Wie wordt Jeugdspecialist van het Jaar 2022?

De beste Jeugdspecialist weet alles over kinderboeken, houdt de collectie op peil, zorgt voor een uitdagende en veilige leesomgeving voor kinderen van 6 tot 18 jaar en weet ook buiten de bibliotheek kinderen te enthousiasmeren met innovatieve initiatieven. Deze bevlogen jeugdspecialist verdient een prijs: de NBD Biblion Jeugdspecialist 2022!

NBD Biblion over de prijs: ‘Een jeugdspecialist is dé sleutel voor een kind tot de bibliotheek. Die weet welke boeken voor hem of haar geschikt zijn, weet welke boeken bij de leeftijd en interesses passen en heeft een onuitputtelijke bron van kennis. NBD Biblion vindt dat belangrijk en daarom is deze prijs in het leven geroepen.’

Collega’s uit de bibliotheekwereld kunnen een collega nomineren die echt een kei is op het gebied van kinder- en jeugdboeken. Een held in het bevorderen van leesplezier bij kinderen door bijvoorbeeld trainingen in 21e-eeuwse vaardigheden of Fablabs. De NBD Biblion Jeugdspecialist is als inspirator voortdurend op zoek naar nieuwe manieren om de jonge doelgroep uit te dagen en weet zowel binnen als buiten de bibliotheek een veilige en prikkelende leesomgeving te creëren.

Ken jij zo’n topper van een jeugdbibliothecaris, leesconsulent, leescoach, educatiemedewerker of iemand die geweldige activiteiten kan organiseren, waardoor de bibliotheek voor alle kinderen relevant en interessant blijft? Meld deze collega dan snel aan en moedig ook vakgenoten aan om hetzelfde te doen, juist in deze tijd waarin jeugdspecialisten onmisbaar werk doen achter de schermen!

‘Op het juiste moment, de juiste dingen ontwikkelen. De beperkingen tijdens Corona hebben ze ingezet om de doelgroep op een originele, grappige (gekke) en innovatieve manier aan te spreken. (...) Ze bundelen hun krachten en trekken collega’s mee in hun enthousiasme. Er wordt samengewerkt met collega’s met verschillende achtergronden: boekenkennis, leesbevordering, onderwijservaring waarbij ook de frontlinie niet vergeten wordt. Ook buiten de bibliotheek wordt samengewerkt met nieuwe partners, culturele instellingen en het onderwijs. En heel belangrijk: hun samenwerking met kinderen van divers pluimage. Niet alleen voor, maar ook met hen samen bedenken en ontwikkelen maakt dit initiatief tot een succes.’
Uit het juryrapport van 2021 over The Biebboys – Jeugdspecialist 2021)

Je hebt tot donderdag 3 maart 2022 de tijd om jouw nominatie in te dienen via het formulier op deze pagina. Op 2 mei zal de Top 3 bekend zijn. De uiteindelijke winnaar wordt op 25 mei bekendgemaakt (data onder voorbehoud). De winnaar neemt naast de titel NBD Biblion Jeugdspecialist ook een geldprijs van €500,- in ontvangst, te besteden aan een project binnen de bibliotheek dat de jeugdafdeling ten goede komt.

Extra bijzonder: dit jaar bestaat de prijs 5 jaar!

De jury bestaat uit: Joran Floor / Biebboys (Bibliotheek Gelderland – winnaar 2021), Jolanda Robben (Senior adviseur, Biblionet Groningen) en Vera Wieringa (Product Owner Jeugd, NBD Biblion)