Advertentie

De Duitse schrijver Takis Würger is journalist en redacteur. Hij studeerde geschiedenis, sociale en politieke wetenschappen aan de universiteit van Cambridge. Stella is zijn tweede roman en kwam meteen op de bestsellerlijst terecht. Maar Stella was ook omstreden en leverde veel discussie op. Het boek is op waarheid gebaseerd en in fictieve vorm geschreven.

De jonge Zwitser Friedrich komt uit een rijke familie en reist in 1942 naar Berlijn. Daar raakt hij bevriend met Tristan en ontmoet hij Kristin met wie hij een relatie krijgt. Zij leidt een mysterieus leven en slikt verdovende middelen. Ook verdwijnt zij geregeld. Langzamerhand wordt hem duidelijk dat Tristan bij de SS zit en dat Kristin eigenlijk Stella heet en van Joodse komaf is. Later komt hij er achter dat haar ouders zijn opgepakt en dat Stella, om hen te redden, andere Joden verraadt. Friedrich weet niet wat te doen en blijft in Berlijn. Hij is verliefd, maar zijn geweten knaagt aan hem.

De roman is opgedeeld in maanden. Ieder hoofdstuk begint met een aantal feiten die in deze maand gebeurd zijn. Het verhaal van Friedrich wordt steeds afgewisseld met getuigenverklaringen over opgepakte Joden die zijn verraden door beklaagde. De schrijfstijl is sober, wat goed werkt in contrast met de dramatische gebeurtenissen.

De vraag die zich oproept is uiteraard of de keuze van Stella om als informant van de nazi’s anderen te verraden om haar eigen familie te beschermen, te rechtvaardigen is. De auteur vertelt de feiten en (ver)oordeelt niet. Het is aan de lezer om zich dit af te vragen.

Met dank aan Hebban voor het ontvangen van dit mooi uitgegeven en gesigneerde boek.

Reacties op: Fictieve waarheid

65
Stella - Takis Würger
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het boek vanaf € 19,99 Bestel het e-book € 12,99
E-book prijsvergelijker