Eerdere winnaars van het Gouden Kookboek

Elk jaar wint het beste oorspronkelijk Nederlandstalige kookboek van het voorgaande jaar de titel Het Gouden Kookboek. Een jury van experts selecteert vijf Zilveren Kookboeken, waarna het publiek Het Gouden Kookboek kiest. Hieronder vind je de winnaars van voorgaande jaren.

Winnaar 2021

Een kookboek

Auteur: Seppe Nobels

Seppe Nobels staat met restaurant Graanmarkt 13 al jaren in de top tien van beste groenterestaurants ter wereld. Zijn motto: laat de groenten in elk gerecht schitteren en geef er vlees, vis of gevogelte bij als je daar zin in hebt.

Met Een kookboek laat de chef je zijn 450 beste klassiekers zien. Door te koken met seizoensgroenten van bij ons, trekt Seppe de kaart van de duurzaamheid.

Winnaar 2020

Home Made Basics

Auteur: Yvette van Boven

Hoe maakt u alles? En helemaal zelf? Met Yvettes kenmerkende geïllustreerde stap-voor-stapuitleg van de gerechten en sluitende receptuur gaat dit zeker lukken: van een simpele dressing tot huisgemaakte, dampend verse tortilla’s, van zelfgemaakte gnocchi van elk soort groente tot fluks ingelegde radijsjes. Home Made Basics is een boek dat een vaste plek gaat krijgen in uw keuken. Alle recepten spetterend gefotografeerd om zo met de opgedane kennis oermakkelijke dagelijkse kost te bereiden.

Met Home Made Basics heeft Yvette van Boven een inspiratieboek voor iedereen gemaakt: voor jong of al iets ouder, voor iedereen die graag de basis van het koken wil leren en alles zelf wil kunnen maken. Met de recepten uit dit boek zet u het hele jaar door vers, helemaal zelfbereid, gezond en origineel eten op tafel. Met veel aandacht voor groentegerechten, is Home Made Basics een modern doe-het-zelf-kookboek en een waardige opvolger van het tien jaar geleden verschenen Home Made.

Winnaar 2019

Indorock

Auteur: Vanja van der Leeden

In Nederland kennen we vooral de Indische keuken, terwijl de Indonesische keuken natuurlijk nog veel meer in zich heeft. En met al zijn aromatische planten en specerijen knalt hij van de smaken: diepzuur van tamarinde, gedurfde hartigheid van trassi, boterige pandan, geurig citroengras, weelderige kokos, peperige laos.

Het kookboek Indorock herdefinieert de Indonesische keuken en steekt ’m in een nieuwe jas. Verwacht geen ingewikkelde fusion, maar verrassende nieuwe combinaties met het vertrouwde comfort food. Auteur Vanja van der Leeden jongleert met smaken en specerijen en fotograaf Remko Kraaijeveld vertaalt dat in funky beeld. Indorock laat zien dat de Indonesische keuken ook eigentijds kan zijn.

Winnaar 2018

TLV

Auteur: Jigal Krant

Nergens eet je beter dan in Tel Aviv. Dat begint al op straat, met onovertroffen fastfood als choemoes, falafel, sjaksjoeka en sabich. In de laagdrempelige restaurants maken chefs dankbaar gebruik van de rijke eettradities van de immigrantenbevolking en de Arabische buren. Het resultaat is een inventieve fusion-keuken zonder regels en taboes.

TLV is een culinaire liefdesverklaring van Jigal Krant aan zijn tweede thuis in meer dan 100 recepten en verhalen. Geschreven met vlotte pen en een gezonde dosis humor. De toegankelijke gerechten zijn dankzij hun originele bereidingen en onalledaagse ingrediënten allemaal nét even anders. Denk: paarse tabouleh, visshoarma, ratatouille in een pita, bietencarpaccio, gegrilde avocado en risotto van freekeh. TLV is een kookboek, leesboek en reisboek ineen. Dankzij de aanstekelijke foto’s wil de lezer nog maar één ding: zo snel mogelijk een ticket boeken naar TLV.

Winnaar 2017

Souq

Auteurs: Nadia Zerouali en Merijn Tol

Het woord mezze komt van het Arabische tamazzaza, wat zoveel betekent als in kleine porties genieten en de tijd nemen om je smaakpapillen te verwennen met alle aroma's en smaken. Deze koude en warme gerechtjes vormen samen een echte mezzetafel en zijn een maaltijd op zich.

Nadia en Merijn geven in hun nieuwste boek 100 recepten om zo'n mezzetafel mee te vullen. Traditioneel maar met een eigentijdse twist. Behalve deze heerlijke recepten vind je in Souq ook veel persoonlijke verhalen over tradities, familie, vrienden en herinneringen. Mezze eten is een sociale gebeurtenis met veel gezelligheid, gelach en gepraat - en dat zie en proef je terug.

Reacties op: Eerdere winnaars van het Gouden Kookboek



Gesponsorde boeken