Advertentie

‘Cold case: Verdwenen’ telt 61 hoofdstukken, 319 bladzijden (ebook) en speelt zich af in een korte tijdspanne tussen woensdag 7 februari 2018 en dinsdag 20 maart 2018 met regelmatig een sprong terug in de tijd naar de zomer van 2002.
De thriller met als oorspronkelijke titel Cold Case: Försvunnen (2019) ontsproot aan het brein van Tina Frennstedt, wordt uitgegeven door Uitgeverij HarperCollins en is geïnspireerd op een verdwijningszaak in Mariestad in 1992.
Het verhaal start met een gruwelijke moord in Malmö in Österlen, Skåne, Zuid-Oost-Zweden.
Deze en volgende misdaden doen verdacht veel denken aan een misdaadgolf 13 jaar eerder in Denemarken. Is er een verband? Gaat het om dezelfde dader?
De vondst van DNA-materiaal maakt dat deze misdaden blijken te kunnen gelinkt worden aan een ophefmakende verdwijningszaak in de regio 16 jaar geleden.
Vanaf dat moment is het voor Theresa (Tess) Hjalmarsson, hoofd van het Cold Case team, hoofdzaak om de vermissing van Annika Johansson op te lossen.
In dit thrillerdebuut, waar je in het begin wel even goed moet opletten om alle (en redelijk veel) personages te onthouden en een plaats te geven in het verhaal, maken Tess en sidekick Marie Erling de dienst uit. De meeste aandacht gaat uiteindelijk naar Tess. In thrillerland is zij toch een ietwat bijzondere speurneus: het komt niet vaak voor dat de hoofdrol in een misdaadverhaal wordt toegekend aan een lesbische politie-inspecteur en aan haar geaardheid wordt best veel aandacht besteed. Het feit dat het speurdersduo uit twee vrouwen bestaat voegt daar nog iets extra’s aan toe.
De ontwikkeling van de zoektocht naar de dader(s) beleven we vanuit het perspectief van Tess en daar wringt nu ook eigenlijk het schoentje: er gaat zoveel aandacht naar de privéproblemen van Tess! Om eerlijk te zijn, teveel! De vele passages over haar relatieproblemen halen de vaart uit het verhaal.
Twee verhaallijnen interfereren met elkaar. Het is waar dat het verhaal heel spannend begint, in de loop van het verhaal zijn er ook enkele piekmomentjes die je als lezer even vlug doen doorlezen, maar er zijn ook vele passages waar het verhaal verder kabbelt zonder enige vorm van suspense. Ondanks het beperkte aantal dagen van onderzoek, lijkt alles heel traag te gaan en het plot laat zich vrij vlug raden.
De schrijfstijl is heel realistisch: de beschrijvingen van het Zuid-Zweedse landsgedeelte, van de zee, van de weersomstandigheden, … je waant je als lezer ter plaatse, meevechtend tegen de weerelementen. De brug die Zweden en Denemarken met elkaar verbindt, de namen van zangers, films en filmpersonages die na even googelen geen onbekenden blijven, dragen bij aan het realistische karakter van het boek.
Regelmatig is de schrijfstijl beeldend en kan je je de scène moeiteloos voorstellen: wanneer een personage het gevecht met de weerselementen aangaat of in beschrijvingen als de volgende:
“Jöns wrong zich uit zijn stoel en waggelde naar het raam. In zijn vijf maanden als leidinggevende was hij een paar kilo aangekomen.” (ebook pagina 19).
Al met al is met dit thrillerdebuut een nieuw speurdersduo opgestaan. Al was het verhaal niet nagelbijtend spannend, de ingrediënten voor een goede nieuwe thrillerreeks zijn aanwezig. Er kan hoopvol uitgekeken worden naar een vervolg waarin zowel de speurders als de schrijfster groeien in hun vak.

3 ½ sterren!

Reacties op: De zaak Annika Johansson

19
Cold case: Verdwenen - Tina Frennstedt
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het boek vanaf € 20,99 Bestel het e-book € 13,99
E-book prijsvergelijker