Meer dan 4,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×


Twintigste editie Nationale Voorleesdagen geopend door H.K.H. Prinses Laurentien

Vanmorgen zijn De Nationale Voorleesdagen traditiegetrouw van start gegaan met Het Nationaal Voorleesontbijt met H.K.H. Prinses Laurentien. Zij las dit jaar voor op basisschool OBS De Notenkraker in Hoogvliet. Ook veel andere bekende en onbekende Nederlanders lazen op locatie of online voor aan peuters en kleuters bij bibliotheken, basisscholen en kinderdagverblijven door het hele land.

H.K.H. Prinses Laurentien las voor uit het Prentenboek van het Jaar 2023: Maximiliaan Modderman geeft een feestje, geschreven door Joukje Akveld en met illustraties van Jan Jutte. Onder anderen Dennis Wiersma, Monique Westenberg, London Loy, Victoria Koblenko, Joshua Nolet, Monique Westenberg en Gunay Uslu deden dit op andere plekken in Nederland. Daarnaast lazen o.a. Stefano Keizers en verschillende leerkrachten online voor.

Afbeelding: © Bas van Hattum

Twintigste editie van De Nationale Voorleesdagen

Voorlezen beleef je samen! De campagne stimuleert het voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen en benadrukt de voordelen van het (voor)lezen, waaronder het positieve effect op woordenschat, spelling en tekstbegrip. Dit jaar is de twintigste editie van de campagne. Tijd dus voor een (voorlees)feestje! En dat wordt het zeker met het Prentenboek van het Jaar 2023: Maximiliaan Modderman geeft een feestje van Joukje Akveld en Jan Jutte. Tijdens De Nationale Voorleesdagen is het Prentenboek van het Jaar als mini-editie te koop in de boekhandel voor €5,75.

Maxiliaan Modderman geeft een feestje

Maximiliaan Modderman is alleen thuis en organiseert een feest voor zijn speelgoedbeesten. Met taart! Het wordt een wild feest. En een vies feest. Wat zullen mama en papa zeggen als ze thuiskomen? Een uitbundig en herkenbaar verhaal voor alle kinderen die er weleens een puinhoop van maken.

De auteurs

Joukje Akveld schrijft prentenboeken en non-fictie voor kinderen en volwassenen. Haar boeken zijn onderscheiden met twee Zilveren Griffels, twee nominaties voor de Woutertje Pieterse Prijs en twee Vlag & Wimpels. Daarnaast vertaalt ze prentenboeken en publiceerde ze als journalist onder meer in Vrij Nederland, Trouw, Kidsweek, Het Parool en tijdschrift Lezen. Akvelds boeken zijn vertaald in tien talen.

Jan Jutte tekende als kind al veel en is daar nooit meer mee opgehouden. Ondertussen illustreerde hij al tientallen prentenboeken. Zijn werk werd driemaal bekroond met het Gouden Penseel voor het mooist geïllustreerde kinderboek van het jaar en in 2020 kreeg hij een Zilveren Griffel voor de tekst van zijn prentenboek Tijger.

Prentenboek Top 10

Een comité van bibliothecarissen, boekhandelaren en leerkrachten heeft een Prentenboek Top 10 samengesteld met Maximiliaan Modderman geeft een feestje als Prentenboek van het Jaar. Het comité zegt hierover:

'De prenten in dit boek zijn een feest om naar te kijken en zowel het verhaal als de illustraties zitten vol humor. Dit maakt Maximiliaan Modderman geeft een feestje aantrekkelijk voor kinderen én voorlezers.'

Het comité koos daarnaast negen andere prentenboeken uit het aanbod van vorig jaar. Deze boeken vormen samen de Prentenboek Top 10.

Reacties op: Twintigste editie Nationale Voorleesdagen geopend door H.K.H. Prinses Laurentien


Joukje Akveld

Joukje Akveld

Joukje Akveld schrijft prentenboeken en non-fictie voor kinderen en volwass...

Jan Jutte

Jan Jutte

Jan Jutte tekende als kind al veel en is daar nooit meer mee opgehouden. On...