Meer dan 4,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Debbie leest ... Suriname, ik ben

Boekenweek 2023 - 'Ik ben alles'

We vieren in 2023 de pluriformiteit van onze identiteit. Juist een boek stelt ons in staat om onszelf en anderen beter te leren kennen. We herkennen én erkennen dat wat we al wisten en verkennen de rekbaarheid van onze identiteit. Door in de huid te kruipen van personages die we niet zijn of kennen en ons onder te dompelen in culturen, geloofsovertuigingen, seksualiteiten of leefwijzen die de onze (nog) niet zijn. Verzonken in een boek is je identiteit even grenzeloos als je inlevingsvermogen. Je bent alles wat je denkt. Je bent alles wat je voelt. Je bent alles wat je nastreeft, wat je liefhebt, waar je van droomt. Je bent alles.

Debbie van der Zande

Debbie: 'Ik denk altijd dat ik best heel divers lees en tóch is mijn "Gelezen"-plank voor 95% wit. Ik heb dus een vrij scheef beeld van hoe divers mijn eigen leesgedrag is en daar schrik ik eigenlijk best van. Ik heb soms best grote woorden over diversiteit en hoe belangrijk dat wel niet is, maar als het dan niet te zien is in mijn (lees)gedrag, dan is dat knap stom. Ik ga dus voor een auteur van kleur, en dat kan vertaald of oorspronkelijk Nederlandstalig zijn. Ik lees het essay van Raoul de Jong natuurlijk zeker tijdens de Boekenweek. Er zitten in zijn oeuvre meer interessante boeken, maar laat ik ook eens verder kijken.'

Suriname, ik ben

Bea Vianen

De eigenzinnige en avontuurlijke Sita groeit op in het Suriname van de jaren vijftig, ergens tussen het oerwoud en de stad, in een gebied waar mango- en guavebomen groeien en de muskieten onophoudelijk gonzen. Sinds het overlijden van haar moeder houdt ze zich noodgedwongen bezig met het huishouden. De sfeer in huis is beklemmend. Haar autoritaire vader en kille grootmoeder zwijgen als zij iets vraagt, haar broertje Ata houdt zich afzijdig. Sita moet als jonge vrouw vechten voor een plek binnen de maatschappij die voelt als een gevaarlijke wildernis, vol tegenstrijdige opvattingen. Welk leven wil ze leiden?

Bekijk alle LEWA's van de Hebban Crew

Praat mee over Suriname, ik ben

Laat hieronder een reactie achter.

Lees Suriname, ik ben mee met Debbie!

Lees eens wat anders

'Lees eens wat anders' is al jaren een geliefde themamaand op Hebban.nl. We dagen lezers uit eens een boek op te pakken dat zij normaal niet zouden lezen en in de meeste gevallen betekent dit dat je als lezer eens een uitstapje doet naar een ander, onbekend en dus nog ongeliefd, genre.

'Lees eens wat anders' zal in 2023 voor het eerst een thema hebben en wel het thema van de Boekenweek. In het artikel 'Hoe divers is jouw boekenplank' van oktober 2022 hebben we je gevraagd eens een blik te werpen op je boekenplanken. Het opende onze, en hopelijk ook jouw, ogen voor hoe weinig gevorderd we met zijn allen nog maar zijn op het gebied van diversiteit. Maar het vormde ook een hoopvol startsein vol bereidheid en enthousiasme om daar verandering in te brengen. In maart, de maand waarin Boekenweek 2023 plaatsvindt, dagen we jou uit om wederom een blik te werpen op je leesgedrag, te ontdekken wat daar mist en juist daarin een boek te kiezen om deze maand te lezen. Lees eens wat anders!

DOE MEE AAN DE LEWA-CHALLENGE