Advertentie

Week van de Debutant 2018

Vanaf zaterdag 23 juni richten we de spotlights een week lang op debuterende schrijvers. Hebban organiseert dan alweer de derde editie van de Week van de Debutant. 

Heel veel debutanten komen aan bod, waaronder natuurlijk de twaalf genomineerden voor de Hebban Debuutprijs 2018. We hebben gezocht en gevonden: de negentien succesvolste debuten van dit millennium! Dat zijn alvast mooie titels voor op je FOMOC-leeslijst. (Fear of Missing Old Classics, red.). We gaan bijzondere leesclubs organiseren, publiceren een paar mooie interviews en vertellen je welke debuten je volgens onze recensenten dit jaar moet lezen. Het wordt een prachtige week voor iedereen die van nieuwe boeken ontdekken houdt. 

Open podium

Ben je debuterend auteur, of ervaren schrijver, uitgever of redacteur, boekverkoper of lezer en heb je een verhaal te vertellen over debuten, debuteren of jouw eerste keer in het bijzonder? Stuur je column van maximaal 400 woorden uiterlijk 25/6 naar vandaag@hebban.nl. De beste, leukste en grappigste columns publiceren we natuurlijk op Hebban en nemen we op in de lunchupdate. 

Dit zijn de hoogtepunten

Deze lijst wordt tijdens de Week van de Debutant dagelijks bijgewerkt.

Sarah Sluimer: 'De dag van de boekpresentatie was de mooiste uit mijn leven'

Debuteren is beter dan trouwen, gelooft Sarah Sluimer, die een dikke maand geleden geen ring, maar het eerste exemplaar van haar roman 'Keizer' overhandigde aan haar geliefde. De 32-jarige programmamaker, moderator en publicist mag nu ook romanschrijver aan haar LinkedIn-profiel toevoegen. Hebban.nl sprak haar over haar debuut, de theaterwereld - waar 'Keizer' helemaal om draait - en suggestieve interviewvragen.

Gastcolumn door Herien Wensink

Uit de tientallen columns die we ontvingen, selecteerden we de beste, leukste en meest originele verhalen. Vandaag een column van Herien Wensink, auteur van ‘Kleihuid’ en genomineerd voor de Hebban Debuutprijs 2018.

Gastcolumn door Marita Coppes

Uit de tientallen columns die we ontvingen, selecteerden we de beste, leukste en meest originele verhalen. Vandaag een column van Marita Coppes, auteur van 'De laatste verhalenweefster'.

Gastcolumn door Gert-Jan van den Bemd

Uit de tientallen columns die we ontvingen, selecteerden we de beste, leukste en meest originele verhalen. Vandaag een column van Gert-Jan van den Bemd, auteur van 'De verkeerde vriend'.

Gastcolumn door Martijn Couwenhoven

Uit de tientallen columns die we ontvingen, selecteerden we de beste, leukste en meest originele verhalen. Vandaag een column van Martijn Couwenhoven, uitgever én auteur van 'Kleine hellen'.

Deze 6 debuutromans mag je dit jaar niet missen volgens de Hebban recensenten!

Sommige auteurs lukt het om met hun allereerste roman meteen een verpletterende indruk achter te laten bij lezers. Hebban zette de debuutromans die in de eerste helft van dit jaar 5 sterren kregen van onze recensenten voor je op een rij. Boeken die je niet mag missen, van auteurs die je in de gaten moet houden!

Gastcolumn door Oliver Reps

Uit de tientallen columns die we ontvingen, selecteerden we de beste, leukste en meest originele verhalen. Vandaag een column van Oliver Reps, auteur van 'De dag die nooit komt'.

Gastcolumn door Jack van Weimar

Uit de tientallen columns die we ontvingen, selecteerden we de beste, leukste en meest originele verhalen. Vandaag een column van Jack van Weimar, auteur van 'Palimpsest'.

Aan de debutant gevoeld: Kasper van Beek

Tijdens de Week van de Debutant stelt Hebban je voor aan schrijvers van eigen bodem die onlangs hun eerste boek hebben gepubliceerd. Vandaag aandacht voor Kasper van Beek, auteur van de thriller 'Vogelvrij', waarvan de vertaalrechten voor verschijning al aan Duitsland werden verkocht.

