022 en is tevens het hoogst genoteerde kinderboek in de CPNB Top 100. Beide boeken staan sinds verschijning zo goed als onafgebroken op hoge posities in De Bestseller 60. Rutger, Thomas en Paco hebben gezamenlijk een miljoenenbereik op YouTube, Instagram en TikTok.

Winnaar 10 tot en met 12 jaar

Mus & kapitein Kwaadbaard en De Amorfe

Kevin Hassing

Geïllustreerd door Linde Faas

Koers naar de Kraken
     (125)

Een geheimzinnig schip doemt op uit de mist en vaart recht op de kade van Zeeburgerdam af. Het blijkt De Amorfe te zijn, een vaartuig dat gemaakt is van glas. De kapitein van het schip, Nero, vertelt dat hij met zijn bemanning mee gaat doen aan het Tetra Toernooi, een legendarisch evenement dat zich afspeelt op een drijvende stad midden in de oceaan. Hij vraagt Mus en haar vrienden ook mee te strijden. Maar Mus twijfelt. Meedoen aan het toernooi betekent dat je je leven op het spel zet…

Over de auteur
Kevin Hassing schreef al meerdere boeken in de serie Mus en kapitein Kwaadbaard. Naast het schrijven van kinderboeken kun je Hassing ook kennen uit Goede Tijden, Slechte Tijden. Als stemacteur neemt Kevin de rol in van verschillende personages in tekenfilms en series, een daarvan is Alvinnn and the Chipmunks. Met Mus en kapitein Kwaadbaard en de Koers naar de Kraken won hij eerder de Kinderjury 2022. De omslag van zijn winnende boek van dit jaar, Mus en kapitein Kwaadbaard en de Amorfe, was een van de genomineerden voor de Mooiste Boekomslag 2022. Er zit nog meer in de pijp want zijn nieuwste boek Mus en kapitein Kwaadbaard en de Wraak van de Furie verschijnt in november. Zelfs deel 5 is al aangekondigd en zal in de zomer van 2024 uitkomen.

Genomineerden

In de categorie 6 tot en met 9 jaar waren naast De Tijdmachine twee andere boeken genomineerdDe Zoete Zusjes helpen de natuur van Hanneke de Zoete, met illustraties van Iris Boter en De Gorgels en de laatste kans van Jochen Myjer, met illustraties van Rick de Haas. Naast Mus & kapitein Kwaadbaard en De Amorfe waren in de categorie 10 tot en met 12 jaar genomineerd: Het leven van een Loser #16 - Voltreffer van Jeff Kinney en Gif in het dierenrijk van Mátyás Bittenbinder en Barend Last met illustraties van Dagmar Heikens. 

Alle kinderen in Nederland van 6 tot en met 12 jaar vormen samen de Kinderjury en bepalen met elkaar welke auteurs de belangrijkste publieksprijs voor kinderboeken in ontvangst mogen nemen. Tijdens de Leesweken werden kinderen gestimuleerd zoveel mogelijk boeken te lezen. De Tiplijsten waren hierbij een handvat. Tijdens de Stemweken konden kinderen stemmen op hun favoriete boek. 

Reacties op: Winnaars Kinderjury 2023: Thomas van Grinsven & Rutger Vink en Kevin Hassing


Thomas van Grinsven

Thomas van Grinsven

YouTuber Thomas van Grinsven (Gewoon Thomas), zijn vriend Rutger Vink (Furtjuh) ...

Rutger Vink

Rutger Vink

YouTuber Rutger Vink (Furtjuh), zijn vriend Thomas van Grinsven (Gewoon Thomas) ...

Kevin Hassing

Kevin Hassing

Schrijver van Mus en kapitein Kwaadbaard en De 5 Slangen, uitgeverij Luitingh Si...