De jury

De Kookboekenweek vindt plaats van 4 tot en met 13 november, met als hoogtepunt de uitreiking van Het Gouden Kookboek. Hieronder wordt de vakjury voorgesteld die de vijf allermooiste, beste, meest verrassende kookboeken kiest: de Zilveren Kookboeken. Het publiek kan op deze 5 boeken stemmen. Vakjury en publiek bepalen zo samen de winnaar: Het Gouden Kookboek 2022.

Nadia Zerouali (voorzitter)

Nadia Zerouali is kookboekenauteur, oud winnaar van het Gouden kookboek en onder andere tv-chef, presentator en onderzoeker van inspirerend, goed en eerlijk voedsel. Ze is geboren en getogen in Winterswijk, met roots in Marokko. Al op jonge leeftijd ontdekte zij de liefde voor eten. Samen met haar moeder was ze altijd aan het bakken en koken en leert ze thuis de traditionele Marokkaanse gerechten. Na de hotelschool en een studie Marketing en Communicatie weet ze zeker dat eten en eten koken haar toekomst is. Verbinding via het keukenraam is wat Nadia drijft, dit komt ook tot uiting in haar werk als ambassadeur van Flevocampus en co-founder van LowFood. Daarnaast runt Nadia in Amsterdam samen met Samira Dahmani de Couscousbar en is ze partner in Nadia & Merijn's SOUQ, een Arabische productlijn waarvan de producten in supermarkten te vinden zijn.

Casper van Dijk

In het leven van Casper vormen gastronomie en boeken het Leitmotiv. Casper studeerde rechten en bedrijfskunde en doet daar tot zijn vreugde bijna niets meer mee. Na een loopbaan als onder meer wetenschappelijk uitgever gooide hij zo’n 15 jaar geleden het roer om. Hij begon een loopbaan in de culinaire wereld, als bedrijfsleider in een traiteur, annex delicatessen- en wijnhandel. Ondertussen bouwde hij verder aan zijn verzameling boeken over eten en drinken. Casper heeft brede kennis en interesses. De keukens van Midden Europa hebben al heel lang zijn bijzondere belangstelling, naast bijvoorbeeld alles wat zich langs de Zijderoute afspeelt en culinaire geschiedenis. Momenteel werkt hij als boekverkoper bij boekhandel Kramer in Winterswijk. Daar houdt hij zich voornamelijk bezig met de kookboeken.

Sarriel Taus

Sarriel Taus studeerde bedrijfseconomie in Groningen. Na een carrière als telecommunicatieondernemer, startte hij in 2004 met Jamie Oliver een restaurant en koksopleiding voor kansarme jongeren, Fifteen Amsterdam. Sarriel is sinds de start in 2014 nauw betrokken bij de World of Food in de Bijlmer en zakelijk leider en partner van Droog in Amsterdam. Veder is hij mede-oprichter van coöperatieve markt de Zuidermrkt en bestuurslid van onder andere het Amsterdam Roots Festival. Sarriel woont in Amsterdam, is getrouwd en heeft twee kinderen van 18 en 16.

Jonneke de Zeeuw

Mooncake is een nieuwe ster aan het culinaire firmament. Ze laat met haar artikelen en video’s zien hoe goed Nederlands nieuwe, diverse, culinaire landschap er inmiddels uitziet en zet zich in om onterecht onderbelichte ontdekkingen een podium te bieden. Door een vakjury én publiek werd ze unaniem verkozen tot Foodblogger van het Jaar. Ze heeft een videoserie bij de Volkskrant met meer dan 2 miljoen views en had een kookboekenitem bij RTL4’s 5 Uur Live. In 2018 kwam haar eerste kook- en verhalenboek uit. Haar eigen kookboekencollectie in de Centrale Bibliotheek van Amsterdam reflecteert de culinaire diversiteit van onze hoofdstad.

Bart van Aken

Bart van Aken startte in 2003 met boekhandel Paard van Troje, toen een eenmanszaak. Daarvoor was hij werkzaam in de muziekindustrie en studeerde architectuur en vormgeving. In 2013 werd Bart door een vakjury verkozen tot Nederlandse boekverkoper van het jaar. Dat was de eerste en enige keer dat een Belg die prijs won. Hij besloot in 2014 om een jaar te stoppen in de boekhandel om te gaan koken: een passie en een oude droom. Hij liep stages in verschillende restaurants en hield onder andere halt in LA, Seattle, San Francisco, NY, Maine, London, Copenhagen, Torino, Lecce, Milano en Sao Paulo. Na dat jaar was hij erg blij om terug te keren naar zijn boekhandel. Het respect voor chefs, sommeliers, kelners, sous-chefs, barmannen en iedereen betrokken bij het runnen van een restaurant was alleen maar toegenomen. Paard van Troje heeft ruim 3000 verschillende kookboeken op voorraad in verschillende talen en er werken inmiddels acht boekverkopers die eveneens een koffiebar in de boekhandel runnen.

Reacties op: De jury


Gesponsorde boeken