Advertentie

Het Gelderse dorp Beek vormt het decor van het verhaal over de Wylerheks. Al 300 jaar waart zij daar rond en is de bevolking in de ban van de vrouw met dichtgenaaide ogen en mond. Katharina van Wyler is alom vertegenwoordigd in het dagelijks leven. Zij, het bovennatuurlijk kwaad, is voor alle inwoners een onderdeel van het bestaan. Dat maakt van het dorp een sterk op zichzelf staande, gesloten en ook bizarre gemeenschap. Hoewel modern lijkt het dorp bijna teruggeworpen in de middeleeuwen.
En niemand kan er echt uit. Voor langere tijd wegblijven is geen optie, dat overleef je niet. Eenmaal woonachtig in Beek behoor je aan het dorp, er is geen ontkomen aan. De Raad houdt er een bijna dictatoriaal bewind op na. Iedereen wordt in de gaten gehouden en is hier aan gewend.
Ineens wordt alles overhoop gehaald.

De speciale eenheid Hex met Robert Grim als aanvoerder, bedoeld om het eeuwenoude geheim van Beek ook geheim te houden en af te doen als folklore, moet regelmatig in actie komen. Ineens wordt een huis aan buitenstaanders -Buiters- verkocht. Hex moet de nieuwe bewoners inwijden in het grote geheim van Beek. Het jaarlijkse dorpsfeest rondom de reuzepop, de Wickervrouw, vraagt inventiviteit van Hex om hun geheim te maskeren voor bezoekers van buiten.
En dan is daar de familie De Graaf, die een sleutelrol hebben in het boek. Als zoon Timo met wat rebelse medepubers stiekem filmopnamen maakt van de heks, in een door hen bedacht en gefabriceerd scenario, begint de echte ellende. Het blijft niet bij deze ene opname. Ze gaan experimenten aan met de Wylerheks en escaleert bij enkelen van de vriendengroep de benadering van de heks. Maar ook anderen maken zich, volgens de aloude wetten, schuldig aan onwenselijk gedrag.
Langzaam maar zeker loopt alles uit de hand en de consequenties voor de gemeenschap zijn enorm.
Hex en De Raad moeten koste wat kost de rust laten wederkeren. Maar is uiteindelijk niet alles en iedereen onvoorspelbaar? De heks neemt gedoseerd, maar vooral meedogenloos wraak. Massahysterie steekt meermalen de kop op en mondt uit in totale waanzin. Stevent Beek af op een dramatisch en onomkeerbaar einde?

Een originele insteek en goed doortimmerd verhaal, dat leest alsof een legende vertelt wordt. Bij vlagen onwerkelijk, vooral ook luguber en sadistisch en vol angstige gebeurtenissen. Soms wat luchtiger van toon door een zekere, hoewel morbide, humor. Naast een spannend en onheilspellend verhaal laat het de waanzin en intimidatie zien van een totalitaire bewind en het onvermogen van mensen om los te komen van een verleden, het occulte en een gemeenschappelijke angst.

Dit wereldwijde debuut van Thomas Olde Heuvelt was een gigantisch succes. Niets dan lovende kritieken in toonaangevende bladen, die zich niet tot Nederland beperkten. Zelfs Stephen King vond het "briljant en volstrekt origineel" hetgeen van de meester van dit genre als groot compliment beschouwd mag worden. De conclusie kan zeker zijn dat Olde Heuvelt een uitstekend boek heeft afgeleverd, goed en vooral lekker leesbaar, maar niet in te simpele vorm geschreven, waardoor het aan goede zinsopbouw of een zeker literair niveau inboet.

Reacties op: Wat een debuut

1648
Hex - Thomas Olde Heuvelt
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het boek vanaf € 12,50 Bestel het e-book € 7,99
E-book prijsvergelijker