Gastcolumn door Dé Hogeweg

Uit de tientallen columns die we ontvingen, selecteerden we de beste, leukste en meest originele verhalen. Vandaag een column van Dé Hogeweg, redacteur en schrijfdocent.

Gastcolumn door Erik Betten

Uit de tientallen columns die we ontvingen, selecteerden we de beste, leukste en meest originele verhalen. Vandaag een column van Erik Betten, auteur van 'Quarantaine'.

Gastcolumn door Fleur van der Bij

Uit de tientallen columns die we ontvingen, selecteerden we de beste, leukste en meest originele verhalen. Vandaag een column van Fleur van der Bij, auteur van 'De Nijl in mij'.

Het recept voor een geslaagd debuut

Twaalf schrijvers maken nog kans op de Hebban Debuutprijs 2018, die in september wordt uitgereikt. In de derde Week van de Debutant mogen deze auteurs uiteraard niet ontbreken. Hebban vroeg hen met welk gevoel zij terugblikken op die eerste roman: wanneer is die een succes? Inclusief adviezen voor de debutant in spé!

Gastcolumn door Pat Craenbroek

Uit de tientallen columns die we ontvingen, selecteerden we de beste, leukste en meest originele verhalen. Vandaag een column van Pat Craenbroek, auteur van 'Uitgebroed'.

Gastcolumn door Samantha Stroombergen

Uit de tientallen columns die we ontvingen, selecteerden we de beste, leukste en meest originele verhalen. Vandaag een column van Samantha Stroombergen, auteur van 'De witte kamer'.

Gastcolumn door Chris Polanen

Uit de tientallen columns die we ontvingen, selecteerden we de beste, leukste en meest originele verhalen. Vandaag een column van Chris Polanen, auteur van 'Waterjager'.

De debutant in quotes

Tijdens de Week van de Debutant is er op Hebban extra aandacht voor nieuw talent van eigen bodem. Maar hoe kijken schrijvers zelf tegen het fenomeen debuteren aan?

Wij zochten het voor je uit: de debutant, of inmiddels gevestigde schrijver, in zijn of haar eigen woorden.

Boekentipper gevraagd - help je mee? Debuten-special

De drie hulplijnen van de Hebban Boekentipper gooien al hun ervaring, kennis en expertise in de strijd om tot originele, passende en succesvolle tips te komen. Lezer Hendrik heeft onlangs de Hebban Boekentipper ingeschakeld om zijn volgende favoriete debuut (!) te ontdekken. Help je mee?

De 19 meest succesvolle Nederlandstalige debuten van deze eeuw

Tijdens de Week van de Debutant kijken we niet alleen naar recent nieuw talent, maar blikken we ook terug op de auteurs die na 2000 debuteerden en met hun eersteling meteen de top van de bestsellerlijst haalden. Dit zijn de negentien meest succesvolle (en spraakmakende) debuten van deze eeuw!

Anouks Schatkist vol Vergeten Boeken #3

Anouk van der Zee, bedrijfsleider bij Bek, Boeken en Bijzonders in Veghel, moet vaak met lede ogen aanzien hoe mensen in één rechte streep naar de Top Tienen en stapels vol actuele toptitels lopen. In deze speciale Schatkist vol Vergeten Boeken aandacht voor debuten.

 

Win een Debutenpakket!

De hele week maak je kans op een boekenpakket met daarin drie debuten! Wil jij kennismaken met nieuw schrijftalent? Lees dan gauw verder en doe mee met deze toffe win-actie!

Schrijf je in voor 1 van de 3 Blind Date Leesclubs

Het is De Week van de Debutant en we hebben een spannende uitdaging voor je. We gaan drie Hebban Leesclubs organiseren met Nederlandstalige literaire debuutromans en daar kun jij je voor inschrijven. Alleen, het addertje onder het gras is: we vertellen je niet om welke titels het gaat. Je schrijft dus in zonder dat je weet welk boek je te lezen krijgt. Het zijn literaire debuten, dus lees je liever geen literatuur, dan hebben we vast andere leuke acties en inschrijvingen voor je. Lees je wel graag literatuur of wil je het graag proberen, kies dan een van de drie blind dates om je voor in te schrijven.