Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

De schoonheid en broosheid van het leven

Anna Husson 18 maart 2016 Hebban Recensent

De populaire Colombiaanse schrijver Juan Gabriel Vásquez (1973) prees de Mexicaanse schrijfster Guadalupe Nettel om haar ‘wonderlijke’ verhalen en de persoonlijke en unieke universums in haar romans. De in 1973 in Mexico geboren schrijfster heeft Spaanstalige literatuur in Mexico gestudeerd en promoveerde in Taalwetenschappen in Parijs. Na haar promotie schreef Nettel vier verhalenbundels en drie romans. Vásquez is niet de enige die het werk van Nettel waardeert. Haar werk is bekroond met verschillende prestigieuze literaire prijzen en veel van haar verhalen en romans zijn in verschillende talen vertaald. Nettel won één van de meest prestigieuze literaire prijzen in Spanje, De Premio Herralde, voor haar roman Después del invierno (2014). Deze roman werd in 2015 in het Nederlands uitgebracht onder de titel Na de winter.

In Na de winter volgt de lezer in afwisselende hoofstukken het verhaal van de Mexicaanse Cecilia die in Parijs is gaan wonen om literatuurwetenschappen te studeren en het verhaal van de Cubaanse Claudio, die als redacteur in New York woont. Claudio worstelt met herinneringen aan zijn jeugd en met het verlies van zijn eerste vriendin. Zijn huidige relatie met Ruth is erg gecompliceerd. Ook Cecilia heeft een moeilijke jeugd achter de rug en deelt met haar huidige vriend Tom, een jongen met een zwakke gezondheid, haar voorliefde voor begraafplaatsen. Wanneer Claudio en Cecilia elkaar toevallig ontmoeten, lijkt het liefde op het eerste gezicht. Maar dit is slechts schijn. De ontmoeting tussen Claudio en Cecilia resulteert in het besef dat het leven uit mooie en broze momenten bestaat en dat ze moeten leren leven met hun angsten en obsessies.

Nettel weet met een indringende stijl te verwoorden hoe gecompliceerd relaties kunnen zijn, maar ook op welke manier een speciale band tussen twee personen voor verlossing, liefde en hoop in een chaotisch leven kan zorgen. De schijnbare liefde tussen Claudio en Cecilia maakt deel uit van een groter verhaal dat een belangrijke periode van hun leven bestrijkt. Met prachtige woorden brengt Nettel de levens van Claudio en Cecilia in kaart en gedetailleerde omschrijft ze hun zoektocht naar waarheid, hoop en liefde. Uiteindelijk zijn de personages met elkaar verbonden door hun verleden en ze vinden elkaar in hun eigen gecreëerde ‘gevangenis’ van obsessies, angsten en fobieën.

Door de vele verwijzingen naar grote literaire klassiekers en bekende klassieke muziekstukken toont Nettel dat ze kennis van zaken heeft. De lezer zou moeten proberen om de favoriete klassieke muziek van Claudio en Cecilia tijdens het lezen van de roman te beluisteren. Dit resulteert in een nog persoonlijker en uniekere leeservaring. Na de winter is ook een roman met een maatschappelijke betekenis. Met de uitwerking van het thema ‘vervreemding’ lijkt Nettel te willen pleiten voor meer aandacht voor integratie van mensen die zich moeten aanpassen in een stad of land waar ze niet zijn geboren of opgegroeid. Claudio en Cecilia worden allebei niet geaccepteerd in hun omgeving en ze hebben moeite om hun plek in de stad te vinden.

Nettel neemt de lezers dus mee in een uniek universum. Elke woord in de roman is door een getalenteerd schrijfster geschreven. De dialogen ademen spanning en de gedachtes van de personages zorgen voor een indringende sfeer. Het begin van de roman bewijst dat Nettel haar personages goed heeft uitgewerkt door de gedetailleerde omschrijvingen van hun karakters, hun verleden en hun omgeving. Het slot van de roman verontrust en laat de lezer alleen achter. Alsof de lezer op een eenzame begraafplaats op een regenachtige dag loopt.       

1

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Anna Husson

Gesponsord

Deze thriller trekt je razendsnel mee in een complot met onbetrouwbare staatslieden met hun eigen agenda's, internationale conflicten en hoogoplopende bedreigingen voor de samenleving.