Advertentie

Raynor en Moth zijn vijftigers.Als hun levenswerk, hun huis met bed en breakfast failliet gaat door hun goedgelovigheid en ze de rechtszaak verliezen zijn ze dakloos. Als blijkt Moth aan CBD leidt, een hersenziekte met een dodelijke prognose, besluiten ze te wandelen. Ze gaan het South West Coast Path lopen, meer dan 1.000 kilometer.
Hun laatste geld besteden ze aan een tentje, slaapzakken en met het hoogst noodzakelijke gaan ze op pad.
Raynor Winn beschrijft landschappen, de geschiedenis van het pad en de huidige stand van de omgeving. Vooral Cornwall is een langgerekte Engelse Rivièra geworden. Ook zijn er beschrijvingen van de vele mensen die ze ontmoeten; mensen die hen behandelen als oud vuil, mensen die zich over het ontfermen, backpackers en daklozen.
Deze tocht waarbij ze gebruik maken van een boekje geschreven door Paddy Dillon over het wandelpad. Dit boekje gaan ze Paddy noemen en blijkt een ware vriend voor onderweg.

Dit boek is meer dan een verslag van een wandeltocht, hoewel de tocht heel centraal staat en de omgeving prachtig beschreven is. Het snijdt ook een sociaal probleem aan. Er zijn immers veel daklozen in het Verenigd Koninkrijk en lang niet iedereen van deze groep is verslaafd. De aantallen van deze groep verschillen per onderzoek, waarschijnlijk zijn er veel meer daklozen dan dat men denkt.
Een deel van dit pad heb ik in de vakantie 2001 gelopen, in Cornwall van St. Ives tot Penzace. Dat maakte het boek nog specialer, want het landschap kwam nog meer tot leven. Maar degene die het pad niet liep, kan zich ook goed voorstellen hoe het eruit ziet. Het landschap is immer zeer beeldend beschreven.

De schrijfstijl is net als het verhaal: zonder poespas. Er zijn prachtige beschrijvingen over de wandeling, het landschap, de mensen, de belevenissen. Maar er worden geen woorden gebruikt die niet nodig zijn. Want de schrijfster en haar man leerden op deze tocht vooral om met weinig tevreden te zijn, hoewel ze honger leden en in een schamele tent woonden. Maar meer hadden ze niet nodig om vrijheid te voelen.

Raynor Winn woonde voor dit waargebeurde avontuur in Wales waar ze met haar man op een boerderij een bed and breakfast runde. Het faillissement en de ziekte van haar man Moth veranderde alles. Uiteindelijk resulteerde het in dit prachtige boek dat in de bibliotheek niet te vinden is bij de romans, maar bij de informatieve afdeling bij de boeken over Groot Brittannië.

Reacties op: Meer dan wandelen

96
Het zoutpad - Raynor Winn
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het boek vanaf € 22,99 Bestel het e-book € 11,99
E-book prijsvergelijker