Advertentie

Lang en gelukkig is het 3e extra deel in de selectie-serie. Het boek bestaat uit 8 delen. Namelijk:
De koningin
De prins
De lijfwacht
De favoriet
Uit het leven van Celeste
De dienstmeid
Na de one
Waar zijn ze nu?
Elk deel wordt vanuit een ander personage beschreven.

DE KONINGIN
De koningin vertelt het verhaal van Amberly Station. Het begint als Amberly al 2 weken in het paleis is en het eindigt wanneer prins Clarkson Schreave zijn geheim aan Amberly vertelt. Het verhaal vertelt het verloop van Amberly haar selectie die niet persé soepel verloopt door de koning en koningin.

Amberly is 1 van de 35 geselecteerde voor de selectie van prins Clarkson. Als ze in het paleis is krijgt ze regelmatig last van zware hoofdpijn, misselijkheid. In het begin vergelijkt ze zichzelf met de andere geselecteerde dames. Doordat zij de enige is die van deze klachten heeft voelt ze zichzelf minder als de rest en vooral nadat de eerste vraag die de prins aan haar stelt is of ze ziekelijk is aangelegd. Amberly gaat steeds vaker naar de ziekenvleugel voor controles en onderzoeken. Intussen wordt ze ook steeds closer met Clarkson. Op een dag na een date wanneer ze terug naar Amberly’s kamer lopen horen ze de koning en koningin ruziën. Amberly moet dit geheim houden. Ze ziet dat Clarkson er helemaal gestresst van raakt. Ze kalmeert hem en dat waardeert hij. Die dag daarna verklaart de koningin 1 van de kandidates als prostituee. Ze moet vertrekken en de koningin spreekt de rest toe waarna er 2 licht-gewonden vallen (Amberly en Piper). Als na een onderzoek blijkt dat de kans zeer groot is dat Amberly onvruchtbaar is stort haar wereld bijna in. Vlak daarna vertelt Clarkson zijn geheim aan Amberly.

Een goed verhaal dat duidelijk laat zien dat je van geen kansen hebben opeens heel veel kansen kan hebben in je liefdesleven.

DE PRINS
De prins is het verhaal van Maxon Schreave vlak voor en in het begin van de selectie. Het verhaal begint bij de bekendmaking van de selectie en eindigt bij de eerste “date” van Maxon en America. Het verhaal vertelt hoe Maxon die zo tegen de selectie op zag in een korte tijd heel blij met de selectie kon worden.

Op Maxon zijn 19e verjaardag werdt zijn selectie bekend gemaakt. Aan het eind zijn verjaardagsfeestje zegt de Franse prinses Daphne tegen hem dat ze hem leuk vind. In die week daarna is het stress in het paleis. Alles moet perfect wezen voor de selectie. Maxon ziet tegen de selectie op. Hij doet geen moeite om de formulieren van de geselecteerde dames te bekijken. Als de dames eenmaal in het paleis zijn gaat hij s’avonds op de trap zitten piekeren. Dan hoort hij iemand in paniek. Het is lady America. Ze gaan samen de tuin in. Eigenlijk mag dat niet. Maxon zou de kandidates pas die dag daarna mogen ontmoeten. Op een dag tijdens het eten gaat Maxon met America een weddenschap aan. America verliest de weddenschap en moet op “date” met Maxon.

een verhaal waarin je goed ziet wat liefdesverdriet is en hoe daarna weer liefde kan ontstaan voor een ander

DE LIJFWACHT
De lijfwacht is het verhaal van Aspen Leger die door de dienstplicht in het paleis beland. Het verhaal begint bij de afranseling van Marlee Tames en Carter Woodwork en het verhaal eindigt wanneer prins Maxon met lady America in haar kamer zitten en Aspen jaloers wordt. Het verhaal verteld hoe Aspen (die voordat de selectie begon een relatie met America heeft gehad) in het paleis terecht komt en de persoonlijke lijfwacht wordt van lady America. Ze hebben geheime afspraakjes. Wordt de jaloezie vanwege de relatie tussen America en Maxon Aspen niet te veel? En worden Aspen en America betrapt?

