Debbie (Hebban Crew) Hebban Crew

Blogpost: Debbie (Hebban Crew)

Oude-boeken-koorts

Nee, het is geen ouderdomskwaal van een oud geworden boek, het is de kriebels die je krijgt als je een antiquariaat of een tweedehands afdeling van een boekenwinkel in stapt. Wat zal ik vinden, wat zal er staan, wat zal ik herkennen als bijzonder dat een ander heeft gemist? Als voormalig boekverkoper in winkels waar alleen nieuwe boeken werden verkocht, weet ik dat 'het nieuwe' en 'het oude' twee gescheiden werelden zijn. Niet elke boekverkoper 'snapt' beide producten en dat geldt ook voor lezers. Ik ben bi-bibliofiel, ik hou zowel van oud als nieuw.

Het oude boek heeft me altijd gefascineerd. Die tijdloze, mysterieuze titels waar online amper informatie over is te vinden. In de begintijd van mijn 'shopping spree' kocht ik nieuw, oud, Engels, Nederlands, liefst wel goedkoop en heel veel. Dat resulteerde in een verzameling van inmiddels 4500 boeken, waarvan ik van heel veel exemplaren de herkomst nog (ongeveer) weet. In de loop der jaren is er ook wel eens wat uit de verzameling verdwenen, terug het tweedehands circuit in, omdat je smaak en je interesse verandert en ook omdat je beseft dat een bank in huis ook wel prettig is, evenals ramen waar het daglicht daadwerkelijk door naar binnen kan schijnen. Even serieus, bij mij is het nooit zo ver gegaan als bij 'Boekito', een bekende Groningse boekverzamelaar die tienduizenden boeken had verzameld en zijn huis uit gedreigd werd te zetten. Wat een rare, dachten de meesten. En ik ook wel een beetje, maar toch ging ik naar de boekenmarkt die werd georganiseerd om hem een beetje van zijn boeken af te helpen. Ter plaatse stond de arme man zelf tussen zijn eigen boeken te snuffelen, op zoek naar leuke titels. Ik vond er een aantal exemplaren van een reeksje dat ik leuk vond en verzamelde, Bruna sprookjes mythen en legenden. Wie wil nu niet een verhaal lezen dat in de inhoudsopgave aangekondigd wordt met de titel 'Het meisje Alarana en haar broer, die door wolven werden opgevreten en daarna rendieren werden'. Mijn verbeelding gaat bij dat zinnetje al met me aan de haal. Geweldige vondsten, zoals een prachtige bij elkaar passende set van The Lord of the Rings en The Hobbit van Guild Publishing Londen wisselen af met interessant uitziende exemplaren die bij nader inzien zo zeldzaam blijken te zijn als regen in Nederland. Ik pakte ooit ademloos Wolven huilden rond het bosmeer van Frithjof E. Bye van de plank en betaalde er gretig de euro voor, die werd gevraagd. Het is een Noorse trilogie (?) die eind jaren veertig is verschenen in een vermoedelijk dermate hoge oplage dat er op Boekwinkeltjes.nl nog steeds tientallen exemplaren te vinden zijn. Heel apart is dan wel weer dat overal de technische gegevens staan, zoals jaartal, omslag, staat, prijs, aantal bladzijden, maar nergens een omschrijving van het verhaal. Misschien toch eens lezen. De hoofdstukken beginnen elk met een prachtige tekening, een gewoonte die van mij terug mag komen in de moderne boekdrukkunst.

Ik heb al heel veel favoriete tweedehands shopplekjes gehad in mijn leven. Je kunt natuurlijk naar een kringloop of standaard tweedehandse winkel met een rijtje boeken gaan. Daar vind je ook wel eens leuke dingen. Maar een echte tweedehandse boekenwinkel is wel echt een bezoekje waard. Ik ga het liefst zo nu en dan alle antiquariaten in de stad af, om lekker rond te snuffelen. Vroeger was het Kruimeltje in Enschede. Een rommelhok van twee verdiepingen, waar je niets kon vinden, omdat werkelijk niets op een logische plek lag, maar je ontdekkingsdrang werd daar alleen maar door gestimuleerd. Het was een soort paaseieren zoeken. Achter stapeltjes boeken kijken, een hoekje om turen en een heel nieuwe afdeling vinden. De trap en de hele bovenste verdieping waren zowel een pluspunt als een minpunt. De scheve traptreden lag volgestouwd met stapels boeken en kraakte bovendien als een jichtige giraf. Dat laatste deed ook de volledige bovenverdieping en ik meen me toch echt te herinneren dat er wel eens het een en ander licht bewoog. Inschattend bereken je dan het gewicht van al die stapels boeken en het aantal mensen dat er rondloopt op die verdieping, waarna je besluit maar weer naar beneden te vertrekken. Poeh, eng! Maar wel een happening!

Nu ik in Groningen woon, bezoek ik Bookmaker regelmatig, het goedkope segment van antiquariaat Berger en de Vries. Nu ik een minibieb te vullen heb en het liefst met wat verantwoorde titels, zijn die boeken voor een halve of hele euro ideaal. In Groningen heb je straatjes vol kleine, leuke boekshopjes. Toen ik net in Groningen woonde, had ik op internet een lijstje opgezocht. Samen met mijn vriend liep ik die adressen af. Een van die adressen was een hoekwoning, waar vergeelde en uitgeputte prenten en boeken in de etalage stonden. We openden de deur, er klonk geklingel van een bel, maar verder kwamen we niet. De eigenaar van de winkel, of een heel enthousiaste klant zat een meter de kamer in op een stoel de krant te lezen, omringd door stapels boeken. Je kon er letterlijk niet omheen en hem storen leek absoluut niet de bedoeling. Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet zeker weet of hij bewoog in de halve minuut dat we hem aanstaarden.

Online vind ik Boekwinkeltjes.nl een heel fijne site. Het is een verzamelsite waar allerlei aanbieders van tweedehandse titels hun assortiment op kunnen aanbieden. Je zoekt dan meteen in een enorm breed aanbod, waardoor je snel beet hebt.

Deze blog schreef ik in het kader van de Week van het Oude Boek. Doe mee en schrijf je eigen WOB-blog over je meest spectaculaire vondst in een antiquariaat, je dierbaarste boekenbezit of juist die ene titel of editie die je al jaren zoekt, maar niet kunt vinden. Schrijf over alle snuffeladresjes in de stad waar jij woont, over die keer dat je koffie over je nieuwste oude aanwinst gooide of stel een vraag over het fenomeen 'oud boek'.

Reacties op: Oude-boeken-koorts

Gesponsorde boeken