Meer dan 4,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×


De longlist van het Gouden Kookboek

Zojuist is de longlist voor het Gouden Kookboek 2022 bekendgemaakt: tien kookboeken die vorig jaar zijn verschenen maken kans om te winnen. Uit deze longlist selecteert de jury op 21 oktober vijf Zilveren Kookboeken. Het publiek kiest vervolgens uit deze vijf het Gouden Kookboek. De genomineerden zijn verrukkelijke cadeautips voor de feestmaand december!

Jurylid Sarriel Taus maakte in zijn podcast Het Naadje van de Taus samen met juryvoorzitter Nadia Zerouali de longlist voor het Gouden Kookboek 2022 bekend. De tien kanshebbers werden door de vakjury gekozen uit ruim vijftig inzendingen. Niet alleen worden de makers en de boeken besproken, ook word er ingegaan op het belang van de prijs. De winnaar van het Gouden Kookboek zal op 4 november bekendgemaakt worden tijdens de start van de Kookboekenweek.

De podcast

De longlist

Noomi

Auteur: Sara Shawkat

Wie denkt dat-ie de Midden-Oosterse keuken heeft uitgespeeld, heeft het mis. In Noomi laat Sara Shawkat je de wereld van de nog zo onbelichte keuken van Irak zien - misschien wel de grootste hidden gem uit de Levantijnse regio. Sara leert je de Iraakse klassiekers, maar ook varianten en specials, afgewisseld met verhalen over eettradities en de culinaire rivaliteit tussen haar en haar moeder.

Ze laat je kennismaken met bijzondere ingrediënten waaronder noomi; de gedroogde limoen die volgens Sara het hart van de Iraakse keuken vormt. Verlekker je aan comforting stoofgerechten als marqat bamye; een tomatenstoof van okra, en steel de show met culinaire spektakelstukken zoals cheesy kunafe met knisperend engelenhaar. Haal de straten van Bagdad in huis met ijskoud tamarindesap of met kubbeh't halab, krokante rijstdumplings met auberginevulling. Met dit boek zet iedereen – van kersverse foodies tot doorgewinterde Arabische wifeys – de lekkerste Iraakse gerechten op tafel.

Natuur op je bord

Auteurs: Alwin Leemhuis en Gitta Luiten

In het kookboek Restaurant De Tuinkamer - natuur op je bord inspireren Alwin Leemhuis en Gitta Luiten je om te koken met wat de natuur te bieden heeft. Met vernieuwende recepten als aardpeer-kaviaar, tahin van zonnebloempitten, in walnootolie gegaarde zeeduivel en sappen van vlierbloesem, dahlia en chrysant. En met tips over hoe je die planten kweekt (of je nu een (moes)tuin hebt of een balkon). De Tuinkamer - natuur op je bord is een kookboek en (moes)tuingids in één.

Patisserie van de bakker

Auteur: Issa Niemeijer-Brown

Patisserie staat vaak voor precisie en verfijning, een vak dat niet zomaar voor iedereen is weggelegd. Issa Niemeijer-Brown laat in Patisserie van de bakker zien dat er ook een andere patisserie is, waarbij eenvoud en smaak samengaan. Met simpele handelingen maak je zelf een taartkorst die perfect krokant is, een brownie die net als chocolade wegsmelt in je mond, en citroencrème waarin alle smaak van citroen terugkomt. Recepten die je ook zonder vakopleiding goed aan kan. Eenvoud, maar uitzonderlijk lekker. Opnieuw deelt Issa, zonder enige terughoudendheid, de zeer geliefde recepten van bakkerij Gebroeders Niemeijer. Hij legt op zijn bekende, heldere manier de recepten stap voor stap uit en neemt de lezer van het begin af aan mee in zijn bakkerij.

Tofu

Auteur: Emma de Thouars

Op haar reizen door Azië is Emma de Thouars verliefd geworden op tofu; door de variëteit in soorten en hoeveel kanten die je ermee op kunt. Aan de hand van duidelijke productinformatie, (reis)verhalen en veertig recepten laat Emma zien dat tofu niet alleen een vleesvervanger is, maar vooral een op zichzelf staand, heerlijk product. Van Szechuanese mapo tofu tot in z’n geheel gefrituurde tofu met knoflookcrispies en kleverige saus. Tofu is zelfs heerlijk in desserts, zoals vegan chocolademousse of tofupudding met suikersiroop.

Bij Bijdendijk thuis

Auteur: Joris Bijdendijk

Pompoensoep op een snelle dinsdagavond, woensdag hazelnootpasta maken voor op een boterham, couscous royale op de vrijdag, de zaterdag beginnen met een luxe broodje haring en ’s avonds uitpakken met rendang, zondagmiddag kombucha maken en vervolgens de week afsluiten met Surinaamse bruine bonen met rijst; het kan allemaal in huize Bijdendijk.

Dankzij de ruim honderd recepten en de helder beschreven technieken, kan iedereen thuis leren een kreeft schoon te maken of een goede brioche te bakken. Daarnaast schrijft culinair journalist Joël Broekaert met zijn bekende aanstekelijke verwondering over de wetenschappelijke en historische achtergrond van alledaagse ingrediënten als boter en suiker, maar ook over vuur en de illustere vijfde smaak umami.