Aspen wordt wakker gemaakt voor de afranseling van Marlee Tames en Carter Woodwork. Als de ouders van de elite vertrokken zijn gaat Aspen houthakken om zijn woede weg te werken. Hij is boos op de enen en tweeën, de man die hem aanspreekt wijst hem erop dat hij ook een 2 is. Aspen wordt boos en zegt dat hij nog steeds een 6 is. Aspen is nog steeds verliefd op America. Hij spreekt af en toe stiekem met America af. Ze kunnen natuurlijk elkaar niet zomaar aanspreken om een afspraakje te plannen dus gebruiken ze America’s jampotje daar kunnen ze ongezien briefjes voor elkaar in achterlaten. Op een dag gaat hij met America’s dienstmeisjes (Mary, Anne en Lucy) praten. Ze willen weten of America en hij elkaar al kende voor de selectie. Langzaam begint Aspen Lucy leuk te vinden. Mary, Anne en Lucy vinden Aspen allemaal leuk. Op een dag wekte Aspen America vanwege een aanval. Aspen wordt gepakt door de rebellen. Ze willen de koninklijke familie doden. Aspen zet ze op het verkeerde spoor. Die dag daarna komt er weer een aanval. America is tijdens deze aanval naar buiten gerend zodat ze veilig was. Na een lange zoektocht vond Aspen America.

Een spannend verhaal om te lezen omdat je niet weet of Aspen en America betrapt zullen worden.

DE FAVORIET
De favoriet is het verhaal van Marlee Tames die tijdens de selectie verliefd wordt op Carter Woodwork. Het verhaal begint als ze in de cel zitten te wachten op hun straf en eindigt wanneer ze van America en Maxon een echte trouwring krijgen. Het verhaal vertelt hoe de afranseling van Carter en Marlee gebeurt en hoe de relatie tussen hun zich steeds verder opbouwt.

Carter Woodwork en Marlee Tames staan op het punt om een afranseling te krijgen. Ze worden gedegradeerd tot achten en Marlee raakt haar titel als lady kwijt. Na de afranseling trouwde Marlee met Carter, omdat ze geen trouwring konden kopen waren hun trouwringen gemaakt van gevlochten touwtjes. Toen America was neergeschoten hielp Marlee Anne met het verzorgen van de wond. America was zo blij om Marlee weer te zien. Door hun goede daden maakt Maxon Marlee en Carter de eerste kasteloze burgers van Illea en ook gaven ze een trouwring aan Marlee en Carter. Marlee wordt 1 van America’s toekomstige hofdames.

In dit verhaal zie je heel duidelijk de liefde tussen Marlee en Carter. Ze blijven van elkaar houden zelfs na de afranseling.

UIT HET LEVEN VAN CELESTE
Uit het leven van Celeste Newsome bestaat uit 3 hoofdstukken die belangrijke gebeurtenissen tijdens haar selectie beschrijven. De 3 hoofdstukken zijn:

1. De aankomst
Celeste baalt ervan dat ze eerst naar Carolina moesten voordat ze naar het paleis konden vliegen. Ze konden toch ook direct uit Clermont vliegen. Doordat Celeste America slechte dingen over haar hoorde zeggen smeed ze een plannetje tot wraak.

2. De kus
Celeste had een heel plan uitgedacht zodat zij van de elite kon winnen. De enige die nog in de weg stond was Kriss Ambers. Als Celeste zou zwanger zou worden was ze ervan verzekerd dat ze koningin werdt. Ze nam dus de leiding en probeerde Maxon te verleiden. Tijdens het verleiden is Maxon opeens afgeleid waarna hij vertrekt. Als ze in haar kamer is pakt ze een schaar en maakt ze al haar jurken kapot.

3. Het vertrek
Toen America vanwege haar vaders dood terug was naar Carolina voor een tijdje vroegen ze zich af of America terug zou komen. Maxon besluit om Celeste en Elise weg te sturen. Hij zou als America terug kwam zichzelf verloven met America of Kriss. Ze vond het niet heel erg maar ze maakte zich zorgen over Elise.

In het begin leek het alsof Celeste om niemand gaf maar het eind geeft wel aan dat ze om mensen geeft.

DE DIENSTMEID
De dienstmeid vertelt het verhaal van Lucy (1 van de 3 dienstmeisjes van lady America). Het begint als Lucy aan Aspen vraagt waarom hij het geheim voor haar heeft gehouden dat hij een geheime relatie met America had en het eindigt als Aspen Lucy ten huwelijk vraagt. Het verhaal vertelt hoe Aspen en Lucy een relatie krijgen.

Lucy vraagt zich af waarom Aspen haar niet heeft verteld over de geheime relatie met America in Carolina. Aspen legt uit dat het is omdat hij anders bang was dat ze zou denken dat hij haar niet leuk vond. Lucy is daardoor boos op Aspen. Ze wil de waarheid achter het hele verhaal weten. Lucy is ondanks dat ze boos op Aspen is nog steeds heel verliefd. Aspen vergelijkt hun met zijn ouders. Zijn moeder had alles opgegeven voor zijn vader. Lucy doet nu hetzelfde. Opeens is Avery achter hun. Avery had hun relatie al weken zien aankomen. Aspen vraagt Lucy ten huwelijk die Lucy accepteerde.

het is leuk om het verhaal tussen Lucy en Aspen te lezen. Toen ik de prinses (de selectie-serie deel 4) las dacht ik van: ‘huh? Zijn Aspen en Lucy een setje?’. Dit maakt dat een stuk duidelijker.

