Advertentie

Hebban Newsroom

06
november 2019
om 09:34

Journalistenduo schrijft biografie Aboutaleb

In 2019 is Ahmed Aboutaleb tien jaar burgemeester van Rotterdam. Het einde van zijn tweede termijn is in zicht. Hoe is het Aboutaleb gelukt als zoon van een Marokkaanse dorpsimam uit te groeien tot de eerste islamistische burgemeester van een grote Europese stad? Volgende week verschijnt een biografie over hem van Ruben Koops (1986), nieuwsverslaggever en politiek columnist bij Het Parool en Elisa Hermanides (1982), financieel journalist bij Trouw.

Als arme jongen uit het Rifgebergte droomde Ahmed Aboutaleb ervan dichter te worden in Bagdad, maar in plaats daarvan werd hij internationaal bekend als burgemeester van Rotterdam. Hij bereikte de top, omdat hij na zijn verhuizing naar Nederland keihard werkte om te integreren en carrière te maken. De jonge Aboutaleb was ambitieus – ambitieuzer dan zijn leeftijdsgenoten, met of zonder migratieachtergrond. Zijn gedrevenheid maakte hem een van de eerste spindoctors in Den Haag, de eerste Amsterdamse wethouder van Marokkaanse komaf, de eerste Marokkaanse Nederlander in de regering en de eerste islamitische burgemeester van een grote Europese stad. Ondertussen verhardde het integratiedebat: het werd steeds normaler om kritisch te zijn op migranten en hun kinderen. Hoe slaagde Aboutaleb erin om het gepolariseerde Nederland voor zich te winnen?

Zelf heeft Aboutaleb de afgelopen dertig jaar zijn verhaal op allerlei manieren verteld. Deze biografie kijkt verder dan Aboutalebs eigen perspectief: Elisa Hermanides en Ruben Koops bieden inzicht in het karakter, de ontwikkeling en de omgeving van deze ambitieuze politicus. Het is het onafhankelijke verhaal over Aboutalebs succes zonder de schaduwkanten ervan uit het oog te verliezen.

(c) Foto: Peter Arno BroerBron: Persbericht

Over de auteur

Hebban Crew

1674 volgers
3 boeken
3 favoriet


Reacties op: Journalistenduo schrijft biografie Aboutaleb

Gerelateerd

Over