Meer dan 4,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×


Prentenboek van het Jaar in het Pools, Turks, Arabisch en Oekraïens

Steeds meer kinderen worden in een andere thuistaal opgevoed, en dus ook in een andere taal voorgelezen. Want (groot)ouders kunnen het beste voorlezen in de taal van hun hart en emotie. Onderzoeken wijzen uit dat een goede beheersing van de thuistaal kinderen helpt bij het leren van de schooltaal, iets waar lang niet alle (groot)ouders zich van bewust zijn.

Lees voor in de taal die het dichtst bij je hart ligt

Ouders en grootouders van kinderen met een andere thuistaal dan Nederlands kunnen dit jaar weer meedoen met De Nationale Voorleesdagen met de vier vertalingen die er zijn gemaakt van Het Prentenboek van het Jaar. Deze vertalingen zijn gemaakt omdat (groot)ouders het beste kunnen voorlezen in de taal van hun hart en emotie. Onderzoeken wijzen uit dat een goede beheersing van de thuistaal kinderen helpt bij het leren van de schooltaal, iets waar lang niet alle (groot)ouders zich van bewust zijn.

Dit jaar is er ook voor het eerst een Oekraïense vertaling

Heb je een (klein)kind dat meertalig wordt opgevoed, of heb je zelf een andere moedertaal? Lees dan gerust voor in jouw eigen moedertaal! Tijdens De Nationale Voorleesdagen, die starten op 25 januari 2023, zijn er bij veel bibliotheken gratis vertalingen beschikbaar van het Prentenboek van het Jaar in het Pools, Turks, Arabisch en Oekraïens.

Lezen en voorlezen in de moedertaal wordt steeds meer gezien als een verrijking. Daarom biedt BoekStart i.s.m. de Leescoalitie en het Letterenfonds gratis vertalingen aan in het Turks, Arabisch, Oekraïens en Pools van het Prentenboek van het Jaar 2023. Deze vertalingen zijn als bijlage te krijgen in de bibliotheek. Zo betrekt de bibliotheek ook meertalige kinderen en hun (groot)ouders bij De Nationale Voorleesdagen! Wil je weten hoe je het beste de vertaling naast het grote prentenboek kan gebruiken? Bekijk dan één van de video’s met uitleg. De video is in opdracht van BoekStart gemaakt door Rutger Langendonk, met medewerking van ZB Bibliotheek van Zeeland. Informeer bij de bibliotheek of zij de vertalingen in huis hebben. En als je dan toch in de bibliotheek bent, vraag dan meteen naar de collectie (prenten)boeken in andere talen.

Reacties op: Prentenboek van het Jaar in het Pools, Turks, Arabisch en Oekraïens


Joukje Akveld

Joukje Akveld

Joukje Akveld schrijft prentenboeken en non-fictie voor kinderen en volwass...

Jan Jutte

Jan Jutte

Jan Jutte tekende als kind al veel en is daar nooit meer mee opgehouden. On...