NA DE ONE
Na de one vertelt het gedeelte nadat Maxon en America zijn getrouwd. Het begint als ze wakker worden op Maxon zijn 20ste verjaardag en het eindigt wanneer America Maxon het cadeau van zijn leven geeft (hij moet alleen nog even op het cadeau wachten). Het verhaal vertelt hoe Maxon zijn 20ste verjaardag verloopt.

Maxon is jarig. Hij wil het liefst de hele dag in bed blijven. Iedereen zou komen. Zelfs America haar moeder. Maxon vind America’s moeder nadat ze ging dansen in de fontein niet meer zo aardig. May en Marlee praten even met America, May gaat daarna met andere mensen praten. Marlee en America praten over Kile, het zoontje van Marlee. Maxon schenkt Aspen en Lucy een huis cadeau, ze moeten er alleen wel zelf nog eentje uitkiezen. Maxon wil weten wat America hem geeft, ze antwoord dat hij nog een paar maanden zou moeten wachten. Na een tijdje nadenken begrijpt hij dat het gaat om hun kindje.

Het is leuk om te lezen hoe het gaat met Maxon en America tussen de one (de selectie-serie deel 3) en de prinses (de selectie-serie deel 4) in. Als je de prinses (de selectie-serie deel 4) hebt gelezen weet je hoe het kindje van America en Maxon hun verraste.

WAAR ZIJN ZE NU?
Waar zijn ze nu vertelt wat er met Kriss Ambers, Natalie Luca en Elise Whisks gebeurt na de selectie.

Kriss Ambers: Kriss is terug naar Columbia gegaan voor een nieuwe start. Meer dan een maand lang bleef ze in huis. Ze vond uiteindelijk een baan als assistent bij de vakgroep communicatie bij de lokale universiteit. Na ongeveer een halfjaar werdt er een welkom-thuisfeest gehouden voor een professor (Illiot) die al een jaar lang onderzoek deed in Hondurgua. Uiteindelijk trouwde Kriss met Illiot. Ze kregen geen kinderen maar brachten wel veel dieren groot.

Natalie Luca: Nadat Natalie is afgevallen ging ze naar huis om haar ouders te troosten na het overlijden van haar zus Lacey. Natalie moest haar ouders bij elkaar houden. Nadat alle commotie rond de selectie was verdwenen ging ze in de juwelierswinkel van haar ouders werken. Ongeveer 2 jaar na de selectie lanceerde ze haar eigen sieradenlijn. Doordat ze een selectiekandidaat was geweest was ze heel bekend. Natalie trouwde met een acteur maar vlak daarna scheiden ze weer. Omdat ze nu een 2 is besloot ze actrice te worden. Natalie hield contact met America en Elise.

Elise Whisks: Elise schaamde zich omdat ze de selectie had verloren. Wat ze niet wist is dat de oorlog in Nieuw-Azië gespeeld was. De oorlog was om het land afgeleid te houden en de dienstplicht zodat de lagere kasten en potentiële rebellen in toom te houden. Er sneuvelden duizenden mensen voor niets in Nieuw-Azië. Toen Maxon koning werd sloot hij een wapenstilstand met Nieuw-Azië en Elise werd de ambassadeur van Nieuw-Azië. Elise trouwde met de zoon van de directeur van het bedrijf dat gebieden die getroffen waren in de oorlog weer op te knappen. Tegen Natalie schepte ze altijd op over haar man. Ze kreeg 2 zoons. Ze was gelukkig en vond het niet erg dat ze geen prinses was geworden.

Het is leuk om te weten hoe het verder gaat met de rest van de Elite. (Marlee haar verhaal wordt duidelijk in de favoriet, Celeste wordt vermoord tijdens de verloving van Maxon en America). Het is wel duidelijk dat het voor de rest van de elite-leden ook een gelukkig einde was.

Persoonlijke ervaring:
Ik vond het boek echt geweldig! Het is leuk om te lezen hoe andere personages de selectie hebben beleefd. Sommige dingen verbaasde me echt als selectie fan, zoals dat Amberly waarschijnlijk onvruchtbaar is. Ik vind dit deel iets minder goed als de andere delen, maar dat komt omdat dit niet vanuit 1 personage is geschreven.


Reacties op: Lang en gelukkig

76
Lang & gelukkig - Kiera Cass
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het boek vanaf € 15,99 Bestel het e-book € 11,99
E-book prijsvergelijker