TLV vegan

Auteur: Jigal Krant

Na een lofzang op de levendige keuken van deze bruisende stad in zijn kookboek TLV, komt Jigal Krant deze zomer met TLV vegan, een eerbetoon aan de omvangrijke veganistische scene in Tel Aviv. TLV vegan is zowel een verzameling recepten als een intrigerende poging te achterhalen waarom uitgerekend Tel Aviv is uitgegroeid tot de veganistische hoofdstad van de wereld.

Als relatieve buitenstaander beschrijft Jigal de veganistische wereld met prettige journalistieke nuchterheid. TLV vegan is luchtig geschreven, zonder belerende toon of missiedrang. Naast een verzameling recepten om van te watertanden (die welhaast onopgemerkt vegan zijn) is TLV vegan een journalistieke zoektocht naar de aanjagers van de veganistische revolutie in het land zonder melk en honing. De sprekende beelden van Vincent van den Hoogen maken TLV vegan naast een kook- en leesboek, ook een aantrekkelijk koffietafelboek.

Groenten

Auteur: Mari Maris

Groenten zingt de lof, rijkdom, kleur en veelzijdigheid van onze dagelijkse en minder alledaagse groenten. In overzichtelijke hoofdstukken komen meer dan vijftig groentesoorten, wildpluksels, verse kruiden en eetbare bloemen aan bod, elk met een portret van plant tot bord en een mooi palet aan uiteenlopende recepten, van exotisch of een Franse klassieker tot mediterraans. Daarbij geeft Mari vaak ook nog een flinke lijst met variaties – voor het geval u naast de ruim zevenhonderd recepten op zoek bent naar nog meer inspiratie –, serveersuggesties, informatie over de houdbaarheid en restverwerkingsideeën. Kortom, een boek dat bruist van de verrassende en veelzijdige groenterecepten. Niet zo gek als u weet dat Mari zich elke dag opnieuw laat inspireren door het aanbod van het seizoen.

Alle gerechten zijn zonder dier en voor wie geheel plantaardig wil eten zijn de vegan gerechten apart aangegeven. Net als de glutenvrije variaties. Een boek voor iedereen die wel eens groenten eet, vol inspiratie voor culikenners en met uitgebreide basiskennis voor (beginnende) koks die nog lang niet alles weten.

Van Boven in het wild

Auteur: Yvette van Boven

Al haar hele leven kookt Yvette met gratis proviand uit de natuur. Want waarom zou u tuinkers kopen als er hondsdraf tussen uw stoeptegels groeit? U moet het alleen wéten en leren herkennen. Van Boven in het wild is een herbarium, eetbare plantengids én receptenboek ineen. Yvette laat u de meest voorkomende wilde planten zien, ze leert u hoe u ze kunt herkennen en waar ze naar smaken. Zo leert u het gemakkelijk toe te passen in uw eigen keuken.

Achter in het boek staan recepten voor de vele kruiden en bloemen uit het herbarium. Ze zijn zo geschreven dat u het ene kruid vaak voor het andere kunt inwisselen, om zo het gerecht een andere smaak te geven. Immers: niet alle planten zijn het hele jaar door te plukken, maar er is vaak wel iets anders te vinden dat erop lijkt.

Java

Auteur: Maureen Tan

In Java duikt bestsellerauteur Maureen Tan nog dieper in de Indonesische keuken. De Javaanse keuken is die van haar ouders; het is de keuken waar ze mee is opgegroeid. 'Eten is bij ons in de familie ontzettend belangrijk. Al mijn familieherinneringen zijn eraan verbonden.'

De Javaanse keuken is in te delen in drie gebieden: de West-Javaanse keuken. De West-Javaanse keuken is friszuur en pittig. In Midden-Java eten ze een stuk zoeter maar ook iets minder pikant. In OostJava is de keuken juist weer pikant en erg hartig, doordat er veel trassi en petis udang worden gebruikt.

Cuisine Carine

Auteur: Karin Gaasterland

Men wil vaak weten hoe het werkt in mijn hoofd. Eenvoudig, want ik denk aan niets anders dan aan eten. De beste gerechten ontstaan in mijn hoofd. Dit is wie ik ben, dat is wat ik doe. In de loop der jaren ben ik mijn verhaal - dat van een leven lang koken - gaan opschrijven: recepten, geschiedenis, achtergronden, mijn favoriete plekken, inspiratie en keukenfilosofie.

Voor mij gaat koken niet uitsluitend over techniek of nauwkeurige receptuur. Natuurlijk, kennis is handig en chef word je niet zomaar. Maar ook gaat het over smaak, creativiteit en de durf om iets neer te zetten. Met jouw smaken en met mooie producten. Op zoek naar de perfecte balans in de pan. Ruiken, proeven, proberen. Koken hoeft niet ingewikkeld te zijn om verrassend te smaken.

Kortom, dit boek is voor mensen die – net als ik – van het leven houden, niet op dieet zijn en inspiratie uit het kleine halen. Een boek dat je naar je eigen hand kunt zetten. In je keuken thuis of en voyage (bij uitstek geschikt om in je koffer te gooien). En als een gerecht niet uitpakt zoals bedacht: schouders recht, beetje bluffen en doen alsof het zo is bedacht. Geloof me: dat werkt.

Reacties op: De longlist van het Gouden Kookboek



Gesponsorde boeken