Advertentie

Ooit waren zij verbonden aan Vector, een geheim instituut in Novosibirsk. Als wetenschappers werkten zij mee aan een geheim project binnen de Sovjet-Unie dat zich bezighield met biologische oorlogsvoering. Dan brak een nieuw tijdperk aan van Perestrojka, Glasnost, het einde van de Sovjet-Unie en Poetin. Bang voor likwidaties namen veel wetenschappers de vlucht naar West-Europa met in hun koffers virussen en bacteriën als wisselgeld. Maar kan je überhaupt ontsnappen aan de tentakels van het FSB, de voormalige Russische KGB? Nu moeten ook hun nazaten dealen met de gevolgen van hun handelingen.
Simon de Waal die reeds zijn sporen heeft verdiend als schrijver en scenarioschrijver neemt hij de lezer 254 pagina’s lang mee op een moordende tocht te beginnen in Edingburgh, naar Parijs, Amsterdam, Moskou, en Antwerpen.
In Systema worden best veel personages opgevoerd, maar de schrijver slaagt erin om het overzichtelijk te houden. De pionnen worden van bij aanvang prima in kaart gebracht: elke stad is van bij het begin verbonden aan één of meerdere personages en op het moment dat zij zich verplaatsen om een alliantie te vormen of de confrontatie aan te gaan met, heeft de lezer zich reeds een vrij goed beeld kunnen vormen van elk van hen. Geen ellenlange persoonsbeschrijvingen, wel levensechte karakters. Een aandachtige lezer merkt op dat de schrijver veel belang hecht aan de psychologische diepgang van zijn personages die elk hun eigen doelen, bewust en onbewust willen realiseren. Daarbij gunt de schrijver de lezer voldoende vrijheid om invulling te geven aan zijn karakters die door hun handelingen blijven groeien en ontwikkelen tot aan het slot van het verhaal.
Het eerste hoofdstuk is al meteen raak: actie van bij het begin. De toon is gezet. Geen mysterie wat betreft wie de criminelen zijn, wel de vraag hoe het verder zal gaan, hoe de pionnen zullen schuiven op het schaakbord van het verhaal. De spanning wordt geleidelijk aan opgedreven. Superspannend, nagelbijtend is het boek niet, maar dat ervaar ik niet als een gemis. Veel interessanter is te ontdekken hoe het kat-en-muis-spel zich ontwikkelt. De wisselende verhaalperspectieven leveren meerdere cliffhangers op, houden de lezer alert en maken dat je voortdurend verder wil lezen; het feit dat je eerder dan sommige personages over belangrijke info beschikt, maakt je nieuwsgierig naar wat volgt; op andere momenten denk je te weten hoe het verder zal gaan en dan zomaar opeens gaat het verhaal een andere kant op; de korte tot (op het einde) zeer korte hoofdstukken brengen het verhaal in een stroomversnelling: de spanning stijgt; de lezer ademt mee op het ritme van de hoofdstukken, … ikzelf werd er een beetje ademloos van. Aardige bonus: naar het einde toe een leuke onverwachte twist!
En dan is het boek gelezen … en blijven er toch nog wat vragen. Een hint naar een vervolg?
De schrijfstijl van Simon de Waal is meeslepend en filmisch: het kost geen enkele moeite om de woorden om te zetten in beelden. Een boek dat zich prima leent tot verfilming! De taal is eenvoudig en dient het verhaal. Geen vergezochte vergelijkingen, geen wollige beschrijvingen. Doel: het verhaal brengen, niks meer, niks minder.
Dit is niet zomaar een gratuit verhaal. De recente gebeurtenissen in het Verenigd Koninkrijk liggen nog vers in het geheugen. Het is onmogelijk in te schatten wat er allemaal speelde inzake projecten ivm biologische oorlogsvoering in de voormalige Sovjet-Unie of wat aan de gang is op dit eigenste moment. Dit verhaal stemt wel tot nadenken. Represailles, indoctrinatie, hebzucht, levensgevaarlijke stoffen, virussen en bacteriën in de handen van zij die foute bedoelingen hebben, … Ingrediënten voor een dodelijke cocktail die noodlottige gevolgen kan hebben.
Mooi tot een verhaal verwerkt door Simon de Waal zonder dat hij zich daarbij verliest in het bedenken van één of ander overdreven rampscenario.
Dank aan Hebban, Simon de Waal, Lebowski Publishers voor het ter beschikking stellen van het boek!
4 ****

Reacties op: Voor altijd gevangen in het systeem

58
Systema - Simon de Waal
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het boek vanaf € 21,99 Bestel het e-book € 9,99
E-book prijsvergelijker