Heerlijke afsluiter

Bookstagram_byilse 18 februari 2026
Dit was alweer het derde en laatste deel van de vriendinnenserie. Zo jammer, ben echt gaan houden van de vriendinnen en hun vrienden. @auteur_angeliquevandongen vroeg me ook weer voor dit boek en ze wist dat ik al ja ging zeggen want ik ben echt fan geworden. Ze schrijft zo mooi, gevoelig en samenhangend zodat het één geheel is.

In dit verhaal draait het om Livia. Ze was getrouwd met Calle, die een affaire bleek te hebben gehad met Sara, die ook nog eens zwanger was geraakt. Daar is ze achter gekomen en toen kwam ook aan het licht dat Calle ongeneeslijk ziek was en een hersentumor had met uitzaaiingen. Hij wilde daar niemand mee lastigvallen en heeft dit altijd voor zichzelf gehouden.

Wanneer ze een brief krijgt waarin hij alles uitlegt, valt haar wereld in duigen en raakt ze in een neerwaartse spiraal. Ze meldt zich ziek van haar werk en besluit om weg te gaan om zichzelf weer te gaan vinden. Ze vindt een huisje in Oostenrijk, in de bergen, ver weg van de bewoonde wereld. Ze boekt dit voor een jaar en vertrekt.

Ze vindt het heel lastig haar vriendin Merel en haar ouders achter te laten, maar het is voor een goed doel. Ze hoopt daar te vinden wat ze op dit moment mist. Wanneer ze gesetteld is in haar huisje, komt ze tot rust en neemt ze de tijd voor zichzelf.

Wat zal er allemaal nog op haar pad komen en vindt ze waar ze naar op zoek is?

Ook weer één woord, PRACHTIG! Wat een mooie afsluiter van een geweldige serie. Het verhaal begint meteen heftig en emotioneel waardoor je er gelijk weer in meegezogen wordt. Het was alweer een tijdje geleden dat ik deel twee had gelezen dus het was mooi om weer een stukje terug te gaan waar het geëindigd was. De combinatie van bedrog, ziekte en geheimen zorgt voor veel impact en diepgang. Livia haar keuze om alles achter zich te laten is heel begrijpelijk en sterk dat ze dit doet.

De setting in de Oostenrijkse bergen geeft het verhaal een mooie wending en laat Livia weer sterk worden. Ze moet zichzelf weer opnieuw vinden na alles wat er is gebeurd en het tempo waarin dit plaats vindt past ook precies bij het verhaal. De opbouw in het verhaal is van het begin tot het eind precies goed en laten alle facetten van een goed boek naar voren komen. Het was ook mooi om te zien hoe de personages uit de vorige boeken ook weer een rol kregen.

Het was weer een emotioneel en gevoelig verhaal wat meerdere thema’s aanhaalde, het is geen licht verhaal maar eentje die juist onder je huid kan kruipen. De combinatie van heftige gebeurtenissen en de rustige setting maakt het extra sterk en maakt dat je wilt doorlezen om te zien hoe Livia zich gaat ontwikkelen.

Meer recensies van Bookstagram_byilse