Schrijfwedstrijden FAQ

Op Hebban organiseren we sinds februari 2019 regelmatig schrijfwedstrijden, gratis en laagdrempelig. We begonnen met de ‘Meer dan 1000 woorden’-schrijfwedstrijd in het Hebban Thrillermagazine. Daarna volgden om de paar maanden andere, zoals ‘Winst’ (2019), ‘Een alternatieve kerst’ (2019), ‘Thriller Tiendaagse’ (2020), ‘Liefde in tijden van corona’ (2020), en de 'Eindejaarsschrijfwedstrijd' (2020). Het thema, het aantal woorden, het deelnamemoment en het wedstrijdverloop varieert. Na elke wedstrijd werd een e-book met de beste verhalen gepubliceerd, die nog steeds te downloaden zijn via de hiervoorgenoemde links.

Naast deze Hebban schrijfwedstrijden, organiseren we inmiddels ook twee grote verhalenwedstrijden met prijzengeld, namelijk de Harland Awards (voor de genres fantasy, sciencefiction en horror, in samenwerking met Stichting Fantastisch Genre) en de Zilveren Strop (voor spannende verhalen, in samenwerking met Stichting Gouden Strop). De Harland Awards loopt gedurende zomer (schrijven) en najaar (indienen en beoordelen) en wordt in december uitgereikt, terwijl de Zilveren Strop van de winter (schrijven) en het voorjaar (indienen en beoordelen) doorloopt naar de uitreiking in juni.

De twee grote schrijfwedstrijden beslaan dus het hele jaar, terwijl de gelegenheidswedstrijden daar tussendoor georganiseerd worden. Houdt het Schrijven-kanaal in de gaten voor de aankondigingen en uitslagen van alle schrijfwedstrijden op Hebban én voor tips over het schrijven van verhalen.

Wanneer worden er schrijfwedstrijden gehouden op Hebban?

Het hele jaar door: de Harland Awards deadline is rond begin oktober, de Zilveren Strop deadline rond begin maart en daartussen worden losse, kleinere schrijfwedstrijden georganiseerd.

Wie kan meedoen aan deze schrijfwedstrijden?

Iedereen! Lees de voorwaarden goed, zodat je een verhaal in het juiste genre en de goede lengte instuurt.

Wat kost het meedoen aan schrijfwedstrijden?

De kleinere Hebban schrijfwedstrijden zijn gratis! Deelname aan Harland Awards en de Zilveren Strop kost 10 euro per verhaal, maar daar staat een hoofdprijs van 500 euro tegenover.

Wat kun je winnen?

Bij de Hebban schrijfwedstrijden gaat het om de eer en de kans op publicatie. De top vijf van elke schrijfwedstrijd wordt in een e-book op Hebban gepubliceerd. Bij de Harland Awards en de Zilveren Strop krijgt de winnaar bovendien 500 euro en de vier runners-up 50 euro publicatievergoeding.

Hoe lang mag een verhaal zijn?

Bij de Harland Awards en de Zilveren Strop geldt een maximum van 7.500 woorden. Bij de Hebban schrijfwedstrijden is dat minder, maar dat varieert per wedstrijd (en soms is er ook een minimum aantal woorden).

Mag je ook een Engels- of anderstalig verhaal indienen?

Nee, alle verhalen dienen in goed Nederlands geschreven te zijn.


Gesponsorde boeken