Meer dan 4,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Martijn leest ... Jaguarman

Boekenweek 2023 - 'Ik ben alles'

We vieren in 2023 de pluriformiteit van onze identiteit. Juist een boek stelt ons in staat om onszelf en anderen beter te leren kennen. We herkennen én erkennen dat wat we al wisten en verkennen de rekbaarheid van onze identiteit. Door in de huid te kruipen van personages die we niet zijn of kennen en ons onder te dompelen in culturen, geloofsovertuigingen, seksualiteiten of leefwijzen die de onze (nog) niet zijn. Verzonken in een boek is je identiteit even grenzeloos als je inlevingsvermogen. Je bent alles wat je denkt. Je bent alles wat je voelt. Je bent alles wat je nastreeft, wat je liefhebt, waar je van droomt. Je bent alles.

Debbie van der Zande

Martijn: 'Al jaren lees ik steeds iets diverser én ik probeer steeds meer genres uit, maar dat maakt procentueel natuurlijk nog geen deuk in de gigantische hoeveelheden sciencefiction en fantasy van witte mannen die ik in al die decennia daarvoor heb gelezen. Dus laten we de traditionele LEWA aanpak combineren met de 'Ik ben alles' aanpak dit jaar.'

Jaguarman

Raoul de Jong

Op zijn 28ste ontmoet Raoul de Jong zijn Surinaamse vader voor het eerst. Ze praten hetzelfde, bewegen hetzelfde en geloven allebei in wonderen. Dan vertelt Raouls vader hem een verhaal dat blijft hangen: een van hun voorouders, een medicijnman, kon zichzelf transformeren in een jaguar. Gegrepen door dit mysterie besluit Raoul op onderzoek te gaan in Suriname.

De geschiedenis van deze voormalig Nederlandse kolonie is er een van duisternis en slavernij, maar wie goed zoekt vindt ook veel hoop en levenskracht. Raoul zelf is het levende bewijs: zijn voorouders hebben op de een of andere manier overleefd. Tijdens zijn zoektocht, waarin hij kennismaakt met Surinaamse schrijvers, denkers en verzetshelden, ontdekt hij dat de kracht van de jaguar onmisbaar is geweest voor het land, en beseft hij hoeveel ieder mens daarvan kan leren.

Bekijk alle LEWA's van de Hebban Crew

Praat mee over Jaguarman

Laat hieronder een reactie achter.

Lees Jaguarman mee met Martijn!

Lees eens wat anders

'Lees eens wat anders' is al jaren een geliefde themamaand op Hebban.nl. We dagen lezers uit eens een boek op te pakken dat zij normaal niet zouden lezen en in de meeste gevallen betekent dit dat je als lezer eens een uitstapje doet naar een ander, onbekend en dus nog ongeliefd, genre.

'Lees eens wat anders' zal in 2023 voor het eerst een thema hebben en wel het thema van de Boekenweek. In het artikel 'Hoe divers is jouw boekenplank' van oktober 2022 hebben we je gevraagd eens een blik te werpen op je boekenplanken. Het opende onze, en hopelijk ook jouw, ogen voor hoe weinig gevorderd we met zijn allen nog maar zijn op het gebied van diversiteit. Maar het vormde ook een hoopvol startsein vol bereidheid en enthousiasme om daar verandering in te brengen. In maart, de maand waarin Boekenweek 2023 plaatsvindt, dagen we jou uit om wederom een blik te werpen op je leesgedrag, te ontdekken wat daar mist en juist daarin een boek te kiezen om deze maand te lezen. Lees eens wat anders!

DOE MEE AAN DE LEWA-CHALLENGE