Advertentie

Wendy Brokers (1969) woont samen met haar gezin. Naast het schrijven van boeken is ze ook kinderverpleegkundige in Nieuwegein. In juli 2018 kwam haar feelgood roman Baguette met jam voor twee uit. Een jaar later volgt Leven met een leugen.

In Leven met een leugen staan Sofie Wolters, vaak Fie genoemd, en Jelle centraal. Fie heeft haar hele leven al een oogje op Jelle, een goede vriend van haar tweelingbroer Nate. Wanneer Fie met haar goede vriendin op wintersport gaat in het Franse plaatsje Tignes blijkt Jelle een van de skileraren te zijn. Fie probeert Jelle te ontlopen, maar dat blijkt moeilijker dan gedacht wanneer ze uiteindelijk samen in een skihut ingesneeuwd raken. Tijdens deze intense dagen laat Jelle zijn hart spreken en maakt duidelijk wat hij na al die jaren nog steeds
voor Fie voelt. Ze blijkt zelf toch ook meer gevoelens voor Jelle te hebben dan gedacht. Uiteindelijk kan ze haar geheim uit het verleden dan ook niet meer voor zich houden. Dit zet hun levens volledig op zijn kop.

Eenmaal terug in Nederland zien Fie en Jelle elkaar niet meer zo vaak, omdat Jelle het druk heeft met zijn wijnbedrijf en hiervoor door heel Europa reist. Tevens draagt Fie nog een geheim met zich mee van een traumatische gebeurtenis uit het verleden. Hierdoor komt haar relatie met Nate en zijn vriendin Lize onder spanning te staan. Dit alles doet geen goed aan de onderlinge familiaire banden. Dit leidt tot een diepgaande verhaal met onverwachte uitkomsten.

De rode draad in dit verhaal is de relatie tussen Fie en Jelle. Er zijn echter nog veel meer personages die een van belang zijn. Zo krijgt de relatie tussen Lize en Nate een vervolg (hun relatie staat centraal in Baguette met jam voor twee), komen vader Per en dienst vrouw Lucy aan bod en ook Femke (de zus van Jelle) is aanwezig op de camping in Frankrijk. Door eerder Baguette met jam voor twee gelezen te hebben lijkt het net alsof je deel twee van een serie leest. Deze boeken zijn niet als serie geschreven en aldus Brokers ook los van elkaar te lezen. Het is echter wel aan te bevelen om Baguette met jam voor twee eerst te lezen, dit verhaal vormt de basis voor Leven met een leugen.

Het boek wordt neergezet als een feelgood roman, het verhaal kent echter zeker geen oppervlakkige verhaallijn. De verschillende personages komen allemaal uitgebreid aan bod, hun gevoelens worden goed omschreven en de geheimen uit het verleden zuigen je het verhaal in. De volgende passage tekst uit het boek omschrijft dit bovenstaande goed:

‘Ik mis hem op sommige momenten zo dat het met fysiek pijn doet… De snik die omhoogkwam liet zich niet tegenhouden. Net zomin als de volgende. Ze leunde tegen haar broer aan en huilde tot ze niet meer kon. Voor het eerste in tien jaar verdriet huilde ze niet uit schuldgevoel, liefde of om het leven van wie dan ook dat door die avond voorgoed was verscheurd. Ze huilde maar voor één iemand: zichzelf.’ (bladzijde 271-272)

Je wilt alleen maar doorlezen, erachter komen hoe het geheim zich ontwikkelt en wat dit voor de rest van de familie en de onderlinge banden betekent. Je hoopt dat Sofie en Jelle samen gelukkig worden, maar dit is allemaal zo zeker nog niet. Daarnaast wordt er weinig ‘aandacht’ besteed aan Femke, een vervolg met Femke als hoofdpersoon lijkt me dan ook niet onwaarschijnlijk.

Naast de soms best wel zware centraal staande thema’s in dit verhaal (verdriet, schuldgevoel, rouw, boosheid/frustratie) komen er ook veel humorvolle stukken langs. Dit houdt het verhaal luchtig en leuk. Een fantastisch boek met een gouden randje, een grote lach maar ook af en toe een traan. De vijf sterren dan ook meer dan verdiend.

Reacties op: Liefde met schuldgevoel, rouw, verdriet, een lach en een traan.

122
Leven met een leugen - Wendy Brokers
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het boek vanaf € 12,99 Bestel het e-book € 9,99
E-book prijsvergelijker